Pau Casals tindrà un concert commemoratiu en el Palau de la Música el 16 de juny amb la seva vídua

  • Reivindiquen que va ser un "europeu que creia en l'emancipació a través de la bellesa"

VilaWeb
Redacció
12.05.2017 - 14:07

Reivindiquen que va ser un “europeu que creia en l’emancipació a través de la bellesa”

BARCELONA, 12 (EUROPA PRESS)

El músic català Pau Casals (1876-1973) serà reconegut amb el ‘Concert Pau Casals’ en el Palau de la Música de Barcelona el dimecres 14 de juny, una iniciativa que ha permès la signatura d’un conveni entre la fundació i l’auditori.

Dins de la celebració de la Diada Pau Casals-Barcelona 2017, l’acte comptarà amb el violoncel·lista Mischa Maisky, que va conèixer el músic el 1973 a Israel, i la pianista Lily Maisky, a més de la vídua i vicepresidenta i cofundadora de la fundació, Marta Casals.

Segons ha explicat en roda de premsa el director general de la fundació, Jordi Pardo, aquest conveni tracta de “mantenir viu” a Casals davant les noves generacions, que cada vegada presenten un major desconeixement sobre el violoncel·lista.

Ha lamentat que el nivell de coneixement de Casals entre els joves “està molt malament”, de manera que hi ha una important tasca per davant, especialment per combatre la popularitat i els tòpics que pesen sobre Casals: el seu discurs davant l’ONU en el qual va dir ‘I am Catalan’ i la seva cançó el ‘Cant dels ocells’.

Al seu parer, és necessari que el públic sàpiga per què va pronunciar aquest discurs, per què va arribar fins a allí, per què li van donar una medalla i quina és la seqüència, així com saber la seva identificació amb el ‘Cant dels ocells’.

Ha reivindicat que per a Casals la música no era un art, sinó un poder per arrencar el bé i millor de cadascun perquè ell va ser “un europeu que creia en l’emancipació a través de la bellesa”.

La presidenta de l’Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, Mariona Carulla, ha pronosticat que després d’aquest concert –i del dedicat al músic el 2011– hi haura altres en virtut del conveni signat per ambdues institucions.

A més, ha subratllat el vincle “estret” de Casals amb el Palau, ja que en aquest auditori és on l’Orquestra Pau Casals assajava i actuava, i també era l’auditori principal de l’Associació Obrera de Concerts, creada el 1926 pel mestre.

El membre de la Comissió Assessora Internacional de la Fundació Pau Casals, Bernard Meillat, ha destacat que Casals va ser un gran músic, “una de les referències per a cada jove violoncel·lista del món”.

ELS CATALANS, “NO SÓN CONSCIENTS”

Ha destacat que segurament els catalans no són “suficientment conscients” de la importància de Casals al món, però no obstant això, no és exagerar res afirmar que es tracta d’un nom universal no només pels violoncel·listes, sinó per a tots els músics.

El 16 de juny de 1934, l’Ajuntament de Barcelona va nomenar Casals fill adoptiu i li va concedir la Medalla de la Ciutat i va nomenar una avinguda en el seu honor, i molts anys després, el 2015, es va celebrar la Diada Pau-Casals, que el consistori va institucionalitzar i se celebra cada 16 de juny.

A més d’aquest concert el dia 14, el 15 es reivindicarà a Casals en un concert a l’aire lliure i gratuït a la plaça del Rei, i el 16 es recordarà la seva “dimensió popular” en un altre acte en el Turó Park, al costat de l’avinguda Pau Casals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor