20.09.2023 - 22:20
|
Actualització: 20.09.2023 - 22:52
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, s’ha referit a la negociació que haurà d’abordar amb l’independentisme de cara a la seva possible investidura. En compareixença de premsa en el marc de la seva participació en l’Assemblea General de les Nacions Unides, Sánchez ha assegurat que una vegada Felipe VI el designi com a candidat a la presidència parlarà “amb total transparència i franquesa sobre quines seran les línies mestres” del seu govern.
Preguntat per la situació processal del president Carles Puigdemont, ha dit que el PSOE sempre s’ha oposat a la judicialització del procés. Sobre això, ha explicat que quan Mariano Rajoy i el fiscal general de l’Estat d’aleshores José Manuel Maza, van “obrir les portes a totes aquestes causes judicials a través de l’Audiència Nacional” ell “va traslladar el seu malestar a Rajoy”. “Ho vaig fer per dos motius: perquè no havíem estat consultats, i perquè havíem traslladat a la via judicial un conflicte d’arrel política”.
Segons Sánchez, en aquests cinc anys el seu govern ha provat de “retornar a la política el que no hauria hagut de sortir mai de la política”. Sobre l’amnistia, ha evitat aquest dimecres desmentir les manifestacions del president d’ERC, Oriol Junqueras, el qual ha dit que l’amnistia forma part de l’acord entre el PSOE i ERC per a la constitució de la mesa del congrés espanyol i ha afirmat que la seva acció respecte de Catalunya “serà coherent amb el que hem fet” fins ara, i ha afegit que “les negociacions poden ser discretes”, però “els acords són transparents”.
Les declaracions contrasten amb la de fa uns anys, com quan, ja com a president del govern espanyol, va haver-hi la sentència contra el procés. Sánchez va comparèixer a la Moncloa estant per a lloar el paper “exemplar” i “independent” del Tribunal Suprem espanyol. “Ha estat un procés judicial amb garanties i transparència” i sobre la sentència ha dit que “l‘acatament significa el compliment íntegre”. En un discurs també dirigit a l’estranger, Sánchez va repetir que Espanya era “una democràcia i ningú no és jutjat per les seves idees polítiques”. A continuació, va carregar contra l’independentisme per haver “ignorat els drets de la majoria no independentista de Catalunya” i haver “atropellat l’estatut”.