Per què ens tornem rojos per vergonya?

VilaWeb
Mètode
09.01.2018 - 05:00

Respon XAVIER BELLÉS:

El rubor és una característica específicament humana, ja que, com va mostrar Charles Darwin en la seva obra L’expressió de les emocions en l’home i els animals, no es dóna en els nostres parents més propers, com el ximpanzé, el goril·la o l’orangutan.

El mecanisme fisiològic pel qual ens posem rojos de vergonya es relaciona amb la dilatació dels vasos sanguinis. Així, en fluir més sang per ells, ens pinten la cara de vermell. El que no està clar és per què només la cara i zones adjacents experimenten la vergonya, i per què les situacions d’ansietat també ho desencadenen. Darwin, en el seu llibre, rebutja qualsevol valor adaptatiu del rubor emparant-se, sobretot, en què les persones de pell fosca o negra experimenten el fenomen, tot i que resulta invisible.

Podeu llegir més Perquès en la web de Mètode.

Xavier Bellés, Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF).

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor