Per què la Xina, que té satèl·lits, espia els Estats Units amb un globus gegant?

  • La Xina diu que n'ha perdut el control i ha aparegut per casualitat al costat d'una base de míssils nuclears, però els Estats Units creuen que fa espionatge

VilaWeb
VilaWeb – Agències
03.02.2023 - 21:40
Actualització: 03.02.2023 - 21:42

L’aparició d’un globus gegant xinès sobre els Estats Units ha desencadenat una crisi important. El secretari d’estat nord-americà, Anthony Blinken, ha anul·lat la visita que havia de fer les pròximes hores a Pequín, i el Pentàgon ha mostrat alarma per l’aparició sobtada d’aquest baló.

Ha estat descrit com un globus de la mida de tres autobusos junts, i els avions que han sortit a interceptar-lo han comprovat que porta un panell amb diferents instruments, incloses algunes càmeres. Això ha fet que el Pentàgon hagi dit que era un globus espia, cosa que ha obert una crisi diplomàtica.

La pregunta que tothom es fa és quina necessitat té la Xina de fer servir un globus si té una flota fenomenal de satèl·lits que poden monitorar qualsevol part dels Estats Units sense causar cap conflicte.

No té cap resposta fàcil. Segons les autoritats xineses, és un globus pensat per a fer experiments meteorològics a la Xina del qual han perdut el control. En aquest sentit, diuen que ha aparegut sobre els Estats Units a causa del vent, i per cap més motiu.

La ruta és plausible, atès el vent d’alçada, perquè el globus viatja a més de 24 quilòmetres de la superfície de la Terra. Però ja no és tan plausible que la casualitat faci que el globus passi a l’altura d’unes quantes instal·lacions militars dels Estats Units a la costa oest, entre les quals la de Malmstrom, a Montana, que és una de les bases de míssils nuclears intercontinentals més importants.

Tornant a la pregunta sobre per què fer servir un globus en comptes dels satèl·lits, hi ha diferents hipòtesis. La primera és que els globus són barats, silenciosos i molt difícils d’albirar a l’altura que es movia aquest. I si es poden controlar a distància –com el Pentàgon afirma que és el cas–, poden quedar sobre una posició tant de temps com calgui. Això els satèl·lits no ho poden fer igual.

L’altra resposta que s’ha insinuat és que els satèl·lits no poden monitorar telefonades a la distància on són desplegats, però el globus sí que podria. Segons aquesta hipòtesi, expressada per experts militars en programes de televisió, el globus tindria sentit en la mesura que cerqués una cosa molt concreta.

Finalment, hi ha qui considera que el globus en realitat té una importància política i res més. Que és una manera de dir als Estats Units que poden violar la seva sobirania quan vulguin. Cal recordar que en la memòria americana hi ha els globus que els japonesos van enviar a Amèrica durant la Segona Guerra Mundial per a causar incendis.

Una discussió final és sobre per què l’exèrcit americà no el fa caure. La versió oficial és que encara ho estudien, perquè no saben quina conseqüència tindria fer-lo caure. Podria portar armes o esclatar. Altres veus indiquen que el govern americà pretén d’obtenir el globus intacte per tal de saber quins aparells porta i per a què serveixen.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor