09.07.2018 - 13:50
|
Actualització: 09.07.2018 - 14:02
Tan bon punt es va convertir en el nou president de la Generalitat de Catalunya, l’afició de Quim Torra per l’elaboració de la ratafia es va convertir en una de les curiositats més llamineres de la vida del fins aleshores editor i escriptor. Avui, amb l’entrega d’una ampolla de ratafia al president espanyol, Pedro Sánchez, abans de la primera trobada entre els dos mandataris, aquesta curiositat ha rebrotat.
"Cuidar el país, vetllar pel paisatge i les seves tradicions ens fa més forts com a país. La ratafia ens uneix, ens diverteix i és part de nosaltres mateixos" @QuimTorraiPla pic.twitter.com/hXrwl6Mtqy
— Confraria Ratafia (@Conf_Ratafia) June 30, 2018
‘La ratafia és país, paisatge, color, llum, família, tradició. La ratafia és qui som. Fem ratafia per saber d’on venim’, deia la setmana passada Torra en un taller organitzat per la Confraria Ratafia de Santa Coloma de Farners, unes declaracions que alguns mitjans espanyols van utilitzar per a ridiculitzar el president català. Tanmateix, Torra no se n’amaga i avui ha regalat a Sánchez una ampolla de Ratafia Corriols, que es va elaborar per a protestar contra la construcció del ramal de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que passa per la Selva.
Aquesta població de la Selva és un dels orígens i raons per les quals Torra elabora aquest licor típicament català. És aquí, al peu de les Guilleries, on des de fa trenta anys s’hi celebra la Fira de la Ratafia, fet que converteix la població en una de les capitals d’aquest beuratge. Però Santa Coloma de Farners també és la població d’on prové la família de Torra. El seu avi, Josep Maria Torra, va començar a elaborar ratafia fa dècades i va deixar escrita una recepta perquè la nissaga continués amb la tradició.
L’any passat Torra va elaborar els primers litres de ratafia sota el consell d’Ernest Morell, confrare de la Confraria de la Ratafia de Santa Coloma de Farners i nebot seu. Segons una entrevista que Morell va concedir al Diari de Girona, la ratafia del president ‘és més suau que la que fem a casa’, però intenta conservar elements característics de la recepta familiar. Entre alguns dels ingredients estrella, pinyes que fan els xiprers del cementiri de Santa Coloma de Farners.