08.04.2021 - 21:50
Fa més de tres setmanes que a l’hospital de Menorca no hi ha ingressats amb coronavirus. Ni a planta ni a les UCI. L’11 de març es va notificar la darrera víctima mortal, i el 6 de març l’illa va ser, oficialment, el primer territori del país que va superar la tercera onada. La incidència acumulada a catorze dies ara és de 33 casos per 100.000 habitants. Fa un mes era de poc més de 6 casos.
Les matemàtiques
Just tres mesos després d’aquesta entrevista, on descrivia una situació dramàtica, VilaWeb torna a parlar amb l’epidemiòleg de l’àrea de salut de Menorca, Maties Torrent. Li demanem què ha passat a l’illa que la fa diferent de la resta del país i de l’estat espanyol, però també de les altres illes de l’arxipèlag.
Torrent parla de matemàtiques i parteix de la base que la població de Menorca és d’una mica més de 90.000 habitants i ho arredoneix a 100.000. Així és fàcil de saber quina és la incidència acumulada en cada moment. “La regla aquella que per cada 100 casos, un acabava a l’UCI s’ha complit. L’única manera que no hi hagi ingressats és que no hi hagi casos. Ara som en aquests 30 casos per 100.000, però hem estat per davall de 10.”
Com ho han aconseguit?
Torrent explica que les mesures restrictives s’han complit i han funcionat molt bé. Dóna molta importància al comportament de la població, que ha pres consciència del problema, i al tancament dels interiors de bars i restaurants. És fonamental, diu. Però allò que ha ajudat a reduir els casos de contagi és el sistema d’aïllament. No perdre mai la traçabilitat. Detectar brots en compte de detectar casos. “Tot just se’n troba un, l’aïllam. Fem proves a tot l’entorn. Les UVAC [Unitats Volants d’Atenció al Coronavirus] són la nostra arma fonamental per a evitar la transmissió comunitària.” I torna a les matemàtiques més bàsiques. Si tens dos casos, la transmissió és més baixa que si en tens 200, diu.
El darrer exemple és el d’un brot familiar a Sant Lluís notificat ahir mateix. “Hi ha quatre positius. Un va ser contacte d’una persona que va venir de fora de l’illa i que s’havia contagiat. Quan vam veure el primer positiu en vam cercar més i els vam trobar. Si no ho haguéssim fet, estaríem la mar de contents perquè només hauríem notificat un cas, però d’aquí a quinze dies potser n’apareixerien 15 més.”
Es notarà l’efecte de la Setmana Santa?
“No pots estar mai tranquil, però de moment la cosa sembla molt controlada. Fins a final de la setmana que ve no podrem avaluar què ha passat aquests dies, però pel que veiem, no tindrà tanta repercussió com va tenir Nadal.”
Segons l’epidemiòleg de l’àrea de salut de Menorca, l’illa va arribar a les vacances en una situació òptima quant a incidència, perquè pràcticament s’arribava a zero casos. A més, diu, per Pasqua no hi ha tant de contacte ni tanta celebració com per Nadal. El bon temps que ha permès de fer moltes activitats a l’aire lliure, també ha estat un factor a favor de la contenció. Torrent assegura que els casos positius que ara es detecten, com aquest de Sant Lluís, són per contactes amb gent que ha arribat de fora de l’illa.
Quan es veuran els efectes de la vaccinació?
A Menorca ara hi ha poc més de 5.000 persones que han rebut el vaccí complet i prop de 18.000 que n’han rebut la primera dosi. Per a Torrent, la situació no serà bona fins que no s’arribi a un 70% o a un 80% de la població. “La vacuna és un factor que ajuda paral·lelament, però hi ha motius per a estar preocupats perquè encara no fem vida normal, encara tenim restriccions. Ja veurem què passarà quan s’aixequin. Ho hem de fer tot molt a poc a poc. No cal que ens tanquem a casa, però hem de fer les coses bé i podrem ser raonablement optimistes.”
L’illa està preparada per a l’arribada de turistes i estiuejants?
Amb un panorama com aquest, amb tan poca incidència i amb l’arribada del bon temps, Menorca és un lloc molt atractiu per a fer-hi les vacances, però també per a anar-hi a passar una temporada llarga. Fins i tot la presidenta del Consell deia fa uns quants mesos en aquesta entrevista que volien promocionar l’illa com a lloc on establir-se per a teletreballar fugint de territoris amb una incidència molt més alta. I sembla que això ja passa, perquè aquests darrers mesos les empreses que instal·len fibra òptica d’internet han tingut un augment de demanda de més del 20%.
Torrent veu clar que tant en el turisme com en les estades més llargues s’han de prendre mesures que evitin un impacte negatiu. “Turisme en vindrà tant sí com no. Les illes tenim la sort de tenir unes portes d’entrada molt definides i hem de fer feina en aquesta línia. Hi ha el passaport covid, que no es diu així, però que serà una mena de document que ens ajudarà a controlar la població entre els qui el tenen i els qui no. I crec que s’hauria de mantenir la PCR obligatòria, com ara, per a tothom que vulgui entrar a l’illa.”
Per a Torrent és importantíssim el control als ports i a l’aeroport per a disminuir el risc. “A la gent, se li ha de transmetre el missatge que sigui conscient que ve a un lloc on la situació sanitària és bona i volem que continuï essent-ho, tant per als visitants com per als estadants. I ho serà si fem les coses bé.”