Pels 25+2!

  • La defensa d’un periodisme íntegre la desenvolupem en un context en què les regles del joc no són les mateixes per a tots

María Obelleiro
20.05.2022 - 21:30
Actualització: 22.05.2022 - 22:37
VilaWeb

En aquestes pàgines vam parlar del número cinc-cents de Sermos Galiza –setmanari del qual va néixer Nós Diario– i del desè aniversari de l’empresa editora. Aquesta vegada, congratulem els vint-i-set anys de VilaWeb, que aquesta setmana ha inaugurat una exposició que recorre els vint-i-cinc anys del mitjà i que va haver de ser ajornada per la situació sanitària. Aplaudim i celebrem el diari digital més antic d’Europa que es continua publicant avui dia i, especialment, Vicent Partal i Assumpció Maresma.

Però, sobretot, quan parlem de periodisme independent, hem d’agrair el paper de totes i cadascuna de les persones que el fan possible amb les seves subscripcions. Un model imprescindible per a fer possible el creixement dels mitjans de comunicació propis als Països Catalans i també al País Basc i Galícia, i que ens permet d’actuar, amb honestedat i responsabilitat social, com a instrument de control del poder i en defensa dels interessos de les nacions respectives.

Aquesta defensa d’un periodisme íntegre, que no s’agenolla davant allò que dicten els grups de pressió i els governs, la desenvolupem en el nostre dia a dia en un context en què les regles del joc no són les mateixes per a tots –ho veiem amb el veto a Nós Diario en els ajuts de la Junta a la premsa escrita, malgrat complir les condicions recollides en la convocatòria pública. I també el paquet de diners públics, de vora un milió i mig d’euros, que va destinar la conselleria del president actual, Alfonso Rueda, del gener al maig d’enguany, a promoure el Xacobeo en mitjans de comunicació espanyols, bo i vulnerant la legislació, atès que són empreses periodístiques la immensa majoria de les quals taquen la toponímia de Galícia.

Precisament, aquesta setmana, coincidint amb el Dia de les Lletres Gallegues –que, malgrat la pluja, va unir milers de persones a Sant Jaume de Galícia, convocades per Queremos Galego– el nou cap de l’executiu va recuperar el discurs de la “cordialitat lingüística” i va obviar que la llengua pròpia viu un procés de substitució lingüística en favor de l’espanyol. No ens sorprèn pas, la tàctica de Rueda; el 2009 va sortir al carrer amb l’entitat gallegòfoba Galicia Bilingüe contra la “imposició del gallec”. Una fal·làcia interessada, fabricada pel think tank del PP, que va dur a aprovar un decret que va espanyolitzar, encara més, l’ensenyament. En fi… Que els nostres mitjans facin molts anys més, Vicent i Martxelo!

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor