Preston, a la BBC: ‘Sobre un franquisme residual, el PP ha fomentat l’hostilitat envers Catalunya’

VilaWeb

Redacció

20.11.2015 - 10:03
Actualització: 20.11.2015 - 11:20

La BBC ha publicat avui, amb motiu del quarantè aniversari de la mort del dictador Francisco Franco, un article signat per l’historiador Paul Preston, especialitzat en la guerra del 1936-1939 i el franquisme. Hi afirma que, contràriament a l’Alemanya de Hitler i la Itàlia de Mussolini, ‘on la derrota externa va portar processos de desnazificació’, a Espanya ‘l’ombra del règim [franquista] continua planant sobre la política’.

I no tan sols perquè cap govern espanyol no hagi declarat mai il·legítim el franquisme o perquè a l’espai públic encara hi hagi símbols i noms feixistes, sinó també perquè hi ha dos llegats més de Franco que s’han arrossegat fins ara: la corrupció i la divisió territorial.

‘L’aplicació brutal del centralisme rígid al País Basc i a Catalunya va deixar dos moviments nacionalistes més poderosos que abans del 1936.’ En el cas català, considera, la pressió popular en favor de més autonomia ha topat amb una intransigència que ha alimentat la campanya pro-independència: ‘Sobre la base d’un centralisme franquista residual, el Partit Popular ha fomentat l’hostilitat envers Catalunya, principalment per a obtenir-ne rèdits electorals. La divisió consegüent, de vegades al llindar de l’odi mutu, és un dels llegats més perjudicials del franquisme.’

Respecte de la corrupció, ‘que toca tots els nivells de la política espanyola’, Preston considera que Franco la va utilitzar de manera intensiva tant per recompensar els seus col·laboradors com per controlar-los.

De tot plegat, el professor de la London School of Economics en conclou: ‘Hauran de passar encara molts anys abans Espanya no s’alliberi del llegat de Franco.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor