Pedro Sánchez, presoner dels seus fets i les seves paraules

  • El dirigent del PSOE necessita el suport dels partits independentistes per superar la moció de censura, ara que Ciutadans l'hi ha retirat *** L'ex-president Lerma obre la porta a pactar amb Ciutadans després de les eleccions autonòmiques del 2019 *** Exposicions alternatives a Perpinyà per la censura de Visa pour l'Image al procés

VilaWeb
Redacció
28.05.2018 - 20:15
Actualització: 28.05.2018 - 20:40

TEMA DEL DIA
Censura.
Si Pedro Sánchez no s’hagués apuntat a la cursa espanyolista intentant avançar per la dreta Albert Rivera i Mariano Rajoy, segurament les coses ara li anirien millor. Si no hagués insultat el president de la Generalitat, Quim Torra, qualificant-lo de ‘xenòfob’, tindria més possibilitats que prosperés la seva moció de censura. Perquè ara, quan sembla que Ciutadans ha tancat la porta a donar-li suport, l’única manera de guanyar-la seria amb el suport de Podem i Compromís, però també del PNB, d’ERC i el PDECat. El de Podem i Compromís ja el té, el del PNB ja sap com comprar-los, però els vots dels independentistes catalans els té molt i molt lluny. Resulta que són imprescindibles si no vol fer un ridícul majúscul. Però les paraules recents i els fets d’aquests darrers sis mesos ara, a l’hora de cercar un acord, se li giren en contra.

El PSOE no s’ha desmarcat ni un centímetre de Rajoy en la seva política contra Catalunya. Ha avalat l’article 155, l’empresonament o l’exili del govern de la Generalitat, però sobretot, aquestes darreres setmanes ha utilitzat un to agressiu cap al president de la Generalitat fora de tota lògica política, que només s’entén per la voluntat de competir amb Ciutadans i PP per la bandera. Ara es troba que la bandera no li serveix per a ressuscitar políticament amb una moció de censura servida per la descomposició ètica del PP i la desorientació de Ciutadans. Ara haurà d’agafar el telèfon per veure si a ERC i al PDECat li contesten, mentre la dreta desplega tota l’artilleria anticatalanista.

Tant Ciutadans com el PP fan servir l’independentisme com a arma per a deslegitimar la candidatura de Sánchez. En una setmana ha passat de camarada a traïdor. Encara que el PSOE asseguri del dret i del revés que no negociarà amb formacions independentistes, Albert Rivera ja ha acusat Sánchez de voler pactar amb Puigdemont, com si fos el diable, i el ministre portaveu, Iñigo Méndez Vigo, ha advertit Sánchez que no pacti amb ‘el Le Pen espanyol’, un insult amb tota regla al president de la Generalitat, Quim Torra. Els que fins ara eren els seus companys de viatge se li giren d’esquena. Coses que passen quan es trien males companyies.

A les files d’ERC i el PDECat hi ha ganes de fer fora Rajoy, però també hi ha molt de recel cap a Sánchez. Ni Joan Tardà ni Carles Campuzano no s’oposaran al diàleg, i segurament hi haurà reunions abans de dijous entre Sánchez i ERC i PDECat, però les posicions són pràcticament irreconciliables. Els independentistes no poden donar un sí de franc, tal com voldria Sánchez, després de tot això que ha passat aquests últims mesos a Catalunya. No l’acceptarien ni les bases dels partits ni l’electorat. Amb l’argument de la higiene democràtica i la lluita contra la corrupció no n’hi ha prou. Primer, perquè el PSOE en això no pot donar lliçons i després perquè per higiene democràtica tampoc no es pot aplicar el 155 i tenir dirigents polítics democràtics en presó preventiva o a l’exili.

El sí d’ERC i del PDECat té un preu que Sánchez no pot pagar, ni públicament ni privadament, llevat que algun dels dos partits catalans es vulgui suïcidar electoralment, un any abans de les municipals. Del punt de vista de Catalunya, més enllà de la corrupció, no hi ha moció de censura. Si la cosa és canviar un president favorable al 155 per un altre, o bé tenir un president que vol mantenir a la presó els dirigents independentistes i que no vol seure a dialogar sobre el conflicte polític que es viu a Catalunya, és molt difícil de veure la diferència entre Rajoy i Sánchez. Tret que el dirigent del PSOE es desdigui de tot allò que ha expressat i fet aquests darrers sis mesos. Ara com ara és presoner dels seus fets i les seves paraules.

MÉS QÜESTIONS
L’ex-president Lerma obre la porta a pactar amb Ciutadans.
Quan no falta ni un any per a les eleccions autonòmiques, l’ex-president de la Generalitat Joan Lerma no descarta que el PSPV pugui pactar amb Ciutadans la legislatura que ve. Actualment els socialistes governen amb Compromís i amb el suport extern del consell de Podem, fruit de l’acord del Botànic. Però en una entrevista al diari Las Províncias, Lerma critica el ‘dirigisme’ de Compromís i a l’hora de parlar de pactes de futur es limita a dir: ‘Cal cercar on hi hagi les màximes confluències.’ Quan li demanen si es refereix al tripartit, diu: ‘Fins ara sí, però això no vol dir que en el futur hagi de continuar essent així.’

Nova dimissió a l’Ajuntament d’Alacant per irregularitats. L’Ajuntament d’Alacant fa mesos que és objecte de sotragades. Fa deu dies que Víctor Domínguez va anunciar en l’assemblea de Guanyar que deixava la regidoria de Medi Ambient i avui, minuts després de les onze del matí, ha registrat a la secretaria municipal el document en què renuncia a l’acta de regidor. Tot plegat prové de les acusacions d’irregularitats en uns contractes durant la seva etapa de regidor. La dimissió de Domínguez se certificarà en el ple de dijous. Mentrestant, continua la incertesa pel seu possible substitut. En teoria serà José Luís Berenguer, però encara no ho ha confirmat oficialment.

Neix Societat Civil Balear amb el propòsit de frenar l’independentisme a les Illes. Societat Civil Balear s’ha constituït com a entitat i avui ha presentat la junta directiva. L’empresari jubilat Bartomeu Berga n’és el president i l’acompanya, com a número dos, el vice-degà del Col·legi Notarial, Álvaro Delgado. Asseguren que no és pas cap projecte polític sinó un moviment social. En el manifest fundacional expliquen que volen recollir la preocupació dels ciutadans per l’auge de l’independentisme català i la por que es traslladi a les Illes amb la complicitat, diuen, d’una part important dels polítics balears. ‘No volem que a les Balears passi una cosa semblant a això que ha passat Catalunya. Tenim la voluntat de treballar en favor de la unió de la societat balear’, ha afirmat avui Bartomeu Berga en la presentació de la nova entitat.

Exposicions alternatives per la censura de Visa pour l’Image al procés. La direcció del festival Visa pour l’Image, que cada any es fa a Perpinyà, ha decidit que enguany no hi hauria cap exposició dedicada al procés independentista català. I, en contraposició, l’entitat Angelets de la Terra n’ha programada una d’alternativa durant els mateixos dies que duri el festival. El president de l’associació, Ramon Faura, ha explicat que hi hauria una exposició sobre el referèndum del primer d’octubre i la repressió i que a hores d’ara un fotògraf i cinc patrocinadors ja han confirmat que hi donarien suport. El director de Visa pour l’Image, Jean-François Leroy, va dir que no hi hauria cap exposició perquè ho veia ‘poc interessant’.

El govern andorrà celebrarà els vint-i-cinc anys de la constitució a París i Madrid.  El govern andorrà portarà la celebració dels vint-i-cinc anys de la constitució a Madrid i a París a començament de juny. Una decisió que ha causat sorpresa, en el cas de la capital espanyola, perquè les seus dels coprínceps són París i la Seu d’Urgell. A Madrid la celebració es farà el 4 de juny en una recepció a la Fàbrica de Moneda i Timbre, on és previst que assisteixi el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. El 7 de juny la celebració es trasllada a París, amb un concert de l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra a la sala Gaveau. Qui no hi ha confirmat la presència és Emmanuel Macron, tot i que el cap de govern, Antoni Martí, assistirà a tots dos actes.

LA XIFRA
4.196
dones valencianes tenen ordre de protecció per violència masclista. El País Valencià és la segona comunitat autònoma de l’estat espanyol, només darrere Andalusia, segons el registre de l’Estatística de Violència Domèstica i de Gènere que publica l’Institut d’Estatística espanyol.

TAL DIA COM AVUI
El 28 de maig de 1912
va néixer Avel·lí Artís ‘Tísner’, periodista, escriptor, ninotaire, escenògraf, traductor, enigmista, director artístic de publicitat i corrector.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor