Per què els xiquets tenen més capacitat d’aprenentatge que els majors?

VilaWeb

Redacció

22.12.2020 - 05:32

Tot el que aprenem queda guardat en el cervell amb connexions entre les neurones, el que es coneix com a “plasticitat neuronal”. Aquesta plasticitat és màxima en la infantesa i a poc a poc va disminuint amb l’edat. No obstant això, encara que els xiquets tenen molta capacitat d’aprenentatge, no tenen rutines, per la qual cosa aprenen de manera caòtica. A mesura que creixem i anem adoptant aquestes rutines, seguim aprenent perquè supleixen part de la plasticitat que anem perdent.

L’aprenentatge de les persones es va acumulant uns damunt d’altres, quedant els primers coneixements en les capes més profundes. En el cas de les persones amb Alzheimer, la mort de les neurones es dóna des de les capes superiors, raó per la qual els primers records són els últims en desaparéixer. No obstant això, una cosa que no es perd i que és objecte d’estudi és l’autoconsciència, la pròpia identitat. Açò és degut al fet que no s’adquireix des de l’aprenentatge, sinó des de la percepció del cervell de què som nosaltres mateixos.

Els suplements i les activitats com els encreuats, socialitzar, escoltar música, llegir o fer esport, ajuden a mantenir la flexibilitat neuronal, però no l’amplien, com es dóna a entendre en alguns missatges publicitaris.

Respon David Bueno, director de la Càtedra de Neuroeducació del Departament de Genètica, Microbiologia i Estadística de la Universitat de Barcelona.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre tots aquells que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor