20.12.2021 - 19:57
|
Actualització: 20.12.2021 - 19:59
L’ex-conseller Rafael Blasco ha estat condemnat a una pena de vuit anys i sis mesos d’inhabilitació especial per a càrrec públic com a responsable d’un delicte continuat de prevaricació en concurs amb un delicte continuat de frau a l’administració en el marc de la cinquena peça del cas Cooperació, per haver arreglat contractes informàtics. L’ex-conseller ha estat absolt dels delictes de trànsit d’influències i frau a l’administració.
L’ex-responsable dels serveis d’Informàtica de l’extinta Conselleria de Solidaritat, Javier Murcia, ha estat considerat responsable d’un delicte continuat de prevaricació i condemnat a la pena de dos anys, un mes i quinze dies d’inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic i per exercir el dret de sufragi passiu. L’ex-secretària general d’aquesta Conselleria, Tina Sanjuán, ha estat considerada responsable d’un delicte continuat de prevaricació en concurs medial amb un delicte continuat de frau a l’Administració i ha estat condemnada a una pena idèntica.
L’empresari Augusto César Tauroni ha estat considerat responsable criminalment en concepte de cooperador necessari, i condemnat igualment, després de la confessió, a dos anys, un mes i quinze dies d’inhabilitació especial. En aquest procés, el Ministeri Públic va demanar inicialment dos anys i vuit mesos de presó per a Blasco -a més d’una multa de 400.000 euros- per arreglar entre el 2008 i el 2011 almenys set contractes de serveis informàtics per un import total d’una mica més d’un milió d’euros.
Els contractes per serveis informàtics que es jutgen ara van ser adjudicats a empreses, que després subcontractaven amb firmes vinculades a l’empresari Tauroni o algun dels seus considerats testaferros.
La sentència considera provat que Blasco “va ordenar a Sanjuán que fessin el que fos necessari perquè les empreses de Tauroni portessin a terme serveis d’informàtica que la Conselleria necessitava, sabent que aquestes mancaven dels requisits legals necessaris per licitar en la contractació pública”.
“Per tal fi -continua la sentència- Sanjuán en va informar Javier Múrcia, i tots dos van acordar, amb anul·lència de Tauroni que es duria a terme una simulació de concurs d’empreses que reunissin les exigències legals per ser contractades per l’administració pública, coneixent-ne per endavant quina anava l’adjudicatària, així com que aquesta ja tindria subrogats els serveis a executar en data de l’acceptació de la contractació”.
D’aquesta manera es va elaborar “una sèrie d’expedients administratius que van donar forma a l’estratègia ideada, simulant la participació de grans empreses, fins i tot amb invitacions pactades prèviament pels acusats emeses per la Conselleria, els plecs de condicions, informes oficials, etcètera”.
El Tribunal Suprem espanyol va condemnar l’ex-conseller i exdiputat del PP a sis anys de presó el juny del 2015 per delictes de malversació en concurs de prevaricació i falsedat, comesos en haver desviat fons d’ajuda destinats a Nicaragua. També va condemnar l’empresari Augusto Cesar Tauroni, i l’ex-secretaria general de la Conselleria Agustina Sanjuan, a la mateixa pena de sis anys.
El 15 de juny del 2015 Blasco va ingressar al centre penitenciari de Picassent (Horta Sud); el 30 de gener del 2019 va obtenir el tercer grau penitenciari, per la qual cosa d’ençà de llavors porta un règim de vida en semillibertat.