Per què Iglesias vol ara Puigdemont al diàleg amb l’estat espanyol?

  • El vice-president del govern espanyol recupera la figura del president a l'exili enmig de l'ofensiva colpista de la dreta *** El Consell demana la cogestió de l'ingrés mínim vital com al País Basc i Navarra *** El ministre de Salut andorrà assegura que el virus 'es va morint'

VilaWeb

Text

Pere Martí

28.05.2020 - 20:05
Actualització: 28.05.2020 - 20:37

TEMA DEL DIA
Claveguera.
Enmig de la batalla guerracivilista entre el govern de Pedro Sánchez i la dreta espanyola, amb soroll de sabres de fons i pudor de claveguera arreu, el vice-president Pablo Iglesias ha sorprès tothom assegurant que Jordi Cuixart i Jordi Sánchez haurien d’estar en llibertat i que s’hauria d’incloure el president Carles Puigdemont en el diàleg per a trobar una sortida al conflicte polític amb Catalunya. Iglesias ha fet aquestes afirmacions responent a una pregunta d’un diputat del PP, i dins la comissió per la reconstrucció econòmica i social d’Espanya, que és tot allò que queda de la idea frustrada de Pedro Sánchez de ressuscitar els Pactes de la Moncloa.

Iglesias diu això avui, però dimarts el PSOE va vetar la compareixença telemàtica de Puigdemont en aquesta comissió, votant amb PP, Ciutadans, i Vox. Malgrat la tensió d’aquests dies, la dreta i l’esquerra espanyola es van posar d’acord de seguida a vetar el president de la Generalitat de la llista de compareixents que va proposar Laura Borràs en nom de Junts per Catalunya per a parlar de la Unió Europea. L’endemà passat Iglesias li obre la porta perquè és el dirigent d’un partit que ‘voten molts espanyols’ i com a tal, és un interlocutor vàlid per al diàleg. Per acabar d’excitar l’extrema dreta, els ha acusats de colpistes, i els de Vox han abandonat de la comissió amb cara d’ofesos.

La proposta d’Iglesias no és fruit de cap pacte ni cap diàleg previ amb el president de la Generalitat, que se n’ha assabentat per la premsa a Waterloo. Els dos dirigents polítics van tenir relació abans del referèndum, fins i tot van dinar plegats en un restaurant de prop del congrés espanyol. I després, ja a l’exili, han parlat telefònicament. Però la proposta d’avui no és pas el resultat de cap conversa ni de cap acord. Per tant, pot ser fruit de les ganes d’Iglesias de fer emprenyar la dreta espanyola exhibint Puigdemont l’endemà que Cayetana Álvarez de Toledo titllés el seu pare de terrorista per haver militat al FRAP durant el franquisme; tot sigui dit: la mateixa organització on estigué Rafael Blasco, que després passà pel PSOE i pel PP i que ara reposa a la presó de Picassent, condemnat per corrupció.

És molt probable que, tot i ser vice-president, la resta del govern espanyol no comparteixi l’opinió d’Iglesias, perquè Puigdemont continua essent l’enemic a abatre. Tampoc no és gaire clar quin sentit té que el president de la Generalitat comparegui en una comissió que no resoldrà res i acabarà essent una olla de grills. Ni tampoc que acabés formant part de la mesa de diàleg que hi ha, en teoria, entre els governs espanyol i català, però que ningú no sap en quina fase del desconfinament es tornarà a convocar.

La presència de Puigdemont a la taula de diàleg seria factible telemàticament i tindria sentit si fos un fòrum on realment es negociés una sortida real al conflicte català. És a dir, si s’hi negociés l’amnistia dels presos i els exiliats i la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació pactat i validat internacionalment. Com que no ha fet sinó una reunió, de moment tan sols s’ha parlat de bones intencions, però el govern del PSOE no ha ensenyat cap carta. Si mai torna a convocar-se i s’aborda una agenda seriosa, seria ben raonable que Puigdemont hi fos, però si ha de servir per a acabar pactant una reforma de l’estatut, aleshores no val la pena que perdi el temps. Després de veure la gestió centralista, militaritzada i autoritària que el PSOE ha fet de la pandèmia, és difícil de pensar que la via del diàleg tingui gaire recorregut.

MÉS QÜESTIONS
El Consell demana la cogestió de l’ingrés mínim vital com al País Basc i Navarra
. El PNB ha aconseguit aquesta setmana el traspàs de l’ingrés mínim vital al País Basc i Navarra, que el govern espanyol aprovarà demà. És un acord del govern espanyol amb el PNB per a garantir el suport abans de la votació de la sisena pròrroga de l’estat d’alarma, però ha causat sorpresa a Catalunya i al País Valencià. El pacte estableix que les dues comunitats basques assumiran les funcions i els serveis de l’Institut de la Seguretat Social espanyol relacionats amb l’ingrés mínim vital abans del 31 d’octubre. Tot i que se circumscriu al dret foral d’aquestes autonomies, l’acord entre PSOE, Unides Podem i el PNB torna a menystenir les reivindicacions del govern valencià. La vice-presidenta Mónica Oltra no ha amagat el malestar i exigeix un tracte igualitari amb el que han rebut el País Basc i Navarra, a més de la cogestió dels ajuts per a garantir el dret a la inclusió. Diu que això permetria de coordinar eficaçment la renda valenciana d’inclusió. També el diputat de Compromís al Congrés espanyol, Joan Baldoví, ha demanat de poder gestionar aquest ingrés. Però el vice-president segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha rebutjat la petició i ha deixat clar que preval el dret foral en el País Basc i Navarra. El senador de Compromís, Carles Mulet, també ha lamentat el tracte diferenciat del govern espanyol amb els bascs i exigeix el mateix tracte per al territori valencià. Mulet ho veu com una nova falta de respecte a autonomies com la valenciana.

El govern de les Illes rep cinc milions de màscares procedents de la Xina. Les Illes Balears han rebut avui per la via aèria un nou carregament procedent de la Xina amb material sanitari adquirit pel Servei de Salut. Aquesta nova partida conté cinc milions de màscares quirúrgiques que s’han enviat a la nova nau del Servei de Salut, situada al Polígon de Son Castelló (Palma) per emmagatzemar-les i després distribuir-les a la resta de centres insulars. Fins ara, entre els articles adquirits pel govern i els que ha enviat el Ministeri de Sanitat espanyol, les Illes Balears han rebut 20 milions de màscares quirúrgiques, 2 milions de màscares FFP2, 18 milions de guants de nitril, 282.408 bates quirúrgiques, 297.900 granotes de protecció, 44.930 pantalles i 252.350 ulleres de protecció. La Conselleria de Salut i Consum continua treballant per garantir el proveïment de material sanitari i assegurar la protecció dels usuaris i dels professionals de la salut.

El ministre de Salut assegura que el virus ‘es va morint’. El ministre de Salut d’Andorra, Joan Martínez Benazet, ha explicat que l’evolució a la baixa de les dades sobre l’epidèmia del coronavirus demostra que ‘el virus es va morint i que es va acabant’. Amb aquest optimisme, el ministre creu que molt aviat es podran relaxar les mesures sanitàries, com ara l’ús de màscares i la distància d’un metre i mig entre persones. De tota manera, ha avisat que cal esperar a veure què passa amb l’obertura de fronteres a partir de dilluns i amb els reagrupaments familiars, però no preveu pas que els contagis augmentin. Benazet ha insistit que els experts consideren que som biològicament en les acaballes de l’epidèmia i que hi podria haver un rebrot a la tardor o a l’hivern, però que, si s’encara amb preparació, no caldrà el confinament.

LA XIFRA
3.300 llocs de feina directes es perdran amb el tancament de les plantes que Nissan té a la Zona Franca de Barcelona, Montcada i Reixach i a Sant Andreu de la Barca.

TAL DIA COM AVUI
El 28 de maig de 1912 va néixer a Barcelona Avel·lí Artís-Gener Tísner’, periodista, escriptor, ninotaire, traductor i enigmista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor