26.05.2023 - 13:01
|
Actualització: 26.05.2023 - 15:58
La sequera continua malgrat la pluja d’aquests darrers dies. La sequera és més acusada a Catalunya, on els embassaments són al 25%, mentre que al País Valencià són al 58,20%. A banda, Eivissa i el sud i l’est de Mallorca tenen activa la pre-alerta pel risc de sequera. Per entendre la situació on som, l’Agència Catalana de l’Aigua ha explicat en un fil de Twitter per què els embassaments de les conques internes no pugen i què hauria de passar per resoldre la sequera.
D’una banda, les pluges d’aquestes darreres setmanes són irregulars, de caràcter convectiu, de manera que descarreguen molta aigua en punts concrets, i que s’han repartit en diversos punts del país. “Això fa que l’aportació d’aigua sigui molt local, i precisament el que necessitem són pluges més generals i de més dies”, diuen.
A més, apunten, cal tenir en compte que fa molts mesos que no plou, de manera que el terreny és molt sec. Això fa que les primeres aportacions d’aigua quedin retingudes al sòl i no circulin. Per evitar-ho, caldrien episodis de pluges continuats, persistents i d’uns quants dies.
Ho exemplifiquen amb la pluja intensa que va caure a la Catalunya central fa dos dies: “La riera de la Gavarresa va arribar a un cabal de 47 metres cúbics per segon. La pujada va ser vertical, i transcorregudes dues hores, el cabal va baixar fins als 3 metres cúbiques per segon. Per tant, passada la tempesta, el cabal torna a la normalitat.”
La pluja d’ahir va ser la més abundant del mes de maig, diuen, i ha servit per estabilitzar els volums dels embassaments, amb una lleugera tendència creixent. Ara, avisen que no s’ha traduït en un augment dels volums.
L'episodi d'ahir, que ha estat el més quantiós dels que portem en tot el mes, ha servit per estabilitzar volums, amb una lleugera tendència creixent, però sense que això es tradueixi en un augment de volums. Tinguem en compte que els registres més alts en capçalera són de 37 mm. pic.twitter.com/glec5Zx3Ai
— ACA (@aigua_cat) May 26, 2023
Què caldria que passés, doncs, per omplir els embassaments i deixar enrere l’alerta de sequera? Caldria que plogués a les zones que l’Agència Catalana de l’Aigua assenyalen en requadres al següent mapa, i a més caldria que les pluges fossin continuades, persistents i durant uns quants dies. Malgrat tot, destaquen que la part positiva de les pluges d’aquests darrers dies és que han estabilitzat els volums dels embassaments, cosa que fa que ens mantinguem en el 25% de les reserves a les conques internes. Un percentatge que s’ha mantingut d’ençà del primer de maig.
La part positiva de les pluges dels darrers dies és que han estabilitzat volums i que ens mantenen en el 25% de reserves a les conques internes. Aquest percentatge s'ha mantingut des de l'1 de maig.
— ACA (@aigua_cat) May 26, 2023