Pedro Sánchez avisa que plegarà si el comitè federal opta per l’abstenció en la investidura de Rajoy

  • El secretari general del PSOE manté el pols amb els dimissionaris

VilaWeb

Redacció / ACN

01.10.2016 - 02:00

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va comparèixer ahir al vespre de forma extraordinària a la seu del partit per dirigir un missatge a la ciutadania per primera vegada des que va esclatar la crisi profunda interna. Sánchez va dir que ell no podrà administrar una decisió presa pel comitè federal a favor d’abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy. Sánchez va dir que la decisió d’avui no és si s’ha de crear una gestora sinó el rumb polític del PSOE. Va demanar que el comitè federal mantingués la decisió de votar contra Rajoy i mirar de pactar un govern alternatiu.

Sánchez va començar el seu discurs —que no va admetre preguntes— agraïnt les mostres de suport rebudes aquests dies. I va dir: ‘Vull dir als militants, als votants i als ciutadans que demà es celebra un comitè federal que té un debat decisiu. No és un debat reglamentari, sinó polític. Després de la dimissió de disset membres de la comissió executiva, s’ha de fer un congrés extraordinari, tal com diuen els estatuts, i decidir qui és el nou secretari general del PSOE.’

Va continuar: ‘Demà no tan sols decidim si es constitueix una gestora, com volen alguns, sinó el rumb que ha de prendre el PSOE. Adverteixo de les conseqüències que tindria l’abstenció a la investidura de Rajoy. El PSOE, si s’abstingués, no podria votar en contra dels pressupostos ni de les lleis més importants de la legislatura. L’abstenció obriria la legislatura del xantatge.’ I va afegir: ‘Com a secretari general del PSOE estic convençut que Espanya no mereix quatre anys més de govern de Rajoy.’

Les dues meitats del PSOE, la dels crítics que volen la sortida de Pedro Sanchez, i la fidel al secretari general dels socialistes espanyols, s’enfrontaran avui al comitè federal del partit. Tots dos sectors hi assisteixen amb voluntat d’aprovar el seu full de ruta. Els crítics la creació d’una gestora que dirigeixi la formació mentre no se celebra el congrés federal, i la direcció oficialista la celebració d’unes primàries d’aquí a tres setmanes –el 23 d’octubre- i un congrés per elegir la nova direcció els dies 12 i 13 de novembre. No hi ha hagut espai fins ara per a la negociació, i el conclau d’aquest dissabte promet ser un episodi inèdit que marcarà un punt i apart en la trajectòria d’un partit que té 150 anys d’història. Sánchez no preveu intervenir a l’inici de la reunió. A l’odre del dia que ha fet pública la seva executiva no hi consta el discurs.

Els dos sectors assisteixen al comitè amb ordres del dia diferents. Els crítics amb el que va aprovar l’executiva del PSOE abans de la dimissió dels 17 díscols amb la direcció, i els oficialistes –que en un comunicat d’aquest divendres es declaren ‘en funcions’- amb el calendari de primàries i congrés que va anunciar l’executiva reduïda dels fidels a Sánchez.

Aquesta serà previsiblement la primera batalla d’una jornada llarga a Ferraz: la discussió -amb rerefons legal, polític i estratègic- sobre el que se sotmet a votació marcarà el Comitè i el seu resultat. Els crítics aspiren a introduir a l’ordre de dia una votació sobre la continuïtat de Sánchez. Els afins al secretari general volen que es voti únicament el seu calendari congressual.

Cap dels dos sectors reconeix la legitimitat del contrari. Els crítics asseguren que l’executiva de Sánchez està ‘de facto’ dimitida en aplicació del que diuen els estatuts, i els oficialistes apunten que els membres de l’executiva dimitits –com l’Andalusa Verónica Pérez, que es va proclamar l’única autoritat del PSOE a les portes de Ferraz- ja no tenen cap càrrec al partit.

Un altre escenari de conflicte poden ser les portes de la seu de Ferraz. Els membres de l’executiva que van dimitir i que no ocupaven cap altre càrrec al partit tindran vetada l’entrada. La llista –en poder per la direcció actual- donarà pas, o no, als prop de 300 assistents a la reunió.

L’executiva de Sánchez ha demanat a la militància que no es concentri davant la seu madrilenya dels socialistes, després que es donés a conèixer, per exemple, que el PSC de Terrassa havia noliejat un autobús per donar suport a l’encara secretari general del PSOE. Posteriorment el PSC ha anul·lat l’autobús. Durant els últims dos dies alguns militants han expressat –i confrontat- la seva opinió davant la façana, majoritàriament a favor de Sánchez.

S’espera que entrin al comitè federal prop de 300 persones. Són secretaris territorials, portaveus a les cambres, delegats, càrrecs orgànics del partit i la direcció. També hi poden assistir, sense dret de vot, els antics secretaris generals del PSOE i altres òrgans.

Tots dos bàndols asseguren que disposen del suport de més de la meitat del comitè federal. Hi seran presents tots els ‘barons’ socialistes, tan els crítics –com Ximo Puig o Emiliano García-Page- com els partidaris de la continuïtat de Sánchez, com Miquel Iceta i Francina Armengol.

De fons, la batalla pel vot a una hipotètica investidura de Mariano Rajoy. Bona part dels crítics aposten per la sortida de Sánchez –que conduiria a aquesta abstenció- tot i que no tots ha expressat públicament aposta postura. Sánchez manté el seu ‘no’ i la seva aposta per un govern ‘alternatiu’, però el seu grup parlamentari al congrés està profundament dividit, i els crítics podrien no acatar la disciplina de vot.

En aquest escenari hi destaca la líder del PSOE Andalús, Susana Díaz, que dijous, malgrat criticar durament Sánchez i acusar-lo de prioritzar els seus interessos als del partit i el país, no va fer el pas de proclamar-se com l’alternativa al seu lideratge. La delegació andalusa és la més nombrosa en aquest comitè federal.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor