23.12.2022 - 12:22
|
Actualització: 23.12.2022 - 16:18
El nombre d’anticossos presents al líquid nasal es redueix nou mesos després d’infectar-se de la covid-19, mentre que els anticossos en sang duren pel cap baix un any, segons un nou estudi publicat a la revista eBioMedicine.
La immunoglobulina A (IgA), nom que reben els anticossos del nas, proporciona una defensa de primera línia contra la covid-19 atès que bloca el virus SARS-CoV-2 quan entra a les vies respiratòries. Aquestes defenses són molt eficaces per a impedir que el virus penetri en les cèl·lules i provoqui la infecció.
No obstant això, els investigadors han descobert que els anticossos nasals només són presents en aquelles persones acabades d’infectar i que són especialment efímers davant la variant òmicron, en comparació amb variants anteriors.
Aquest nou estudi pot explicar per què les persones que s’han recuperat de la covid corren el risc de tornar a infectar-se, i especialment amb òmicron i les seves subvariants. La recerca també ha revelat que la vaccinació és molt eficaç per a crear i potenciar anticossos en la sang, que prevenen la malaltia greu, però el vaccí té molt poc efecte sobre els nivells de IgA nasal.
Una de les autores de l’estudi, la doctora Felicity Liew, de l’Institut Nacional del Cor i els Pulmons de l’Imperial College de Londres, recorda que abans de l’estudi no era clar quant duraven aquests anticossos nasals tan importants.
“Mentre que els anticossos sanguinis ajuden a protegir-nos contra la malaltia, els anticossos nasals poden prevenir la infecció per complet. Això podria ser un factor rellevant darrere de les infeccions repetides amb el virus SARS-CoV-2 i les seves noves variants”, afirma. No obstant això, els investigadors diuen que calen estudis específics sobre els anticossos nasals i les reinfeccions per a confirmar els seus resultats.
La recerca, dirigida per equips de l’Imperial College de Londres i la Universitat de Liverpool, ha comptat amb gairebé 450 persones que havien estat hospitalitzades amb COVID-19 entre febrer de 2020 i març de 2021, abans de l’aparició de la variant òmicron i abans del desplegament de la vacuna.
L’estudi també ha descobert que, encara que els vaccins actuals són eficaços per a augmentar els anticossos en sang que prevenen malalties greus i la mort, no incrementen significativament els anticossos IgA nasals.
Els investigadors demanen que la propera fabricació de vaccins inclogui aerosols nasals o vaccins inhalats que facin augmentar els anticossos IgA nasal. Afirmen que així es podrien reduir les infeccions per covid d’una forma més eficaç.
“Ara és essencial desenvolupar vaccins en aerosol nasal que puguin proporcionar una millor protecció contra la infecció. És brillant que els vaccins actuals permetin que menys persones emmalalteixin greument, però seria encara millor si poguéssim evitar que s’infectin i transmetin el virus”, diu el coautor de l’estudi, el professor Peter Openshaw, de l’Institut Nacional del Cor i els Pulmons de l’Imperial College de Londres.
L’estudi va prendre mostres quan les persones van ser hospitalitzades, al cap de sis mesos i un any després. Atès que la majoria de les persones van ser vacunades durant l’estudi, també es van prendre moltes mostres abans i després de la vacunació. Els investigadors diuen que el sexe, la gravetat de la malaltia i l’edat dels participants no van influir en la durada de la seva immunitat nasal, però adverteixen que el seu estudi només es va realitzar en persones amb una malaltia greu que va requerir hospitalització.