14.01.2019 - 21:50
|
Actualització: 15.01.2019 - 00:12
‘En les circumstàncies actuals, no hi pot haver aprovació de pressupost ni hem de prestar-nos a tramitar-lo.’ Carles Puigdemont va tancar ahir les files de la direcció del PDECat després del debat intern obert aquestes darreres setmanes sobre si els vuit diputats a Madrid havien de facilitar o no a Pedro Sánchez el primer tràmit dels comptes espanyols. En aquesta reunió, la primera de la direcció a Waterloo d’ençà de l’assemblea del juliol, Puigdemont va verbalitzar la condició sine qua non: la constitució d’una taula de diàleg bilateral amb un mediador independent que certifiqui els acords i els incompliments dels compromisos. La proposta pretenia recosir el sector dit moderat i el partidari d’allunyar-se de la Moncloa en cas que no hi hagi gests de gruix per a resoldre el conflicte polític.
Segons fonts de persones presents, Puigdemont mateix va proposar, dins la reunió, la condició de la taula de diàleg amb mediació independent. I es va debatre, escoltant totes les veus, abans de la compareixença pública. Alguns dirigents van demanar que es remarqués el concepte del diàleg, i així es va fer. La cúpula no va atendre els mitjans fins que no van considerar tancat el consens. Va ser llavors quan Puigdemont va anunciar el mínim comú denominador. Era flanquejat pel president del partit, David Bonvehí, i la vice-presidenta, Míriam Nogueras, i amb els diputats al congrés Lourdes Ciuró i Antoni Postius en l’enquadrament de les càmeres. Aquests dos últims, amb Nogueras, eren partidaris de bon començament de no facilitar l’estabilitat a Sánchez si no es movia.
Els vuit diputats a Madrid, a més, podran exhaurir el termini per a presentar una esmena a la totalitat als comptes, segons fonts del PDECat. Això vol dir que tindran marge fins al 8 de febrer a les dues del migdia. El debat a la totalitat començarà el dia 12 i es votarà l’endemà. Alhora, ERC va apuntar que, si no canvia res, van ‘molt en la línia’ de presentar una esmena de rebuig, tal com han reclamat les JERC. Així doncs, els dos socis de govern caminen de bracet cap a un enduriment de posicions, després de la intervenció de Sánchez dissabte, quan va garantir que governaria fins el 2020 encara que no pogués aprovar els comptes; i també després d’haver-se certificat que el pressupost no garanteix ni tan sols el compliment de la disposició addicional tercera de l’estatut a què el PSOE s’havia compromès.
Tanmateix, al PDECat també el preocupen les eleccions del 26 de maig. I el mínim consens sobre la tramitació del pressupost es trenava amb l’escenari compartit amb JxCat per a afrontar les municipals i les europees, mentre avança la constitució de la Crida Nacional per la República. L’espai postconvergent perfila les candidatures contra rellotge i amb la incertesa de si la tardança els perjudicarà a les urnes. A la Casa de la República també se’n va parlar, d’això. La direcció del PDECat i Puigdemont feien pinya enmig de les negociacions per a formar les candidatures per a Barcelona i per al Parlament Europeu. En tots dos casos, el PDECat s’hi presentarà amb el nom de Junts per Catalunya, i ara mateix continuen el procés per a negociar candidatures obertes i amb independents.
En l’escenari barceloní, la llista de Joaquim Forn i Elsa Artadi agafa força, encara que no se n’hagi tancat la composició. Es preveu, tanmateix, que aquesta setmana serà clau perquè el PDECat i la cúpula de JxCat prenguin una decisió definitiva, abans que els presos polítics siguin traslladats a Madrid per al judici, tal com ho va ordenar el Tribunal Suprem. Quant a les europees, se sospesen possibilitats diverses. Una és que la llista l’encapçali l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, tal com ho expressava ell mateix en una entrevista a VilaWeb. Una altra, que el cap de llista sigui Jordi Turull, tal com va avançar ahir Nació Digital i ho han confirmat fonts diverses a aquest diari. També es negocia, d’una manera preliminar, la hipòtesi que l’eurodiputat Ramon Tremosa formi part de la candidatura, on algunes veus el situen de número dos de Turull. Sigui com sigui, l’ex-conseller de la Presidència estaria disposat a fer-ho si es conclou que és la millor opció, segons fonts pròximes.
Segons algunes altres fonts, hi ha més noms sobre la taula. En el cas de les europees, pot ser molt important el congrés constituent que la Crida farà dissabte de la setmana vinent a Barcelona. Tampoc no s’ha tancat l’aliança amb el PNB, mentre que ERC concorrerà a les eleccions amb Bildu i el BNG, i amb Oriol Junqueras i Diana Riba al capdavant. A la seu del carrer de Provença, a Waterloo i a la presó dels Lledoners es referma el propòsit d’evitar que les tensions internes per la recomposició organitzativa del seu espai polític, com també la tàctica a Madrid, els puguin perjudicar en les eleccions del maig.