Penes de dues a quatre anys de presó per als encausats d’Adigsa per falsejar obra pública

  • Van establir un sistema paral·lel d'adjudicacions per beneficiar empresaris amics

VilaWeb
Redacció
28.07.2017 - 15:15

Van establir un sistema paral·lel d’adjudicacions per beneficiar empresaris amics

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a penes de dues a quatre anys de presó per als set acusats de la trama de falsejament d’obres públiques vinculades a l’extinta Adigsa, empresa pública que gestionava els habitatges socials públics promogudes per la Generalitat de Catalunya.

En la seva sentència, després d’un pacte subscrit per sis dels set acusats, la Secció 22 de l’Audiència de Barcelona els ha imposat també penes entre dos i vuit anys d’inhabilitació i el pagament de diverses indemnitzacions, tot això pels delictes de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat.

Quatre càrrecs públics i tres empresaris s’enfrontaven a penes de fins als 10 anys de presó pel suposat frau comès el 2003 amb la gestió de plans d’habitatge social per a joves promoguts per Adigsa, però amb el pacte han aconseguit rebaixar substancialment les penes.

El que era conseller delegat d’Adigsa el 2003, Josep Antoni Fontvila, en l’estructura de l’empresa “l’estranya intervenció” de José María Penín –els dos pertanyien a CDC–, que es va presentar com un suposat tècnic extern i, de forma totalment arbitrària, va començar a decidir en el procés de taxació i adjudicació d’obres de rehabilitació de pisos a empresaris particulars, segons la sentència.

FONS PÚBLICS DILAPIDATS

D’aquesta forma, van fabricar expedients d’adjudicació a mesura i van dilapidar fons públics en favor de Penin i dels empresaris acusats, i ara condemnats en la causa: José Antonio Salguero, Jordi Honrubia i Ángel Egido.

Fontvila i Penín van disposar de la col·laboració des de l’Administració del cap de l’àrea tècnica d’Adigsa, Jordi Huguet, per encarregar de forma informal els treballs per a empresaris amics “sense que aportés massa el resultat de les mateixes”.

D’un total de 23 expedients del ‘Pla Jove’ només un es va adjudicar respectant els procediments i en 22 expedients –relatius a obres en un total de 34 habitatges– la tramitació va ser desviada “en favor d’un sistema de contractació paral·lel articulat” entorn de Penín, de comú acord amb Huguet i Sala.

Els set encausats han estat condemnats a pagar de forma conjunta a l’entitat successora d’Adigsa un total de 120.000 euros i, a més, entre Penín i Fontvila hauran d’abonar-li gairebé 29.000 euros als més grans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor