05.05.2018 - 01:50
|
Actualització: 05.05.2018 - 12:49
Demà l’ANC del Baix Llobregat ha organitzat la marxa ‘Els catalans també fem sal’, mitjançant la qual volen exigir l’alliberament dels presos polítics. I ho volen fer recordant el gest de sobirania que va significar la Marxa de la sal liderada per Gandhi el març del 1930. Començarà a les 6.30 al Pont del Diable de Martorell i acabarà a la platja del Prat de Llobregat a quarts de tres, després d’haver recorregut uns trenta-dos quilòmetres.
És un acte simbòlic i de protesta, però que recupera la idea de ‘fer sal’ que recentment ha reivindicat l’economista Xavier Sala i Martín. Per exemple, en aquesta entrevista a VilaWeb deia: ‘La independència [de l’Índia] va començar quan el govern colonial va decidir que les úniques empreses que podien vendre sal havien de ser angleses. Van pretendre imposar el monopoli de la sal a favor dels anglesos. Tothom havia de comprar sal anglesa i ningú més no en podia produir. No podies anar al mar, evaporar l’aigua i quedar-te’n la sal. Això era il·legal. Aleshores, Gandhi va anar caminant mil quilòmetres per arribar a la platja per agafar la sal. Va dir que no acceptava aquella imposició i que els indis podien fer sal. Va fer la Marxa de la Sal. Va començar a caminar ell tot sol. I s’hi van afegir dues persones, deu, un centenar. I, finalment, milers i milers. Tots caminant cap al mar per fer sal. I els anglesos el van fotre a la presó. […] La independència de l’Índia va trigar deu anys. Però va arribar. I ara nosaltres fem sal. Ara fem sal.’
Ho explica breument també en aquest vídeo:
https://www.youtube.com/watch?v=xijQZQErDKU
La Marxa de la Sal de Gandhi, el 1930, va recórrer 386 quilòmetres. El gest va ser imitat per milers de ciutadans; les autoritats britàniques van detenir fins a seixanta mil ‘lladres de sal’ sense resistència. Finalment, impotents, van amollar els presoners i van permetre el dret de recollir la pròpia sal.