16.12.2024 - 21:40
Un bon editor no solament llegeix els llibres que publica al seu catàleg, sinó que està al cas de novetats i tendències, dins el país i en l’àmbit internacional. És per això que són d’interès les recomanacions que ens fan aquesta quarantena d’editors d’una obra que no han publicat ells. Amb generositat, posen el focus en títols ben diversos. Això sí, els hem demanat que es fixin en títols que s’han publicat en llengua catalana i que es poden trobar a les llibreries. Trobem afinitats i alguna sorpresa.
Miquel Adam, de la Segona Perifèria, recomana…
Adrià Targa
Edicions Proa
La Gemma Medina, editora de la revista la Lectora, va dir: “L’Arnau d’Adrià Targa és una mena de llibre-cometa, d’aquells que passen només un cop cada molts anys.” Subscric del tot les seves paraules. No tinc cap dubte que no només serà un dels llibres de l’any, sinó que serà un poemari-novel·la que marcarà tota una època.
Roger Aluja, de la Casa dels Clàssics, recomana…
Sorj Chalandon
Traducció de Josep Alemany
Edicions de 1984
Senzillament magistral, per allò que explica, una recerca sobre el passat col·laboracionista del pare en la França ocupada, i per com ho explica, amb una traducció excel·lent.
Ester Andorrà, de LaBreu Edicions, recomana…
Féder o el marit potentat
Stendhal
Traducció de Georgina Solà Sellés
Cal Carré
Un llibre seductor de seduccions i trifulgues amoroses, amb ironia fina, humor i mestratge vital de grimpadors i incerteses amoroses per a gaudir al costat de la llar de foc.
Laura Baena, d’Edicions de 1984, recomana…
El purgatori del bibliòfil
Ramon Miquel y Planas
Males Herbes
Perquè els llibres que beuen dels grans clàssics de la sàtira fantàstica són la meva flaca. Miquel y Planas fa una crítica despietada al món cultural català de principis del segle XX, però, com diuen els seus editors actuals, el llibre “podria haver estat escrit ahir a la tarda”.
Pilar Beltran, d’Edicions 62, recomana…
Elizabeth Finch
Julian Barnes
Traducció d’Alexandre Gombau
Angle Editorial
En uns temps tan explosius i farcits de nous autors, Julian Barnes és garantia de qualitat; Elizabeth Finch m’ha reconfirmat que la literatura és un dels pocs espais que et permeten fugir del bombardeig de notícies explosives i submergir-te en la saviesa i la serenor del que és més profund. Una novel·la sobre les persones que et marquen la vida, una mena d’indagació filosòfica i amorosa amb una prosa exquisida i una ironia deliciosa.
Maria Bohigas, de Club Editor, recomana…
El món interior
Francesc Serés
Edicions Proa
Un llibre que abraça el caos canviant i inquietant del present, i et posa a lloc: la teva pàtria és el temps que t’ha tocat. De què és fet aquest temps que cavalquem sense saber cap on corre? Aquesta és la pregunta que fa Serés, i la seva reflexió és vital.
Eugènia Broggi, de l’Altra Editorial, recomana…
Crideu la mort errant, digueu-me on va
Antònia Vicens
La Magrana
M’ha agradat moltíssim, tant per l’escriptura, que és poètica i elaborada, i alhora colpidora i vivíssima, com per la trama, una història crua i impactant que em va deixar estabornida. Ha estat un descobriment apassionant, per mi, i la recomano absolutament a tothom.
Juli Capilla, de Lletra Impresa, recomana…
Sempre hi ha qui mira
Rafa Gomar
Afers
La mirada curiosa i sàvia de l’escriptor sobre unes ciutats que li són pròximes (València i Gandia) i un País Valencià que s’estima fins al moll de l’os, a pesar de les contradiccions que li provoca. Una mirada perspicaç d’un home encuriosit per tot el que li ofereix el món: les arts plàstiques, la fotografia, la literatura… Un autoretrat concebut des d’un jo humil, generós i savi alhora.
Jaume Ciurana, de Símbol Editors, recomana…
Tiberi Cèsar
Núria Cadenes
Edicions Proa
Una exhibició de ritme narratiu, de lèxic, de coneixement històric, de capacitat de retratar i descriure els personatges i dels moments en què van viure.
Ernest Folch, d’Abacus Futur, recomana…
Tots ocells
Wajdi Mouawad
Traducció de Cristina Genebat
Periscopi
Una història impactant i commovedora, convertida en una gran obra de teatre i interpretada per la Perla 29.
Marc Garcés, de Tigre de Paper, recomana…
Com destruir l’escriptura de les dones
Joana Russ
Traducció de Míriam Cano
Raig Verd
Un llibre singular i impactant, que mostra el biaix de gènere en l’estudi de la història de la literatura. Una lectura per a enrabiar-nos, però alhora per a no perdre l’esperança en el canvi.
Glòria Gasch, de Columna, recomana…
Pura Passió
Annie Ernaux
Traducció de Valèria Gaillard Francesch
Angle Editorial
És un relat intens i despullat que explora els límits del desig amb una prosa nítida i valenta. Una obra que transforma una experiència íntima en literatura universal i captivadora.
Francesc Gil Lluch, de Saldonar, recomana…
Proses
Joan Vinyoli
Llibres de L’Avenç
Molts anys després d’haver llegit amb devoció els poemaris de Joan Vinyoli, poder tenir ara a mà un gruix tan important de proses inèdites seves és un gust que tots els lectors del poeta s’haurien de permetre.
Joan Carles Girbés, d’Ara Llibres, recomana…
Cavall, atleta, ocell
Manuel Baixauli
Periscopi
Què no faries per un fill, sense esperar res a canvi? “La vida té poc sentit, si no és difícil”, respondria el protagonista de la magnífica nova novel·la de Baixauli. M’ha arribat molt endins.
Núria Iceta, de Llibres de l’Avenç, recomana…
Me’n record
Emili Manzano
Anagrama
L’escriptor mallorquí ha fet un art d’escriure “menrecordos” seguint l’empremta del camí que van obrir Joe Brainard als Estats Units i Georges Perec a França. Manzano encapsula el passat i en destil·la els records. Els textos breus propis del gènere s’estiren sense constriccions fins a esdevenir contes, fragments de vida que salten dels records a la literatura.
Montse Ingla, d’Arcàdia, recomana…
Això que estàs passant
Sigrid Nunez
Traducció de Núria Parés Sellarès
L’Altra Editorial
Un relat tendre i compassiu d’acompanyament, que connecta vides, memòria i experiències a mesura que el final s’imposa inexorable.
Josep Lluch, de Proa, recomana…
Cavall, atleta, ocell
Manuel Baixauli
Periscopi
Manuel Baixauli continua desplegant el seu particular món literari, ara amb una novel·la sobre les pors i esperances que envolten les relacions entre pare i fill.
Oriol Magrinyà, de Barcino, recomana…
Els vells
Ignasi Iglésias
Adesiara
Em sembla fonamental que recuperem el nostre patrimoni literari, i perquè l’edició de Gemma Bartolí i d’Adesiara és garantia de qualitat i feina ben feta.
Matilde Martínez, de Godall Edicions, recomana…
Una vegada va ser estiu la nit sencera
Elisabet Riera
Males Herbes
L’Elisabet Riera ha escrit una història delicada i gens convencional: un viatge exterior i interior i alhora un viatge en l’espai, en el temps i en la música. El resultat és un llibre agosarat, poètic i suggeridor. Una exquisidesa literària.
Àngels Marzo, de Pagès Editors, recomana…
Triomf del present (Poesia 1965-2000)
Francesc Parcerisas
Quaderns Crema
Des de Pagès Editors volem abanderar en aquesta recomanació un gènere que sempre ha significat el nostre catàleg: la poesia. És en aquest sentit que considerem una excel·lent notícia la publicació de Triomf del present (Poesia 1965-2000), de Francesc Parcerisas. Un volum que aplega la trajectòria lírica d’un dels nostres poetes moderns essencials, amb la voluntat de rescatar de la foguera de l’oblit els llibres de l’autor que ja no podien trobar-se. Versos que celebren, amb un brindis rotund i colossal, la vida d’ara, el carpe diem de l’avui.
Maria Muntaner, de Lleonard Muntaner, recomana…
Un cor furtiu
Xavier Pla
Destino
Per mi és un dels llibres indiscutibles del 2024. Poques vegades la paraula “definitiu” s’escau a una biografia, i menys a la d’un personatge com Josep Pla, però diria que en aquest cas, s’hi acosta molt. Mil cinc-centes pàgines d’una prosa que es llegeix àgilment i que són el resultat de dècades d’investigació acadèmica.
Laura Huerga, de Raig Verd, recomana…
Trilogia de Noceà
Ricard Efa
Editorial Mai Més
Són tres còmics amb una aventura fascinant, amb molta denúncia social i ecologista. Ideal per a compartir amb adolescents i adults.
Ramon Mas, de Males Herbes, recomana…
En un món preciós i furibund
Andrei Platónov
Traducció de Miquel Cabal Guarro
Edicions de 1984
De fet, recomano qualsevol llibre de Platónov, un autor amb un estil que em desconcerta i em fascina a la vegada. Les seves històries retraten una realitat duríssima però plena d’esperança, amb un to quasi màgic, que barreja l’absurd amb el pragmatisme més racional. Platónov no s’assembla a res ni a ningú, i, per tant, només és comparable a si mateix.
Ignasi Moreta, de Fragmenta Editorial, recomana…
Cartes (1946-1983). A la recerca del català usual
Joan Sales i Joan Coromines
Edició a cura de Josep Ferrer i Joan Pujadas
Club Editor
Un bon recull de les controvèrsies lingüístiques que hi ha hagut en l’últim segle. Sales, polemista hàbil, interpel·la Coromines a favor d’un català que s’allunyi del purisme. Coromines accepta el repte i ofereix la seva visió, molt matisada, sobre cada plantejament de Sales.
Isabel Obilols, d’Anagrama, recomana…
Matar el nervi
Anna Pazos
La Segona Perifèria
La recerca d’alguna mena de sentit en el camí cap a la vida adulta. En cada una de les etapes d’un viatge d’una dècada, Anna Pazos recrea una gran diversitat de situacions confuses o potencialment explosives –relacions íntimes, fenòmens socials, conflictes seculars…– amb les paraules i la distància justes. Si fos ficció, en diríem novel·la de formació. Publicat el 2023, és un dels debuts en literatura de no-ficció més enlluernadors dels últims temps.
Ilya Pérdigo, de l’Editorial Candestina i Crims.cat, recomana…
Marxarons
Cristina Masanés
Llibres de L’Avenç
Quan les paraules es perden, el món interior es desdibuixa: un viatge cap als límits del llenguatge i la consciència, una lluita per recuperar les paraules que també és la lluita per reconstruir l’ànima i comprendre què ens fa humans.
Anna Pérez, de Fonoll, recomana…
La marca de l’ham
Laura G. Ortensi
Cap de brot
Després de tres anys del primer poemari, l’autora de Matar la mare, Laura G. Ortensi, ens torna a sorprendre amb aquest llibre sobre l’amor. Un viatge des del ressentiment fins a la tendresa. On la paraula tant pot ser una fuetada com una carícia. Benvinguts, Cap de Brot, al món de la poesia i de l’edició en català!
Judit Pujadó, d’Edicions Sidillà, recomana…
La plaça del Diamant
Mercè Rodoreda
Club Editor
Un llibre que és tot un món i perquè aquest món que construeix Rodoreda ens connecta a la nostra història d’una manera viva, intensa i clara. També, o sobretot, els joves lectors per qui aquells temps ja semblen remots i demolits. Rodoreda és una bèstia literària i a La plaça ho trobareu tot. La vida, que és com aquella balança que la Colometa repassa amb el dit a la paret de l’escala, una promesa de justícia i d’equilibri que sembla que mai no arriba. O la mort, que se li ennuega a dins anys i anys, com aquell darrer crit al record d’un envelat. Llegiu-la.
Jordi Puig, de Comanegra, recomana…
Jedwabne. Una història universal
David Serrano Blanquer
Base Editorial
Em sembla una obra excepcional, un híbrid d’història, crònica i pensament que fa goig de tenir en la nostra literatura. Traça narrativa per a filtrar una investigació de nassos: això no és fàcil de trobar. Una història de la Xoà que podria travessar fronteres amb el cap alt, me la imagino traduïda a una colla de llengües.
Blanca Pujals, de Viena, recomana…
Borja Papa
Joan Francesc Mira
Edicions 3 i 4
Ara que tornen a estar de moda els conclaus (nominacions als Oscar i tot!), val la pena llegir una de les millors novel·les escrites en català i, sens dubte, una de les més interessants sobre el període brillant del Renaixement a Itàlia, en què una família de Xàtiva va dominar Roma i va fascinar el món sencer. Amb personatges rodons i un narrador captivador.
Ester Pujol, d’Univers, recomana…
Un cor furtiu
Xavier Pla
Destino
La monumental biografia de Josep Pla de més de mil pàgines. És un volum panoràmic i erudit, exhaustiu, en què el lector planià al quadrat esdevé un espectador privilegiat de la vida d’un geni de les lletres i, alhora, de història del segle XX europeu.
Aniol Rafel, de Periscopi, recomana…
Històries de la mà esquerra
Jesús Moncada
Club Editor
Perquè Jesús Moncada és un dels grans escriptors catalans del segle XX, amb un món propi riquíssim i vital, amb l’equilibri just entre un humor finíssim i unes càrregues de profunditat capaces de deixar un esvoranc profund al lector. És una bona manera d’introduir-se al seu univers literari, un univers en què el reguitzell de personatges que l’habiten dóna forma a una Mequinensa que ja no hi és, però que per sort perviurà a l’obra de Moncada.
Oriol Ràfols, d’Edicions del Cràter, recomana…
Els sofriments del jove Werther
Goethe
Traducció de Ramon Monton
Edicions de la Ela geminada
És una de les històries més commovedores de la literatura europea, que marca tota una època històrica i que és una obra que quan començava a llegir em va entusiasmar tant que vaig rellegir-la unes quantes vegades.
Jordi Raventós, d’Adesiara, recomana…
Tots els versos
Arthur Rimbaud
Traducció de Jaume Galmés
Edicions de 1984
Perquè tenim finalment en català, en una solvent edició bilingüe, tota la poesia del geni de Charleville, fruit d’una feinada ingent del traductor, Jaume Galmés, que és, a més, un extraordinari coneixedor de Rimbaud i de molts altres dels grans poetes francesos.
Rosa Rey, d’Angle Editorial, recomana…
L’amor dels homes singulars
Victor Heringer
Traducció de Pere Comellas
Les Hores
Un llibre que deixa marca per la història que explica i per l’estil amb què és narrada. El primer amor, la pèrdua i el destí tràgic que l’acompanya, en un escenari poc habitual, el Brasil dels anys setanta.
Joan Riambau, de Penguin Random House, recomana…
Notícia de la poesia catalana
Enric Casasses
Empúries
De Llull a Maragall, una passejada deliciosa a través de la nostra literatura de la mà d’un gran poeta. La millor invitació a la lectura per a les tardes d’hivern.
Jordi Rourera, d’Empúries, recomana…
Caure del cavall. Una cartografia del canvi
Pere Antoni Pons
Fragmenta editorial
Pere Antoni Pons és un intel·lectual omnívor a qui tot interessa i, abraçant el tema del canvi, amb Caure del cavall ha escrit un breu assaig entretingudíssim i fecund que ens porta de Saule de Tars al joc polític, dels pintors i escriptors a l’amor, de la vida a l’art i tornar.
Gracià Sànchez, del Gall Editor, recomana…
Quarta dimensió
Iannis Ritsos
Traducció de Joan Casas
Adesiara
Aplega en un sol volum tots els monòlegs escrits per Ritsos, en què dóna mostra de la seva visió del món a través de la veu de personatges de la mitologia clàssica. Un treball d’edició i de traducció impecables d’un dels cims literaris universals.
Jordi Solé Camardons, de Voliana, recomana…
Ocells de neu
J. M. Codina Tobias
Trípode
És una novel·la psicològica singular, atrevida, que parla de la llibertat i la por i agrada i interpel·la lectors joves i grans.
Enric Soler, de Tushita, recomana…
Ànima vertical
Yoji Kamata i Kunihiko Yokomizo
Símbol Editors
Una proposta agosarada, la dels amics de Símbol Editors, però molt reeixida. Un manga de muntanya, diria que el primer editat en català, d’històries diverses entrelligades amb molta profunditat humana i una resolució alpinística impecable. Un bon còmic per a passar una bona estona, ideal per als amants de la muntanya i, alhora, fans del manga.
Pau Vadell, d’AdiA, recomana…
Mal menor
Eduard Sanahuja i Yll
Lleonard Muntaner
Tots els seus llibres (i aquest darrer) tenen la força poètica d’un guerrer amb una capa infinita de tendresa. Té l’art poètic a les venes i no decep mai.