Per què el 15 d’agost és festiu i hi ha tants pobles que celebren la festa major?

  • La Mare de Déu d'Agost celebra l'ascensió al cel de Maria i és una data que molts pobles del país prenen com a festivitat local

VilaWeb
Redacció
14.08.2024 - 21:40
Actualització: 14.08.2024 - 21:42

El 15 d’agost és festiu a tot el país. Se celebra la Mare de Déu d’Agost o l’Assumpció de Maria, dia en què, segons el dogma cristià, la Mare de Déu va arribar al cel després d’haver-se mort a la Terra, cosa que li va permetre de retrobar-se amb el seu fill Jesús. Va ser fixada oficialment el 15 d’agost per l’emperador romà d’Orient Maurici durant el segle VI, tot i que hi ha registres que diuen que ja se celebrava en aquestes dates temps enrere. L’arribada al cel de Maria va ser declarada dogma el 1950 pel papa Pius XII.

La Mare de Déu d’Agost és una de les festes d’origen cristià que inclou el calendari laboral i per a molts representa el començament de les vacances, atès que marca el començament de la segona quinzena del mes. Enguany, a més, com que cau en dijous, servia perquè, si més no, qui pogués i volgués fes pont.

El fet de ser l’únic festiu en ple estiu –després de Sant Joan i abans de les diades d’Andorra i Catalunya, al setembre– fa que moltes viles dels Països Catalans celebrin aquest dia la festa major. Una de les més grosses és la celebració del Misteri d’Elx, la representació teatral que es fa d’ençà de l’edat mitjana a la capital del Baix Vinalopó. L’obra, amb text del segle XV, es divideix en dues sessions: la Vespra, que es fa el 14 i representa la mort de Maria; i la Festa, l’endemà, quan la Mare de Déu puja al cel.

Així mateix, el 14 i el 15 d’agost també es representa el Misteri de la Selva, a l’església de Sant Andreu de la Selva del Camp (Baix Camp). El text és de final del segle XIV i va ser trobat a final del segle XIX. És considerat el drama sacre assumpcionista més antic d’Europa en llengua romànica. Però, a diferència del Misteri d’Elx, que ha estat representat ininterrompudament d’ençà de l’edat mitjana, el Misteri de la Selva va començar a representar-se el 1980.

El 15 d’agost també és el dia que comença la festa major de Gràcia. A primera hora, ja sonen les matinades de gralles i tabalers. Enguany, no hi haurà bèsties de foc donant la benvinguda a la festa i recorrent els carrers de la vila, perquè l’ajuntament ha suspès els correfocs. També és el dia en què s’inauguren els carrers guarnits –enguany són vint-i-tres– i ja poden començar a visitar-se.

A Xàtiva, comença la Fira d’Agost. Va començar a celebrar-se l’any 1250 després de la conquesta de Jaume I i durant molts anys es va concebre com una fira de bestiar. Avui dia, la fira de bestiar ha passat a segon terme i és concebuda com una festa major amb activitats de cultura popular de tota mena. En destaquen el cant d’albades i l’esmorzar de fires, fet de sardina, pebre vermell i olives.

El Molinar, a Palma, també celebra l’Assumpció de Maria amb una processó marítima de la Mare de Déu del Remei. La figura és portada a peu de l’església fins al port, mentre sona una salve marinera, i després surt a la mar a bord d’un llaüt mallorquí. Quan torna, es llança un castell de focs per fer notar que és festa major.

La festa major de Bétera (Camp de Túria) es fa pels volts del 15 d’agost, però és aquest dia que s’hi fa l’acte central, en què les alfàbegues prenen tot el protagonisme. Aquesta herba aromàtica és el símbol de la vila, com en moltes més, i se’n cultiven d’espectaculars expressament per a la festa, que arriben a fer més de tres metres d’alçària. El 15 d’agost, setze plantes són portades pels carrers del poble fins a l’església, com una ofrena a la Mare de Déu d’Agost.

Durant el franquisme, a Vilanova i la Geltrú (Garraf) tan sols era oficial la festa major de Vilanova, el 5 d’agost, però a la Geltrú continuaven celebrant la seva, el dia de la Mare de Déu d’Agost, a partir de l’organització popular. Un caràcter d’autogestió que ha perdurat en el temps i que l’ha salvat tots aquests anys.

A moltes poblacions també se celebra Sant Roc, que és el 16 d’agost, cosa que fa que en aquests llocs sovint la festa s’avanci al 15. És el cas, per exemple, d’Arenys de Mar. La festa de Sant Roc va íntimament lligada al record de la pesta bubònica, atès que el 1607 veïns d’Arenys van demanar a Sant Roc que posés fi a l’epidèmia. Segons la llegenda, el 16 d’agost va ser el primer dia que no es va morir ningú de la malaltia. És tradició que cada 15 d’agost, amb motiu de les festes de Sant Roc, a Arenys de Mar es representi La pesta, una recreació teatral de la llegenda.

Als Països Catalans hi ha 155 municipis que fan festa per Sant Roc, entre els quals, Albelda, Alcover, Alcúdia, Altea, Artà, Bicorb, Calaceit, Capdepera, Dénia, Gualba, Montblanc, Morella, Museros, Olèrdola, Olot, Puigpunyent, Solsona, Vallobar, Xèrica, Xerta i la plaça Nova de Barcelona, al barri Gòtic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor