30.10.2017 - 22:00
|
Actualització: 31.10.2017 - 17:37
El president de la República, Carles Puigdemont, ha denunciat avui des de Brussel·les un pla de l’estat espanyol per utilitzar la violència després de la declaració d’independència. En aquest context, el president ha dit que el govern ha optat per la prudència i la moderació per evitar aquesta mena d’escenari i preservar, així, la via pacífica que ha emparat el poble de Catalunya d’ençà que va començar el procés. A més, ha desmentit que sigui a Bèlgica per a demanar asil: ‘Sóc aquí per actuar amb llibertat, a l’estat espanyol aquestes garanties no les tinc.’ Finalment, Puigdemont ha fet una crida a l’independentisme d’aprofitar les eleccions imposades pel govern espanyol per a consolidar la República i combatre la intervenció de la Generalitat.
16.00 – L’afer intern explota al cor d’Europa: crònica d’Andreu Barnils de la conferència de premsa del president Puigdemont a Brussel·les.
15.20 – La premsa de tot el món obre les edicions internacionals amb Puigdemont a Brussel·les i destaca que no hi ha anat a cercar asil polític, en un moment en què se l’investiga per un presumpte delicte de sedició.
15.19 – La CUP convoca assemblea nacional extraordinària pel diumenge 12 de novembre per afrontar el 21-D. La CUP ha convocat el diumenge 12 de novembre una assemblea nacional extraordinària que debatrà sobre l’escenari polític a Catalunya a partir del ple del 27-O al Parlament. Ara bé, l’assemblea tindrà lloc amb les eleccions imposades pel govern espanyol pel 21-D a l’horitzó. De moment, una reunió del Consell Polític aquest dissabte a Perpinyà servirà per concretar l’organització i el debat de l’assemblea, d’acord amb la posició interna que fixaran aquesta setmana les assemblees locals i territorials de l’esquerra anticapitalista.
14.20 – El sí a la independència obté un suport majoritari històric entre els catalans, segons el CEO
13.22 – El Suprem espanyol cita a declarar dijous i divendres a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, i als membres sobiranistes de la mesa arran de la querella de la fiscalia espanyola per uns presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.
13.18 -‘No vull exposar els meus conciutadans a una altra onada de violència. No sé quant de temps estaré a Brussel·les, dependrà de la reacció de l’estat’, declara Puigdemont.
13.16 – El president explica que arran del cop d’estat ha perdut protecció i necessita un entorn segur on continuar treballant. ‘Els membres del govern català han quedat sense protecció policíaca’, diu.
13.15 – ‘No he vingut a Bèlgica, he vingut a Brussel·les, la capital d’Europa’, afirma Puigdemont.
13.11 – En el torn de preguntes, Puigdemont explica que no és a Bèlgica per a demanar asil. ‘Sóc aquí per actuar amb llibertat’, afirma. El president explica que el govern espanyol té ganes de venjança i que mentre hi hagi un context d’amenaça, ell continuarà a Brussel·les. ‘No volem escapar de les nostres responsabilitats davant de la justícia, però volem garanties jurídiques’, afirma. Puigdemont assegura que l’executiu ha de continuar treballant com el govern legítim i per això necessita fer-ho amb total llibertat.
13.08 – El president de la República acaba la seva intervenció amb dues reflexions. Demana a la comunitat internacional que s’involucri en el cas català, perquè és una lluita en defensa dels valors democràtics i fundacionals de la UE. ‘Demano a Europa que reaccioni. Com es pot permetre que el govern espanyol no dialogui?’, ha dit. I acaba: ‘Treballem perquè sigui impossible perquè el PP, PSOE i Ciutadans acabin amb les institucions catalanes. Lluitem amb tota la creativitat possible. En el territori de la democràcia és on som forts. Quan ens hem enfrontat en aquest territori sempre hem guanyat.’
13.03 – Puigdemont assegura que el govern de la República ha adoptat un pla de treball que consta de quatre punts. En primer lloc, una part del govern s’ha desplaçat a Brussel·les per internacionalitzar el cas català i per a denunciar la politització de la justícia espanyola. En segon lloc, part del govern, encapçalada pel vice-president Junqueras, continuarà tirant endavant la funció política de l’executiu des de Barcelona malgrat les traves de l’estat espanyol. ‘No defugirem la justícia’, ha dit. En tercer lloc, fa una crida a la ciutadania que no permeti la demolició de les institucions republicanes. I, en quart lloc, afirma que les eleccions imposades pel govern espanyol són una oportunitat per a ratificar la República. ‘Estem disposats a acceptar i respectar el resultat electoral. L’estat, en cas de majoria independentista, respectarà el resultat? Vull un compromís clar’, ha dit.
13.00 – Puigdemont afirma que el govern podia haver disputat l’hegemonia política i territorial al govern espanyol, però ha dit que la Generalitat mai optarà per la violència. ‘No ens deixarem arrossegar per un escenari violent on ens vol portar l’estat’, assegura. En aquest sentit, assegura que la República és una oportunitat per a fer un estat diferent que no tingui cap semblança amb l’autoritarisme de l’estat espanyol. ‘Nosaltres no farem seguidisme de la bel·ligerància de l’estat espanyol’, ha afegit.
12.55 – Comença la compareixença del president de la República, Carles Puigdemont, a Brussel·les. Afirma que divendres al vespre va constatar que hi havia una ofensiva brutal del govern espanyol en contra de les institucions catalanes i tots els seus funcionaris. En aquell moment, assegura que el govern va optar per la prudència i la moderació per tal d’evitar la violència. ‘La pau i el diàleg sempre han estat les prioritats del poble de Catalunya i el govern’, ha afiramt. Puigdemont reitera que sempre ha estat obert al diàleg i recorda que va suspendre la declaració d’independència per tal d’afavorir el clima de diàleg. Tanmateix, això va topar amb l’agressivitat del govern espanyol, el PP i Ciutadans.
12.43 – A la sala hi ha set consellers esperant les paraules de Puigdemont: Forn, Bassa, Borràs, Serret, Comín, Puig i Ponsatí. La resta del govern s’ha reunit al parlament per a seguir la compareixença.
12.40 – Vídeo de l’entrada del president Puigdemont al Club de Premsa.
#Puigdemont @KRLS has arrived at the Press Club Brussels Europe. Press conference will start shortly
▶️ https://t.co/vatBcmmcIG pic.twitter.com/hBMn72bq6o— euronews (@euronews) 31 d’octubre de 2017
12.30 – Carles Puigdemont arriba al Club de Premsa de Brussel·les. Ha arribat a peu. Rere seu han arribat tres furgons de la policia belga.
12.15 – Més imatges de l’interior del Club de Premsa.
12.10 – Gran expectació mediàtica al Club de Premsa de Brussel·les, on el president de la República, Carles Puigdemont, compareixerà a les 12.30 per explicar els motius del seu desplaçament a Bèlgica.
A l’interior de la sala també hi ha desenes de periodistes:
Envoltada de desenes i desenes de periodistes. Màxima expectació mediàtica per la Rdp del President. pic.twitter.com/mPaSnXVi0M
— Elisabet Nebreda (@elinebreda) October 31, 2017
11.33 – La consellera de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, també s’ha deixat veure a la seu de l’Aliança Lliure Europea.
Acaba de entrar @dolorsbassac en la sede del @EUPARTYEFA junto a @ramontremosa pic.twitter.com/GFP2h35Klz
— Miquel Roig (@miquelroig) October 31, 2017
11.30 – Primeres imatges del president Puigdemont a Brussel·les.
Psst. @KRLS en la sede del @EUPARTYEFA pic.twitter.com/Q9kROGGPbP
— Miquel Roig (@miquelroig) 31 d’octubre de 2017
11.24 – L’ANC publica un missatge de Jordi Sànchez des de la presó: ‘Cap credibilitat a les notícies sobre mi. Volen confondre i desanimar. Guerra psicològica. Estic fort i bé. Continuem.’
11.17 – El secretari general de Podem, Albano Dante Fachín: ‘La decisió d’intervenir Podem Catalunya tanca la possibilitat de dialogar amb la societat, que és el motiu pel qual estem aquí.’ El secretari general critica que la consulta impulsada des de Madrid a la militància no compleix els estàndards de consultes internes del partit. ‘Se’ns fa una pregunta sense saber què se’ns pregunta’, afirma. Fachín ha comparat la intervenció de Podem amb la intervenció de la Generalitat per part del govern espanyol.
11.13 – En declaracions a TV3, Benet Salellas, diputat de la CUP, afirma que en el context repressiu que l’estat espanyol ha generat a Catalunya ‘justifica qualsevol decisió.’ En aquest sentit, afirma que el desplaçament de Puigdemont a la capital belga respon a una internacionalització del procés. Salellas ha lamentat que el govern ‘no ha optat per a desplegar els efectes de la votació de divendres.’ Sobre les eleccions imposades pel govern espanyol, ha dit: ‘Decidirem en el seu moment si hi participem.’
11.11 – Eulàlia Reguant, regidora de la CUP a Barcelona, insta la gent a recordar les declaració de l’ex-conseller Santi Vila.
A emmarcar. Presentar-se a les eleccions amb un programa, assumir formar part d govern q en surt per després ignorar-ho. Q tothom ho recordi https://t.co/6Ur9kt13Wd
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) October 31, 2017
11.05 – Jaume Asens, tinent de batllia de l’Ajuntament de Barcelona, ha assegurat que es donen les condicions perquè Puigdemont demani asil a Bèlgica: ‘La persecució que pateix aquest govern és una persecució política.’ Asens també ha anunciat que l’ajuntament es personarà com a acusació en el cas del noi que va perdre la visió d’un ull durant l’1-O per l’impacte d’una pilota de goma.
11.02 – Així és la sala on farà la compareixença el president Puigdemont.
.@KRLS compareix en aquesta sala de premsa de Brussel.les a les 12:30. 6 cadires a punt. Gran expectació mediàtica. pic.twitter.com/oTxU23Ga1s
— Txell Ortiz Vilaseca (@txell79) October 31, 2017
10.58 – Solidaritat Catalana per la Independència obre un període de consultes per a decidir si participarà a les eleccions imposades pel govern espanyol pel 21 d edesembre. La formació diu que només té sentit presentar-s’hi amb una llista unitària que aglutini tot l’independentisme:
1/ Comunicat sobre la participació de SI al 21D pic.twitter.com/IQuNwaxtzZ
— Solidaritat (SI) (@solidaritatcat) October 31, 2017
10.50 – El diputat d’ERC al congrés espanyol Gabriel Rufián ha fet un piulet en què ha defensat el fet de presentar-se a les eleccions imposades pel govern espanyol el 21 de desembre com a una oportunitat de defensar la República:
La República se gana el 1O, se proclama el 27O y se defiende el 21D.
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) October 30, 2017
10.45 – L’eurodiputat d’ERC Josep Maria Terricabras ha anunciat per Twitter que la conferència de premsa del president Puigdemont tindrà lloc al Club de Premsa de Brussel·les, aquest migdia a les 12.30.
Catalan President @KRLS will give a press conference at 12:30 at @BrusselsPressCl Rue Froissart 95. We’ll be there.
— Josep-M. Terricabras🎗️ (@jmterricabras) October 31, 2017
10.30 – El vice-primer ministre de Bèlgica, Kris Peeters, ha demanat de mantenir el ‘cap fred’ i no ‘prejutjar’ què fa a Brussel·les el president Carles Puigdemont. En una entrevista a la ràdio flamenca VRT, Peeters ha dit que cal esperar a la roda de premsa de Puigdemont, prevista per aquest migdia a la capital europea. Davant les crítiques de l’oposició belga pel rol del país en la situació política de Catalunya, Peeters ha assegurat que ‘les hores i els dies vinents aportaran aclariments’.
10.22 – L’ex-conseller Santi Vila ha anunciat avui en una entrevista a RAC-1 que vol ser el candidat del PDECat a les eleccions imposades pel govern espanyol del 21 de desembre vinent. Vila també ha atacat els consellers del govern de Carles Puigdemont i ha dit que la proclamació de la independència va ser un error i que havien guanyat ‘els abrandats’.
10.20 – L’Ajuntament de Lleida va anunciar ahir que retiraria la foto del president Carles Puigdemont del desàtx noble, segons que informe el diari El Segre. Es tracta de l’únic ajuntament socialista de la demarcació de Lleida que retira la imatge del president.
10.15 – La Guàrdia Civil ha irromput aquest matí al complex Egara a Sabadell, que és la seu central dels Mossos d’Esquadra, i a altres comissaries del cos a Manresa, Sant Feliu de Llobregat, Granollers i Girona, segons que ha pogut saber Vilaweb. Els agents espanyols cerquen informació relacionada amb el priemr d’octubre, segons que ha pogut saber l’ACN.
9.50 – Vila diu que si es presenta a les eleccions del 21-D, la seva candidatura ‘inclourà la independència de Catalunya ajustada al dret, com ho va fer Escòcia.’
9.48 – Vila: ‘No em fa sentir especialment comforable una llista única. La gent està exhausta de no saber què vota.’
9.45 – Vila diu que els partits s’han de presentar a les eleccions amb la idea de defensar la democràcia i de recuperar les institucions catalanes. També demana una amnistia per a deixar als polítics ‘fer política’. ‘És inacceptable que els polítics concorrem a les eleccions sabent que tenim companys empresonats’, diu Vila. També demana ‘reajustar la posició de l’independentisme’ per a fer un referèndum acordat.
9.42 – Vila: ‘He tingut molts companys de govern que han exhibit una ingenuïtat que sorprèn per l’edat que tenen.’
9.39 – Vila ha assegurat que l’acord a què volia arribar el president Puigdemont amb el govern espanyol era convocar eleccions a canvi d’aturar el cop d’estat contra Catalunya i que l’alliberament de Sànchez i Cuixart era damunt de la taula.
9.30 – L’ex-conseller d’Empresa, Santi Vila, en declaracions al ‘Mon a Rac1: ‘Les eleccions del 21-D cadascú les anomenarà com vulgui però són unes eleccions autonòmiques convocades per Mariano Rajoy’.
9.24 – Pascal diu que el PDeCAT deixa la porta oberta a totes les opcions, quant a l’estratègia per a presentar-se a les eleccions que el govern espanyol vol imposar el pròxim 21 de desembre. En aquest sentit, diu que l’opció d’una candidatura conjunta dels partits independentistes és una possibilitat, però no tanca la porta a altres opcions.
9.21 – Marta Pascal, coordinadora general del PDeCAT, ha dit, al programa ‘Els Matins’ de TV3, que els retrets de traïdor a Puigdemont van ser ‘injustos’ i demana als ciutadans que escoltin el president i al part del govern que hi ha fora del país.
9.10 – El Secretariat Nacional de l’ANC avala les eleccions imposades pel govern espanyol el pròxim 21 de desembre, amb l’única finalitat d’obtenir ‘una victòria incontestable que ratifiqui la República, activi la llei de transitorietat jurídica i el procés constituent i restitueixi la sobirania dels legítims representants del poble català’.
9.00 – En declaracions a RNE, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha lloat la decisió de Mariano Rajoy d’aplicar el 155 per a només convocar eleccions. Iceta també ha criticat que el govern presentava la independència com quelcom paradisíaca i al final ha estat un embolic que ‘ens divideix’.
8.50 – Les portades dels principals diaris de Bèlgica parlen de Puigdemont.
8.40 – Junqueras: ‘No deixaré de defensar el que és just perquè em vulguin ficar trenta anys a la presó’
8.30 – El govern i el president a l’exili a Bèlgica? Algunes preguntes amb resposta
8.20 – Les portades dels diaris: ‘Puigdemont s’assessora per a demanar asil polític’ i ’21-D: A la recerca d’una resposta unitària’
8.10 – Tanquen les pàgines web del govern i presidència després del cop d’estat contra la Generalitat
8.00 – La llum comença a obrir-se pas I Editorial de Vicent Partal
Mentrestant, els partits independentistes comencen a preparar-se per a les eleccions imposades del 21 de desembre. Tant el PDECat com ERC van confirmar ahir que s’hi presentarien, però sense concretar com. Ara es debat sobre la conveniència de repetir l’experiència de Junts pel Sí o una coalició amb un altre nom, i també quin paper hi farà la CUP, que no ha descartat de presentar-s’hi; el consell polític de la formació prendrà la decisió el cap de setmana.
Tensió entre Bèlgica i Espanya
Diumenge al matí el ministre d’Immigració belga, Theo Francken, va declarar que el seu país podria concedir asil polític al president de la República Catalana, Carles Puigdemont, si ho demanés, per evitar les conseqüències de no tenir ‘un judici just’ si les autoritats espanyoles l’arribaven a detenir. ‘No és una cosa irreal, ben mirat’, va dir Francken en una entrevista a la cadena belga VTM.
Tanmateix, diumenge a la tarda, el primer ministre belga, Charles Michel, va contestar al possible oferiment d’asil del seu ministre d’Immigració, tot demanant-li que no afegís ‘llenya al foc’, en relació amb la situació política actual de Catalunya. En un comunicat, Michel va dir que la possibilitat d’oferir asil polític al president de la República Catalana no era a l’ordre del dia. Michel és un dels dirigents que s’han mostrat més crítics amb Rajoy i Espanya per la violència espanyola durant el referèndum del primer d’octubre.