17.08.2020 - 21:50
|
Actualització: 18.08.2020 - 09:45
Dins la sèrie ‘Fruites d’estiu’, avui Dolors Borau ens explica com preparar les peres Bella Helena:
Ingredients per a dos comensals:
- 1 pera conference o llimonera per cap;
- 1 litre d’aigua (si les peres són grosses, se n’hi ha d’afegir fins a cobrir-les);
- el 10% de sucre de la quantitat d’aigua: 100 g (i si s’hi ha afegit aigua, se n’hi afegeix una altra cullerada);
- una branca de canyella;
- el suc de mitja llimona.
Per a la xocolata fosa:
- 50 g de xocolata negra;
- 50 g de nata líquida (pot ser del 18%).
Preparació:
- Peleu les peres sense tallar-ne el branquilló.
- Poseu-les en un cassó o una cassola petita amb l’aigua, el suc de llimona i el sucre (assegureu-vos que queden cobertes pel líquid).
- Poseu al damunt de les peres un tros de paper del forn, de manera que les peres no surin quan es coguin i el líquid sempre les cobreixi.
- Deixeu-les bullir pel cap baix vint minuts i, abans d’apagar el foc, claveu-hi la punta d’un ganivet per mirar si s’hi enfonsa: han de ser cuites però no estovades; no cal rebullir-les.
- Si s’hi enfonsa la punta del ganivet, apagueu el foc i deixeu-les refredar, bo i tapades amb el paper.
- Quan no siguin calentes, deixeu-les reposar unes quantes hores a la nevera perquè quedin ben amarades del suc de cocció.
- Val més preparar-les el dia abans.
- Traieu-les una estona abans de la nevera per no servir-les fredes.
Per a preparar la xocolata fosa:
- Cal preparar la xocolata al moment de servir la pera.
- Esbocinem la xocolata negra i posem-ne els bocins en un bol resistent.
- En un petit cassó, fem-hi bullir la nata.
- Damunt la xocolata esmicolada, tirem-hi una mica de nata calenta i barregem bé tots dos ingredients.
- Fem aquesta operació sense deixar de batre la xocolata, fins que hi hàgim abocat tota la nata.
- Posem una mica de xocolata en un plat fondo, col·loquem-hi la pera i banyem-la amb una mica més de xocolata.
Observacions:
- Aquestes postres són bones i fàcils de fer.
- Diuen que les va crear el famós pastisser Auguste Escoffier, inspirat en l’òpera La Belle Hélène de Jacques Offenbach, o en alguna de les artistes que la representaven.
- L’aigua de la cocció es pot aromatitzar amb una branca de canyella o amb una tija de vainilla, perquè la pera n’agafa el gust.
- Han caigut molt en l’oblit i són uns llevants de taula saludables i deliciosos.
Interpretació de la taula:
- Observeu que la pera té uns valors nutricionals molt baixos: és un aliment ideal per a uns llevants.
- Allò que fa que les xifres pugin de valor és la presència de la xocolata.
- Si no voleu afegir quilocalories extra, podeu fer dues coses: no posar-hi xocolata o posar-n’hi molt poca.
- No he comptat el valor del sucre que es fa servir per bullir la pera perquè n’hi ha poca quantitat i no és absorbit per la fruita.