15.12.2020 - 21:50
|
Actualització: 16.12.2020 - 11:19
Al País Valencià es va batre ahir un nou rècord de contagis de covid: 2.841 nous casos i 38 morts notificats en vint-i-quatre hores. Dilluns en van morir 32 i es van detectar més de dos mil casos. La incidència acumulada per cent mil habitants és de 227. Per damunt de Catalunya i de la mitjana de l’estat espanyol, però per davall de la de Mallorca, que és de 348.
Això, en opinió d’Ildefonso Hernández, catedràtic de Salut Pública de la Universitat d’Alacant, té a veure amb el fet que la primera onada va ser més suau i que ara hi ha moltes més persones susceptibles de ser infectades. La quarta ronda de l’enquesta de seroprevalença que es va publicar ahir mateix, també ho ratifica, perquè el percentatge és d’un 5,7%, pràcticament la meitat que a l’estat espanyol.
Possibilitat de prendre noves mesures
Amb aquests nombres a la mà, el president Ximo Puig ha anunciat que dijous es reunirà amb la consellera de Sanitat i més experts per decidir si es prenen noves mesures de contenció abans de les festes de Nadal. Les actuals normes es van publicar el 5 de desembre, en un decret que a partir de demà podria variar.
Fonts de la conselleria no neguen la preocupació a mesura que passen els dies, però intentaran evitar siga com siga el tancament de l’hoteleria i tampoc no voldrien aplicar un tancament parcial només per als interiors dels locals.
En aquest cas topen amb l’opinió dels experts que recomanen d’evitar de totes passades els espais tancats. L’epidemiòleg Salvador Peiró insisteix que els contagis no baixen perquè la gent es reuneix massa. Fins i tot alerta del mal que pot arribar a fer que les famílies o els amics avancen les reunions que saben que no podran fer per Nadal. “Sembla com si tothom pensara la manera de fer les reunions complint la llei però sense complir-la. Complir la forma de la llei, però no el fons”, alerta.
Amb les dades d’avui a la mà, Salvador Peiró avisa que es comencen a notar els contagis que hi hagué el primer dia del pont de la Puríssima, i que amb aquest augment de casos, la pressió hospitalària es notarà d’ací a dues setmanes i a les UCI d’ací a tres.
Una de les causes d’aquest repunt indicades per l’epidemiòleg té relació, justament, amb una de les mesures preses per a mirar de contenir el contagi: el tancament perimetral del País Valencià. “La gent no ha pogut eixir del territori, no han pogut anar de viatge i ha omplert els centres de les ciutats i els centres comercials”, raona Peiró, que també està molt preocupat per l’obertura dels locals de lleure nocturn durant el dia: per les característiques que tenen, com a locals molt tancats per la insonorització i per la música, que obliga la gent a cridar per a comunicar-se, també són un lloc amb molt de perill.
La percepció del risc
Una de les cartes que jugarà el govern valencià és la de continuar alertant la població del risc de no respectar les mesures. Per a Ildefonso Hernández és fonamental que també les autoritats municipals les facen complir. I posa d’exemple que el primer dia de l’obertura durant el dia dels locals de lleure nocturn ja es van imposar desenes de sancions perquè no es complien ni la distància ni l’ús de la màscara, per exemple. “La dissociació entre les mesures i la percepció del risc és un problema que no sabem enfocar, però hem vist que a vegades la població s’avança a les autoritats”, diu. I posa l’exemple de Madrid, on els casos de contagi van baixar sense que les autoritats fessen res. D’ací dedueix que un lideratge més intens de les autoritats, com el que exerceix Àngela Merkel, contribuiria a fer que la gent percebés el risc. “Hem d’arribar a la gent i dir-li que és cert que tindrem problemes si no canviem”, rebla.
Monitorar els comportaments
El salubrista Ildefonso Hernández, que forma part dels grups d’experts que assessoren el president Puig i la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, fa una diferència entre avaluar les mesures i avaluar el comportament de la gent. És per això que, a proposta seua, la Generalitat activarà prompte un sistema de vigilància del comportament basat en enquestes amb una mostra molt ran de població. “Serà un monitoratge sobre les conductes relacionades amb la covid. Quantes vegades has anat a sopar fora, si a casa uses màscara o no, amb quanta gent comparteixes despatx, si tens la porta oberta o tancada. Moltes preguntes sobre el comportament perquè això ens avançarà què passarà amb la pandèmia”, diu. Hernández afegeix que l’enquesta encara no té una data de llançament, però que es va enllestint.
Publicitat contraproduent
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha demanat al Ministeri de Sanitat, que en té la competència, que ordene la retirada de les campanyes de publicitat que anuncien les proves covid com si fossen passaports d’immunitat. Segons la conselleria, això pot ser contraproduent i originar comportaments gens recomanables.
Salvador Peiró qualifica de disbarat descomunal que s’anuncien les proves i ho argumenta parlant del període d’incubació del virus, que és plenament comprovat. “Passen set dies des que et contagies fins que tens símptomes, però el cinquè dia ja eres tu el contagiador. Avui la prova et pot sortir negativa i demà contagiar”, avisa. Recorda que algunes administracions han contribuït a la confusió i posa d’exemple el govern de les Illes Balears, que fa proves PCR de manera gratuïta als residents que tornen a casa per Nadal. Per l’epidemiòleg de Fisabio, el procediment més correcte és el del Regne Unit: una quarantena de cinc dies i prova PCR el cinquè dia.
La vaccinació, més complicada
Tot i que la situació ara per ara ja preocupa les autoritats i també els experts en epidemiologia i salut pública, no s’atreveixen a fer pronòstics sobre les setmanes que vénen. Així i tot, Salvador Peiró veu prou probable que els dies de Nadal ja hi comence a haver xifres preocupants perquè serà quan s’experimentarà la pujada dels casos originats pel pont de la Puríssima.
Això causarà encara més tensió als hospitals, bé perquè hi haurà personal de vacances, bé perquè l’alta ocupació impedirà que n’agafen. També l’assistència primària tornarà a arribar a certs límits i això complicarà la logística de la vaccinació. “Si hem de dedicar molt de personal a atendre casos covid hi haurà saturació i menys capacitat”, alerta.