Pep Puig: ‘Un model energètic 100% sostenible és possible’

  • Parlem amb el president del consell rector de Som Energia, una cooperativa que ja genera i distribueix d'energia elèctrica renovable per a més de 50.000 llars

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

04.06.2017 - 22:00
Actualització: 05.02.2019 - 14:02

Pep Puig és el president del consell rector de Som Energia, una cooperativa nascuda l’any 2010 que genera i distribueix energia elèctrica renovable. El cap de setmana passat Som Energia va celebrar la seva assemblea general anual, on els socis prenen les decisions sobre la cooperativa i en discuteixen el rumb. L’augment sostingut de socis permet que  continuï creixent i pugui invertir per a arribar a generar tota l’electricitat renovable que comercializa.

Puig és també una autoritat en el camp del medi ambient. És professor universitari especialitzat en tècniques energètiques, doctor en enginyeria industrial i diplomat en enginyeria biomèdica i en enginyeria del medi ambient, ecologia i gestió ambiental. En aquesta entrevista, Puig explica el funcionament de Som Energia i diposita les seves esperances d’un futur on el 100% de l’energia que es produeix a Catalunya sigui renovable gràcies al Pacte Nacional per a la Transició Energètica que s’estrà tramitant al parlament.

—Som Energia ha crescut en 5.000 nous socis el primer trimestre d’enguany i ja en té gairebé 35.000. Com ho expliqueu?
—La gent cerca alternatives a les polítiques d’oligopoli de l’estat espanyol. Una d’aquestes alternatives és una comercialitzadora del mercat lliure com Som Energia. A més som una cooperativa i els socis a l’assemblea poden dir-hi la seva.

—Va ser difícil donar-vos a conèixer?
—Sí perquè era una experiència que no s’havia fet mai a l’estat espanyol. Existien cooperatives de subministrament elèctric, sobretot al País Valencià. Quan es va fer l’assemblea constituent de Som Energia el 2010 no va ser fàcil perquè no vam poder crear electricitat fins un any després. S’havia de crear l’estructura, formar l’equip tècnic i aprendre els mecanismes de mercat. És un món que moltes vegades no saps com va i es va fer tot des de zero.

—Com va sorgir la idea?
—Sorgeix bàsicament a partir d’un grup de persones vinculades a la Universitat de Girona que van decidir ser actius. Un d’ell va ser en Gijsbert Huijink. És neerlandès i al centre d’Europa hi ha experiències de cooperatives de producció i de comercialització d’electricitat. Ell va començar-ho a Catalunya.

—Com és el vostre procés de producció d’electricitat?
—Quan vam començar, Som Energia va participar en la propietat de plantes fotovoltaiques. Després vam introduir la producció amb biogàs a partir d’una instal·lació que aprofita residus ramaders. I aleshores va canviar tot el marc regulador a l’estat espanyol i les primes que tenien les renovables per a garantir uns preus de venda al mercat van desaparèixer. Això va causar rebombori perquè va provocar que haguéssim d’invertir sense saber els resultats. Ho hem trampejat amb el projecte Generation kWh: tots els socis poden aportar diners a canvi que a la factura dels pròxims vint anys, en comptes de facturar-los el preu de l’electricitat en el mercat majorista, es facturarà el cost de generació de les instal·lacions que hàgim construït en aquest projecte.

—També compreu electricitat.
—Tenim un certificat de la Comissió Nacional del Mercat i de la Competència per a acreditar que tota l’energia que comprem al mercat de garanties d’origen és renovable. Per tant, tenim dues maneres de comercialitzar l’energia: la que produïm nosaltres i la que comprem, que té aquest certificat de garantia. Afortunadament, no som els únics que comercialitzem amb energia renovable.

—Però encara no podeu distribuir-la?
—Som Energia no distribueix aquesta electricitat. El mercat elèctric està format pels generadors, el sistema de transport, el sistema de distribució i la comercialització. Nosaltres actuem a la generació i a la comercialització, perquè la distribució encara és un oligopoli de les grans elèctriques.

—El vostre objectiu és aportar un percentatge determinat d’energia verda al mercat elèctric.
—Exactament. I l’objectiu bàsic és que tota l’energia que comercialitzem la puguem, algun dia, generar amb les nostres instal·lacions pròpies.

—S’entén la factura de Som Energia?
—Crec que s’entén força. Hi intentem explicar el màxim: el preu de l’electricitat i tots els costos.

—Quin estalvi té un client de Som Energia respecte d’altres companyies?
—Els rebuts de la llum tenen una part fixa i una part variable. La part fixa depèn de la potència instal·lada i d’uns costos determinats, i els últims anys aquests costos s’han incrementat moltíssim per decisió del govern espanyol. Aquesta part la tenim més baixa que la majoria de comercialitzadores. I la part variable la tenim més o menys igual que la resta perquè quan compres electricitat al mercat has de contribuir a finançar les infraestructures que generen l’electricitat. El marge que tenim és molt reduït, però l’avantatge és que la nostra energia és sostenible.

—Com actueu en els casos de les famílies que pateixen pobresa energètica i no poden pagar la factura?
—Hi ha el bo social, que hi hem de contribuir per llei. A més, com a cooperativa ens preocupa molt aquest tema i hem fet diverses actuacions socials juntament amb els ajuntaments. I nosaltres no podem tallar l’electricitat perquè això ho fan les distribuïdores, no les comercialitzadores.

—És possible un model energètic amb el 100% de l’electricitat verda?
—No només és possible, sinó que és desitjable. El Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya que s’està tramitant al parlament preveu que el 2050 tota l’energia que es faci servir a Catalunya, no només l’elèctrica, sigui d’origen renovable. És un pla ambiciós i que ens tocarà treballar de valent per a fer-lo realitat. Veníem d’una situació de statu quo heretada del franquisme i mai s’havia qüestionat. L’anterior govern va posar en marxa el procés de les bases de la transició energètica i ha començat a canviar el panorama.

—Hi haurà molts interessos de les grans elèctriques en aturar-ho.
—Sí. Un dels punts claus és la democràcia energètica, és a dir, la implicació ciutadana perquè es triï la font d’energia des de la qual se subministri l’energia i que el ciutadà tingui accés a la propietat dels sistemes de generació. Si arribem a tenir un país com cal, es podrà posar en marxa. Si continuem sota la dependència de l’estat espanyol, això serà molt difícil. A molts països europeus, com a Alemanya i als Països Baixos, hi ha una ciutadania activa i si ho aconseguim, podrem tirar-ho endavant.

—El govern espanyol no canviarà la política d’energia renovable?
—Li agradi o no, al final l’haurà de canviar. A la Unió Europea s’està discutint el paquet d’energia i s’hi contemplen mesures com les comunitats d’energia: un bloc d’habitatges que es consideri una sola unitat i que pugui generar electricitat i només tingui una connexió a la xarxa. Això canviaria radicalment el panorama. Si aquestes directives tiren endavant, el govern espanyol i les elèctriques, que són qui fan les lleis a l’estat espanyol, hauran d’acceptar-ho.

—Aquesta setmana s’ha anunciat  la sortida dels Estats Units dels Acords de París. Quines conseqüències pot tenir?
—El que faci el govern federal pot ser contradit pels estats federats, que poden organitzar-se per a rebutjar-ho. També hi ha grans empreses nord-americanes implicades en la transició energètica. El senyor Trump pot dir el que vulgui i intentar defensar els interessos de les empreses fòssils més carques del món, però molts sectors polítics i econòmics del seu país el contradiran.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor