Per què creixen les orelles i el nas de la gent gran?

VilaWeb
Foto: Matteo Vistocco, en Unsplash

Mètode

14.07.2020 - 05:00

A principis dels anys noranta un grup de metges anglesos es va proposar estudiar si era certa la percepció que les orelles i el nas creixen amb el pas del temps. L’any 1995 es van publicar els resultats d’aquesta investigació: gràcies a l’anàlisi de les mesures de més de 200 persones es constatava una relació proporcional entre l’edat i la longitud de les orelles, el ritme de creixement de les quals es va establir en uns 0,22 mm per any.

Tot i ser les úniques estructures que continuen augmentant de grandària una vegada hem superat l’adolescència, aquest no és un creixement real. Les orelles i el nas, entre altres estructures del cos humà, estan formades per cartílag hialí, un tipus de teixit conjuntiu dur que no conté nervis ni vasos sanguinis. Dins d’aquest cartílag les fibres de col·lagen tenen una disposició especial que li proporciona la seua elasticitat característica. Amb el pas dels anys la matriu on estan disposades les fibres sofreix diferents canvis i, com que no disposa d’irrigació sanguínia, l’estructura del cartílag es va degenerant. Aquestes modificacions de l’estructura interna de les orelles i el nas, que alhora s’agreugen per la força de la gravetat, els confereixen un aspecte més gruixut i allargat amb una menor elasticitat. Efectivament són més grans però no pel desenvolupament intrínsec de la seua estructura.

Aquests canvis morfològics són responsables dels canvis en la veu de les persones grans però no modifiquen el sentit de l’oïda. Apareixen sense distinció de sexe ni de grup ètnic i s’han estudiat com una eina més de la medicina forense per a establir l’edat de subjectes adults.

Respon Àngels Royo Peiró, llicenciada en Medicina i especialista en Oncologia Mèdica. Actualment treballa com a metgessa en una residència de gent gran.

Pregunta enviada per Diego Ortega Garcia.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem entre l’1 de juliol i el 20 de setembre sortejarem un lot de publicacions de Mètode.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor