Per què Lleida ja es troba en la cinquena onada?

  • El creixement exponencial aquestes darreres setmanes respon, entre més motius, a la predominança absoluta de la variant britànica

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
30.03.2021 - 21:50

Quan Catalunya s’encamina cap a una quarta onada, a la regió sanitària de Lleida ja fa dies que hi són de ple. Però no són a la quarta, sinó a la cinquena. Les terres de Ponent van amb aquest “avantatge” perquè en ple estiu hi va haver un gran brot que va obligar el govern a confinar perimetralment el Segrià.

Aquestes darreres setmanes, el creixement ha estat incessant. El risc de rebrot a la regió sanitària de Lleida és de 433, i si ho acotem al Segrià, la xifra augment fins a 532. A tot Catalunya, aquesta xifra també va creixent, però encara és molt més menor, 257. Que Lleida es troba en plena cinquena onada no ho mostren solament els indicadors epidemiològics, sinó el dia a dia de l’hospital. “Fa una setmana i mitja que hi ha un augment exponencial i dibuixem una línia recta gairebé vertical. Hem passat de 108 ingressats a 160 en una setmana; i tenim disset persones a l’UCI”, diu Oriol Yuguero, metge d’urgències de l’hospital Arnau de Vilanova.

Segons que explica en una conversa telefònica, l’hospital ja ha hagut de reobrir la tercera planta d’hospitalització i és molt probable que aviat consideri, novament, una aturada en l’activitat programada i quirúrgica. “Atenem gairebé dues-centes persones d’urgència el dia. Unes 130 són de covid, i això dificulta molt la gestió logística del centre”, afegeix.

Els sanitaris de Lleida expliquen que la situació els recorda als moments viscuts després de les festes de Nadal i que van desembocar en la quarta onada. Però per què hi ha hagut aquest augment de casos? Aquesta és la pregunta que costa més de respondre. “La veritat és que no ho sabem. Així com per Nadal molts pacients et reconeixien haver fet sopars de quinze persones quan no es podia, ara no veiem casos clars. Els pacients no saben per què s’han infectat.”

La variant britànica canvia el perfil del pacient

Daniel López Codina, professor de la UPC i biofísic del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos, assenyala que aquest “creixement perillós” pot respondre a diversos motius: “La densitat de la població; els factors socioeconòmics en determinats barris amb condicions de vida més dures i treballs més precaris; o les visites turístiques que hi ha hagut en determinades comarques de Lleida.” Aquests són els factors clàssics quan hi ha un repunt de casos, però assenyala un quart motiu, que és la predominança absoluta de la variant britànica.

Ho sosté també Yaguero, qui explica que han observat un canvi en el perfil dels pacients que ingressen: “Veiem pacients joves que, tot i no tenir factors de risc, estan força malament. Molts pacients es descarten perquè estan bé i tornen al cap de 24 hores o 48 amb un empitjorament clínic molt important que fins ara no vèiem. Això ho causa la nova variant i estem pendents de com ens afectarà els dies vinents”, diu.

Davant de la urgència, Salut durà a terme demà i dijous un cribratge poblacional en una carpa que s’instal·larà a l’avinguda Rovira Roure per a detectar casos asimptomàtics. El cribratge està dirigit a tota la població, però des de Salut s’ha convocat a través de missatges al mòbil a les persones d’entre 40 i 60 anys de les zones que tenen una incidència acumulada més elevada en els últims 14 dies.

Sense pla de vaccinació a la vista

En la memòria de Lleida i el Segrià hi ha la segona onada, la de l’estiu passat, la que no va viure la resta de Catalunya. Va coincidir en plena temporada de recollida de la fruita dolça. L’augment de mobilitat i d’interaccions van superar les autoritats, que no van saber reaccionar als avisos. El resultat van ser desenes de brots i un confinament per a tallar una situació que s’havia desbocat. Enguany la campanya de la fruita començarà a final d’abril, just en el moment en què la cinquena onada podria arriba al seu pic, una dada que posa en alerta.

Amb aquest escenari el departament de Salut ha rebutjat la demanda de molts batlles del Segrià d’implementar un pla de vaccinació massiu per a tots els treballadors de la fruita. Considera que els vaccins s’han d’aplicar seguint un criteri sanitari i no de prevenció. El que sí que ha programat és un cribratge massiu a tots els treballadors tan bon punt comenci la temporada.

La vacunació és observada per empresaris agroalimentaris i batlles del territori, una de les millors eines a l’abast per a poder evitar una stiució com la de l’any passat. Per això avui el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat formalment a l’estat que tot el sector agroalimentari sigui considerat essencial i així pugui entrar en el pla de vaccinació. També ha emplaçat Salut a ser més diligent i accelerar el ritme de vacunació. “Al Pavelló Onze de Setembre podríem vacunar unes 4.000 persones al dia”, ha demanat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor