Com ha aconseguit Nova Zelanda tenir menys mortalitat que l’any passat tot i la pandèmia?

  • Les estrictes mesures aplicades contra el coronavirus sembla que han frenat la propagació de la grip, que anys enrere va causar centenars de morts

VilaWeb
Jacinda Ardern, primera ministra de Nova Zelanda

Redacció

16.12.2020 - 20:20
Actualització: 16.12.2020 - 22:53

Gairebé sembla impossible. Hi ha un país al món que el 2020 haurà baixat la taxa de mortalitat tot i haver passat una epidèmia. És Nova Zelanda, un dels països que ha gestionat més bé la lluita contra el coronavirus, amb només 25 morts i 2.100 positius.

Des de mitjan març a Nova Zelanda es van prendre mesures estrictes de salut pública com ara “l’aïllament obligatori després dels viatges i un aïllament precís de casos i contactes estrets”: ho diu la publicació científica The Lancet, que ha dedicat un article concret al cas d’aquest país. Cal afegir-hi que Nova Zelanda és integrat per un conjunt d’illes que no comparteixen frontera amb cap altre estat, fet que també va ajudar que el mes de juny s’hi hagués eradicat el coronavirus. Després hi han sortit alguns casos més, però sempre procedents de l’exterior.

Aquesta gestió ràpida i contundent els primers casos és la clau perquè hi hagi hagut menys morts que no pas en anys anteriors. Si observem un gràfic de la taxa de mortalitat entre el 2015 i el 2019, s’observa que a partir de la setmana disset el nombre de morts d’enguany han decrescut. Per què, si llavors el país encara es trobava enmig de la pandèmia? Doncs l’article científic diu que va ser una frenada de la propagació de la grip. 

Aquest gràfic mostra com els casos de grip enguany han baixat en picat fins a ser gairebé imperceptibles. Segons l’article, falta més investigació per a escatir els motius d’aquesta davallada de la mortalitat. Alhora, també assenyalen que hi poden haver intervingut factors com ara menys morts per accidents de trànsit, la reducció de la contaminació atmosfèrica i la de les complicacions postquirúrgiques.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor