17.05.2017 - 18:26
PP, PSOE i Cs carreguen contra els independentistes
MADRID, 17 (EUROPA PRESS)
El PDeCAT i ERC han rebut aquest dimecres la Societat Civil Catalana (SCC) al Congrés sembrant dubtes sobre els llaços d’aquesta plataforma que lluita contra l’independentisme a Catalunya amb organitzacions d’extrema dreta, la qual cosa ha sollevat el PP, PSOE i Cs.
L’expresident de SCC Rafael Arenas ha comparegut, a petició dels populars i el partit taronja, en la Comissió de Qualitat Democràtica al Congrés per exposar el segon informe que ha elaborat la citada plataforma per denunciar els “dèficits democràtics” a Catalunya en les administracions, a l’escola i en els mitjans de comunicació.
En concret, ha denunciat l’apropiació “partidista” de les institucions per posar-les “al servei d’un objectiu il·legal”, les agressions sofertes pels constitucionalistes, les irregularitats detectades en períodes electorals, l’opacitat del Parlament, un Síndic de Greuges “al servei de l’estratègia nacionalista” o la “instrumentalització” de l’educació.
Després de la seva intervenció, els primers a prendre la paraula han estat els representants del PDeCAT i d’ERC. En nom de l’antiga Convergència, la diputada Lourdes Ciuró ha identificat la Societat Civil Catalana amb “un espanyolisme molt desmobilitzat” i, sense entrar en el contingut de l’informe, ha plantejat al compareixent una bateria de preguntes sobre la vinculació de la seva plataforma amb organitzacions d’extrema dreta.
Tant ella com el representant dels republicans catalans en aquesta comissió, Xavier Eritja, han qüestionat el finançament de la citada plataforma. I és que, segons Eritja, SCC té registrats 74 socis i compta amb més d’un milió d’euros de pressupost.
“Representen una porció ínfima de la societat catalana”, ha sentenciat el diputat d’ERC, que també ha destacat la presència de “neonazis” en actes organitzats per SCC i que, a més, ha aprofitat per carregar contra l’informe que han presentat per presentar una visió “deformada” de la realitat catalana.
“POT SER FINS I TOT UN AFALAC”
Tots dos discursos han regirat en els seus seients el PSOE però singularment el PP i Ciutadans. Des del PSOE, el seu diputat Artemi Rallo ha criticat el “to” i la “deriva” de les intervencions dels independentistes catalans i ha cridat a abandonar “aquesta escalada verbal”.
Des del PP, Jordi Roca també ha censurat les paraules d’ERC i PDeCAT els quals, al seu judici, identifiquen amb l’extrema dreta “qualsevol cosa que no sigui antiespanyola”. “Que et diguin segons quines coses segons quins partits pot ser fins i tot un afalac”, ha arribat a dir.
Més contundent en el seu torn s’ha mostrat el diputat de Ciutadans i president de la Comissió Anticorrupció, Toni Cantó, que ha admès que l’han “espantat” les reflexions de PDeCAT i ERC, als quals ha enlletgit que no hagin fet “autocrítica” davant la seva “incapacitat” per garantir “una mínima qualitat democràtica” a Catalunya.
Però ha anat més enllà i, davant les insinuacions sobre suposats nexes de SCC amb l’extrema dreta, ha preguntat, en concret, al diputat d’ERC “què li semblaria que se li titllés d’etarra perquè alguns dels seus dirigents s’han fet fotos amb Otegi”.
En tot cas, els tres partits d’àmbit estatal han mostrat la seva preocupació per les queixes i les denúncies exposades en el seu informe per Societat Civil Catalana i s’han mostrat disposats a col·laborar amb ells per acabar amb qualsevol mínim dubte que existeixi entorn de la vulneració dels drets fonamentals a Catalunya, en paraules del PSOE, i perquè la democràcia torni a aquesta comunitat i s’abandoni “la pedagogia de l’odi i la hispanofòbia”, segons el portaveu ‘popular’.
UNS ASSENYALEN I UNS ALTRES COLPEGEN
En la seva rèplica, l’expresident de Societat Civil Catalana ha rebutjat les insinuacions dels independentistes catalans i ha qüestionat que a una organització com la seva se’ls consideri d’extrema dreta quan acudeix al Congrés “per parlar dels drets fonamentals, de les llibertats i de la protecció dels ciutadans catalans”.
Al seu judici, aquest tipus d’acusacions venen a corroborar que els partits independentistes intenten “expulsar del discurs legítim tothom que no sigui nacionalista, i se l’acaba titllant de feixista”.
“Això és una crítica a la llibertat ideològica que sofrim a Catalunya i que patim amb freqüència”, ha denunciat Arenas, abans de censurar que “alguns” els acusin de feixistes” sense aportar ni una sola prova només per “legitimar” que “uns altres” impedeixin que puguin expressar-se, com és el cas de la Societat Civil Catalana. “Uns assenyalen i uns altres colpegen”, ha resumit.
Del seu costat, el representant d’Units Podem en la comissió, el jutge en excendència Juan Pedro Yllanes, tan sols ha intervingut per deixar clar que en els sis anys que va exercir a Catalunya no va sentir amenaçat cap dels seus drets fonamentals i defensa que la tutela judicial efectiva estava “absolutament garantida”.