09.11.2022 - 16:25
|
Actualització: 09.11.2022 - 16:31
La tercera onada d’enguany del baròmetre del CEO fa una predicció de vot i d’escons en unes eleccions, com és habitual, però a més, per primera vegada, el sondatge pregunta als electors quina seria la seva segona opció si poguessin votar una segona formació.
En el conjunt dels enquestats, la principal alternativa és no votar cap més partit encara que es pugui (14%), però sí que hi ha un 12,7% que optaria per ERC, un 8,8% pel PSC i un 8,2% pels comuns.
El CEO pronostica que el PSC guanyarà les eleccions i Junts tindrà una gran baixada
En algunes formacions, la majoria de votants té una segona preferència clara, com és el cas de Junts, en què trobem que dos terços triarien un dels altres dos partits independentistes del parlament com a alternativa. Un 40% agafaria la butlleta d’ERC i un 23% la de la CUP, fet que mostra amb qui es disputarien els potencials votants en unes noves eleccions. El transvasament a la resta de formacions seria molt petit, i la següent opció ja seria “altres partits” (15%) i “cap” (12%).
Els de Vox també ho tenen clar. Un 47%, és a dir, gairebé la meitat dels votants, es decidiria pel PP si pogués votar un altre partit a més del d’extrema dreta i la següent alternativa ja seria no votar cap més formació (21%). A més distància, hi ha un 14% que votaria Ciutadans. Per la seva part, els de Ciutadans elegirien majoritàriament el PP (34%), un 22% no en triaria cap, i amb un suport més baix hi hauria l’alternativa del PSC (12%) i d’ERC (10%).
En canvi, els votants d’ERC repartirien el seu segon vot principalment entre quatre opcions: el PSC (23%), Junts i la CUP (21% cadascun) i els comuns (16%). Això revela que el partit batallaria pels indecisos amb una gran quantitat de formacions en unes noves eleccions. Més de la meitat dels del PSC es passaria a ERC (30%) o als comuns (23%) com a segona preferència; la següent opció seria “cap” (16%) i, a més distància, Ciutadans (12%) i el PP (9%).
Els de la CUP tenen només com a alternativa ERC (28%), Junts (22%) i els comuns (22%) i la resta ja optaria per no votar (16%) o per votar altres opcions que no són presents al parlament (13%).
Finalment, el 60% dels comuns es reparteix entre el PSC (33%) i ERC (27%) i les següents alternatives són “altres” (14%), “cap” (13%) i la CUP (8%). Els del PP es decanten principalment per Ciutadans (33%), el PSC (21%) i Vox (19%).
El sondatge del CEO també mostra els electors que canviarien de partit respecte de les anteriors eleccions. La CUP i En Comú Podem presenten les taxes més elevades de retenció de vot, ja que un 82% i un 81%, respectivament, dels qui van votar aquestes formacions l’any 2021 les tornarien a votar avui; i Ciutadans, les més baixes, i només un 34% tornaria a votar-los.
Els principals transvasaments que trobem, més enllà dels qui s’abstindrien o els indecisos, són: entre els votants d’ERC del 2021, cap a Junts (5%) i la CUP (7%); els de Junts, cap a ERC (4%) i la CUP (8%); i entre els de la CUP, un 5% ara votaria a ERC.
Els transvasaments més importants són els de Ciutadans, que tindria una desfeta, i dels antics votants del 2021, avui un 30% votaria el PP, un 9% el PSC i un 7% Vox. Per la seva part, entre els votants del PP el 2021, un 5% ara votaria el PSC i un 8% a Vox.