Per què somniem?

VilaWeb
Foto: @theyshane, en UNSPLASH

Mètode

07.07.2020 - 05:00

El son és una barreja de dues conductes que s’alternen al llarg de la nit: el son profund o d’ones lentes i la fase REM (de Rapid Eye Movements). Mentre que el son profund es caracteritza per una baixa activitat cerebral (ones theta i delta), la fase REM s’anomena també son paradoxal perquè tot i que el cos està completament relaxat (no hi ha to muscular) l’activitat cerebral és alta, semblant a la de la vigília (ones alfa i beta). Si ens despertem en la fase REM, és molt freqüent que recordem estar somniant.

Aparentment, l’activitat del còrtex cerebral durant la fase REM (àrees visuals primerament; límbiques després) genera els somnis, que solen ser molt visuals i emocionals. Aquesta activitat és posada en marxa per l’activació de projeccions ascendents de centres del tronc encefàlic induïda per el son profund, la qual cosa assegura que no somniem desperts. Els mateixos centres troncoencefàlics inhibeixen la contracció muscular (recordeu l’absència de to muscular) i eviten que expressem els somnis i ens posem així en perill.

Aquesta activitat cortical sembla que està relacionada amb la remodelació sinàptica necessària per a l’aprenentatge: el pas de memòria a curt termini a memòria a llarg termini necessita que apareguen i desapareguen connexions entre neurones. Aquesta remodelació no es pot produir mentre estem desperts, ja que alteraria perillosament la nostra percepció i funció mental (ens provocaria, per exemple, al·lucinacions). Per això es produeix durant la fase REM, quan estem dormint. El resultat, les al·lucinacions i alteracions de la percepció i el pensament associats a aquesta plasticitat, serien els somnis. Convé, per tant, no sols estudiar, sinó que dormim i somniem per als exàmens.

Respon Ferran Martinez-Garcia, catedràtic de Biologia Cel·lular de la Unitat Predepartamental de la Universitat Jaume I de Castelló. Fou catedràtic de Fisiologia al Departament de Biologia Cel·lular, Funcional i Antropologia Física de la Universitat de València fins al 2014.

Pregunta enviada per Jordi Renard Font.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem entre l’1 de juliol i el 20 de setembre sortejarem un lot de publicacions de Mètode.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor