15.04.2025 - 17:34
|
Actualització: 15.04.2025 - 19:38
El cineasta Pere Portabella ha completat la cessió del seu fons fílmic i documental a la Filmoteca de Catalunya. La signatura del conveni que completa el procés iniciat el 2017 s’ha escenificat amb una recepció a Palau de la Generalitat. Hi han participat la família de Portabella, el president del govern, Salvador Illa, i la consellera de Cultura, Sònia Hernández.
En un comunicat, la conselleria de Cultura ha destacat l’alt valor patrimonial del fons i ha dit que és una font valuosa per a l’estudi de la història cinematogràfica, cultural i política de la Catalunya contemporània. En aquest sentit, ha assenyalat que la unitat del llegat Portabella a la Filmoteca serà “cabdal” de cara a la commemoració del centenari del naixement del cineasta, previst per al 2027.
Portabella ha estat el responsable, com a realitzador i productor, de fites de la cinematografia catalana i un agent clau en xarxes d’avantguarda artística amb impacte nacional i internacional. A més, també se’l considera un referent polític pel compromís amb els drets democràtics i culturals de Catalunya des de la militància clandestina antifranquista a la participació en les noves institucions democràtiques.
Des del 2017, Portabella va confiar a la filmoteca la preservació i documentació del gruix del seu llegat cinematogràfic. El fons cedit comprèn tots els treballs cinematogràfics, materials audiovisuals inèdits i documentació relacionada amb l’activitat cinematogràfica, cultural i política de l’artista.
Nascut a Figueres el 1927, ha exercit de director, guionista i productor cinematogràfic. Des dels inicis com a cineasta és propietari de la productora Films 59, amb la qual ha produït tots els seus films i els de personatges destacats com Carlos Saura, Marco Ferreri o Luis Buñuel.
Com a director, es va estrenar amb la pel·lícula No compteu amb els dits el 1967, amb guió del poeta i artista català Joan Brossa. El 1999 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi. Amb el documental Mudanza, un encàrrec de la Huerta de San Vicente per homenatjar el poeta Federico García Lorca, va obtenir el 2009 el Premi Nacional de Cinema de la Generalitat. El 2012 l’Acadèmia del Cinema Català li va concedir el Gaudí d’Honor en reconeixement a la trajectòria.