Per què són tan decisius per a Ucraïna els tancs Leopard?

VilaWeb
Un grup d'ucraïnesos manifestant-se ahir a Brussel·les demanant tancs Leopard pel seu país. (Fotografia d'Olivier Hoslet)

Vicent Partal

25.01.2023 - 21:40
Actualització: 26.01.2023 - 18:49

Després de molts mesos de reticències per part dels estats europeus, finalment, l’arribada de tancs Leopard a Ucraïna s’ha desencallat. Kíiv podria rebre aviat un centenar dels tres-cents tancs que considera que necessita i que seran determinants per a la fase vinent de la guerra, ara molt aturada per les condicions meteorològiques.

Aquesta nova fase consistirà, molta probablement, amb una gran ofensiva ucraïnesa, amb la voluntat de recuperar no tan sols els territoris envaïts l’any passat sinó també Crimea, envaïda d’ençà de l’any 2014 per Rússia. Però aquesta ofensiva no es podria fer sense tancs moderns que proporcionen als ucraïnesos capacitats comparables o superiors a les que té l’exèrcit rus sobre el terreny. I per què, de totes les classes de tancs que hi ha, els Leopard són tan importants?

Una qüestió logística primer de tot

En primer lloc, la raó és pràctica, logística, sobretot. La major part dels estats de la Unió Europea té aquesta classe de tanc, fabricat a Alemanya. Per exemple: Alemanya mateix en té 312 d’operatius. Àustria en té 114. Dinamarca en té 57. L’estat espanyol, 327. Finlàndia, 124. Grècia, 184. Hongria en té 44. Els Països Baixos en tenen 445. Polònia, 250. Portugal, 37. Suècia en té 160. Txèquia en té quinze. En conjunt, doncs, dos mil vehicles.

Aquestes xifres tan grans i tan repartides faciliten molt una operació que és marcada per la urgència. Ucraïna necessita, com a mínim, cent d’aquests tancs, i com que tots en tenen tants, els pot aconseguir de seguida si cada estat, simplement, li’n cedeix uns quants, sense que això implique cap perill per a ningú de quedar-se sense tancs.

Però hi ha una segona raó addicional. Ucraïna ha d’entrenar soldats seus per portar aquests vehicles, i això no és una tasca fàcil. Però sempre serà més fàcil entrenar-los si fan servir un sol sistema, el Leopard, que no pas si hagueren d’entrenar-se i especialitzar-se en diferents classes de tancs, cadascun amb una especificació.

Més endavant, quan els americans faciliten a Ucraïna també tancs Abrams –ahir van aprovar d’enviar-n’hi trenta-un–, els ucraïnesos hauran d’adaptar-se a un segon operador, però això serà quan ja tinguen cobertes les necessitats més immediates. Cada tanc requereix una tripulació de quatre persones, de manera que caldrà entrenar ràpidament entre 1.200 i 1.500 soldats ucraïnesos, com a mínim. El fet que el Leopard siga el tanc més digital del món també farà que l’entrenament siga relativament més fàcil.

I de la mateixa manera que passa amb el vehicle, tots els exèrcits europeus tenen una gran quantitat de projectils que es poden disparar des dels Leopard, cosa que torna a ser una gran facilitat logística. Fins ara, Ucraïna feia servir per als seus tancs munició de 125mm, típica de l’època soviètica, i per això mateix els era molt difícil d’importar-ne d’altres països, perquè gairebé ningú que no siga Rússia no en fabrica.

Un canvi de potència sobre el terreny

Sobre el terreny, els Leopard marcaran una gran diferència. Els Leopard són uns tancs capaços de disparar ràpidament en un angle complet de 360 graus i de retirar-se a tota velocitat, fins a 70 quilòmetres per hora, marxa enrere. A més, van equipats amb òptiques modernes que permeten de magnificar l’objectiu, apuntar-lo amb un làser o tenir visió nocturna i amb mesures molt avançades de protecció contra atacs. Totes aquestes capacitats són a anys llum dels equipaments dels tancs soviètics de la classe T, que són els que tenen tant Rússia com Ucraïna.

Una altra gran facilitat dels Leopard és que funcionen amb dièsel, amb la qual cosa és molt fàcil de fer provisió, i poden arribar a fer dos-cents quilòmetres per carretera en situacions normals.

I una característica molt important és que la munició es desa en compartiments separats, cosa que fa molt difícil una explosió en cadena dins el vehicle, com passa amb els T-72 que fa servir l’exèrcit rus, on la munició s’allotja sota els seients dels soldats.

Amb la vista posada en una ofensiva a la primavera en què els ucraïnesos provaran de reconquerir el territori ocupat, els tancs Leopard marcaran una gran diferència si és que arriben a temps de fer-se servir. La zona d’Ucraïna ocupada per les tropes russes és bàsicament plana i poc poblada, amb grans espais agrícoles, un terreny perfecte per a l’acció ràpida d’aquesta mena de tancs, que poden desplaçar-se molt àgilment i tenen una potència de foc enorme.

De moment, per les fotografies de satèl·lit, sabem que les tropes russes van omplint la zona de trinxeres. Per a un avanç d’infanteria, aquest desplegament de trinxeres significaria una guerra llarga i molt difícil, però si Ucraïna pot desplegar de manera eficaç i ràpida aquests tancs, la situació canvia completament. Els tancs poden superar amb facilitat les trinxeres i obrir pas a la infanteria, que podria viatjar ràpidament també sobre el terreny, protegida dins els vehicles tipus Bradley, Mardar o MBP-2 que l’exèrcit ucraïnès ja té ara.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor