22.12.2020 - 21:50
Si la PCR és obligatòria per a volar, com pot ser que en arribar a l’aeroport ningú no la demani als passatgers? Aquesta és la pregunta que sovinteja a les xarxes socials aquests dies en què les anades i vingudes del país augmenten, a l’entrada de Nadal, malgrat restriccions i recomanacions. La qüestió ja fa setmanes que ressona i a l’estiu ja se’n va parlar, també. Però la nova soca de la covid-19 que s’ha descobert al Regne Unit, molt més transmissible, i el blindatge de molts països europeus per a evitar el trànsit amb l’illa, l’han tornada a dur damunt la taula.
L’estat francès, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Estònia, Letònia, Portugal, Bèlgica, Àustria, Bulgària, Dinamarca, Finlàndia, Romania, Suècia, Croàcia i els Països baixos han anunciat que suspenien completament les comunicacions aèries amb el Regne Unit. En el cas de l’estat francès, a més, la clausura de la Mànega ha deixat atrapats sine die desenes de milers de camioners. Però hi ha excepcions, com ara Lituània, per exemple, que ha prohibit els vols provinents de la Gran Bretanya, però continua permetent que hi surtin avions. O com l’estat espanyol.
Abans-d’ahir, el govern espanyol va decidir, conjuntament amb Portugal, de suspendre tots els vols provinents del Regne Unit, però amb l’excepció dels residents i dels qui disposin de nacionalitat espanyola. En contrapartida, va dir que reforçaria els controls de proves PCR als aeroports de l’estat. “Ja hi ha marge per reforçar, ja. A mi ahir al Prat no me la va demanar ningú”, deia el periodista Enric Botella. En la mateixa línia, Jan Santaló es queixava que aquest mes hi havia hagut de volar dues vegades i “res de res”. La periodista Kelly Valencia també lamentava que no li havien demanat prova. I així, desenes de missatges.
Ja hi ha marge per reforçar, ja. A mi ahir al Prat no me la va demanar ningú https://t.co/FabbVQZOWC
— Enric Botella (@enricbotella) December 20, 2020
El meu germà va venir de Munic i tampoc li va demanar ningú.
— Albert Solé Bonamusa (@albertsoleb) December 21, 2020
Una familiar meva que ha tornat a casa des de LONDRES amb la PCR feta i tampoc ningú li ha demanat a l'aeroport de Barcelona ni hi havia cap tipus de control…així ens va!
— Noèlia Marín (@noemarinsu) December 22, 2020
Pagar la pcr i que no me la demanin a l'aeroport de Barcelona #visca
— Toni (@PetitLinekerr) December 21, 2020
Conozco 5 personas distintas que han llegado a Mallorca en las últimas 48 horas por vía aérea. A ninguno de los 5 conocidos le han pedido PCR en el Aeroport de Son Sant Joan.
— Jaume de Mallorca (@JaumedeMallorca) December 21, 2020
Això d'Espanya és tant serio que fa 4 dies vaig tornar del Regne Unit i a l'aeroport no em van ni demanar el PCR negatiu que es necessita per entrar.
— Aram Solà Inaraja (@aram_slin) December 20, 2020
Després d’haver pagat 72€ per una PCR, arribo a l’aeroport de Barcelona, on l’únic que m’han fet ha sigut mirarme la temperatura, la PCR no l’han demanat a ningú. Quina il·lusió anar tirant diners perquè si.
— Jaume Deulofeu Seguí (@mrjaumeds) December 19, 2020
I no tan sols això. Avui s’ha sabut que les aerolínies espanyoles continuen operant tots els vols habituals provinents del Regne Unit amb normalitat, atès que l’executiu de Pedro Sánchez encara no ha concretat les restriccions.
Controls aleatoris per als passatgers que no provenen de zones de risc
El Ministeri de Sanitat espanyol ha explicat a VilaWeb que el control de proves PCR és obligatori als passatgers d’avions que provinguin de zones de risc, però que el sistema en la resta d’orígens funciona de manera diferent.
El mes de novembre va activar-se l’anomenat “formulari de control sanitari“, que funciona com una declaració responsable, i s’hi demana als passatgers si tenen cap prova detectora de covid-19 amb resultat negatiu. Si la resposta és que sí, hom els assigna un “codi verd”, en format QR.
Quan tots els passatgers arriben a l’aeroport de destinació, un equip de treballadors aeris els han de llegir els codis QR generats segons les respostes del formulari, i es fa un control de PCR a tothom qui vingui d’un país considerat de risc.
En els vols de països que no són de risc, els passatgers poden continuar endavant si el codi és verd; tan sols passen per la barrera de controls aleatoris, sense cap més concreció. Si un passatger de codi verd és aturat en un control aleatori i en aquell moment no pot presentar la prova, diu el ministeri espanyol, no tan sols ha incomplert la resolució oficial sinó que ha comès “falsedat documental”, perquè “ha assenyalat que disposava d’una prova que no pot acreditar”.