Peres Bella Helena, unes postres delicioses i fàcils de fer

  • Recepta de la nutricionista Dolors Borau dins la sèrie 'Fruites d'estiu'

VilaWeb
Dolors Borau
17.08.2020 - 21:50
Actualització: 18.08.2020 - 09:45

Dins la sèrie ‘Fruites d’estiu’, avui Dolors Borau ens explica com preparar les peres Bella Helena:

Ingredients per a dos comensals:

  • 1 pera conference o llimonera per cap;
  • 1 litre d’aigua (si les peres són grosses, se n’hi ha d’afegir fins a cobrir-les);
  • el 10% de sucre de la quantitat d’aigua: 100 g (i si s’hi ha afegit aigua, se n’hi afegeix una altra cullerada);
  • una branca de canyella;
  • el suc de mitja llimona.

Per a la xocolata fosa:

  • 50 g de xocolata negra;
  • 50 g de nata líquida (pot ser del 18%).

Preparació:

  • Peleu les peres sense tallar-ne el branquilló.
  • Poseu-les en un cassó o una cassola petita amb l’aigua, el suc de llimona i el sucre (assegureu-vos que queden cobertes pel líquid).
  • Poseu al damunt de les peres un tros de paper del forn, de manera que les peres no surin quan es coguin i el líquid sempre les cobreixi.
  • Deixeu-les bullir pel cap baix vint minuts i, abans d’apagar el foc, claveu-hi la punta d’un ganivet per mirar si s’hi enfonsa: han de ser cuites però no estovades; no cal rebullir-les.
  • Si s’hi enfonsa la punta del ganivet, apagueu el foc i deixeu-les refredar, bo i tapades amb el paper.
  • Quan no siguin calentes, deixeu-les reposar unes quantes hores a la nevera perquè quedin ben amarades del suc de cocció.
  • Val més preparar-les el dia abans.
  • Traieu-les una estona abans de la nevera per no servir-les fredes.

Per a preparar la xocolata fosa:

  • Cal preparar la xocolata al moment de servir la pera.
  • Esbocinem la xocolata negra i posem-ne els bocins en un bol resistent.
  • En un petit cassó, fem-hi bullir la nata.
  • Damunt la xocolata esmicolada, tirem-hi una mica de nata calenta i barregem bé tots dos ingredients.
  • Fem aquesta operació sense deixar de batre la xocolata, fins que hi hàgim abocat tota la nata.
  • Posem una mica de xocolata en un plat fondo, col·loquem-hi la pera i banyem-la amb una mica més de xocolata.

Observacions:

  • Aquestes postres són bones i fàcils de fer.
  • Diuen que les va crear el famós pastisser Auguste Escoffier, inspirat en l’òpera La Belle Hélène de Jacques Offenbach, o en alguna de les artistes que la representaven.
  • L’aigua de la cocció es pot aromatitzar amb una branca de canyella o amb una tija de vainilla, perquè la pera n’agafa el gust.
  • Han caigut molt en l’oblit i són uns llevants de taula saludables i deliciosos.
Valoració nutricional per a una persona. Font: Taula de composició d’aliments, CESNID-Publicacions de la Universitat de Barcelona 2002

Interpretació de la taula:

  • Observeu que la pera té uns valors nutricionals molt baixos: és un aliment ideal per a uns llevants.
  • Allò que fa que les xifres pugin de valor és la presència de la xocolata.
  • Si no voleu afegir quilocalories extra, podeu fer dues coses: no posar-hi xocolata o posar-n’hi molt poca.
  • No he comptat el valor del sucre que es fa servir per bullir la pera perquè n’hi ha poca quantitat i no és absorbit per la fruita.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor