Sánchez situa el finançament pactat amb ERC en el marc multilateral espanyol

  • El president espanyol defensa el pre-acord per a investir Illa i destaca que s’haurà de negociar bilateralment amb la Generalitat i multilateralment per acordar un nou sistema de finançament autonòmic que sigui federalitzant

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
31.07.2024 - 12:51
Actualització: 31.07.2024 - 13:15

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha qualificat el pre-acord entre ERC i el PSC per a investir Salvador Illa de magnífic. “Estic molt content i feliç, i reclamo respecte envers un partit independentista com ERC que, gràcies a la negociació i a l’acord, ha aconseguit avenços i així podrem aconseguir d’obrir un temps nou a Catalunya que serà positiu”, ha declarat en una conferència de premsa de balanç del curs polític. “Sempre he reconegut tasca d’ERC en la normalització de la situació política a Catalunya i l’esforç per a obrir-hi una nova etapa.” I ha defensat el concepte de “finançament singular” per a Catalunya, de la mateixa manera –ha volgut recordar– que les Illes tenien el seu finançament singular, “el seu règim especial”. I també ha recordat que la llei orgànica de finançament de les autonomies, la LOFCA, reconeixia la capacitat de les comunitats autònomes de gestionar imposts de la seva competència.

El president espanyol situa el finançament pactat en el pre-acord amb ERC dins el règim comú, perquè, arran de la pregunta sobre si oferiria aquest model a unes altres comunitats autònomes, ha respost: “He dit que és una negociació bilateral la que s’obrirà en aquest cas amb la Generalitat de Catalunya, i també lògicament correspon a un espai multilateral la negociació i l’acord del nou sistema de finançament autonòmic. Però que efectivament fem un pas en la federalització del nostre estat autonòmic? Això és inqüestionable.”

En la conferència de premsa de dilluns al vespre, la portaveu d’ERC, Raquel Sans, va dir i repetir que el finançament pactat amb el PSC permetria a Catalunya de sortir del règim comú de finançament de les comunitats autònomes, i va qualificar que l’acord era basat en un “concert econòmic solidari”. L’endemà, se’n va publicar el text sencer, de vint-i-cinc pàgines, en què no hi havia cap referència explícita al concert. I avui Pedro Sánchez encaixa el finançament pactat amb ERC en un model comú, de negociació bilateral entre els governs autonòmics i el govern espanyol sobre les especificitats de cada territori, però de definició i validació multilateral.

Tanmateix, fonts d’ERC consideren que el model de finançament singular és incompatible amb el règim comú i creuen que s’hauria d’excloure Catalunya del règim general en la reforma de la LOFCA.

En la compareixença, Sánchez ha refusat les acusacions de trencar la solidaritat interterritorial a l’estat espanyol i ha destacat que el pre-acord incloïa aquest concepte. “És important que un partit independentista s’hi comprometi, i això demostra que hi ha un sentit socio-econòmic que transcendeix les fronteres dels territoris de l’estat. A més, s’hi parla d’igualtat i de la qualitat dels serveis públics.” I ha defensat la definició de finançament singular: “Finançament singular? És clar, com també n’hi ha a les Illes Balears, que tenen un règim especial. Hem de negociar bilateralment amb les comunitats autònomes, i després també multilateralment.”

El president espanyol s’ha declarat il·lusionat perquè s’obri aquest “nou temps” a Catalunya i a Espanya, i “confiat” que les bases d’ERC validarien el pre-acord presentat dilluns. I ha demanat a Junts que fes una oposició constructiva: “Espero que Junts faci una oposició útil i constructiva en benefici de Catalunya i d’Espanya amb l’aprovació del pressupost de l’estat el 2025.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor