S’estrena Patrimoni Musical Català, un portal per a la difusió de la riquesa musical

  • El web està impulsat pel Centre Robert Gerhard en col·laboració amb L'Auditori i el Museu de la Música

VilaWeb

ACN

24.01.2020 - 14:00

Milers de partitures imprimibles, exemples enregistrats o audiovisuals, biografies de compositors i músics, catàlegs d’instruments o enllaços a repositoris d’enregistrament orals. Fins a quatre-centes entrades, de moment, formen part de Patrimoni Musical Català, el primer portal web dedicat a la difusió de la riquesa del país en aquest àmbit. Un patrimoni fins ara ‘dispers’ en molts equipaments i entitats, com ha reconegut avui la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i que el portal contribueix a ‘endreçar’. Una de les missions és visibilitzar les dones compositores i intèrprets, i per això ofereix una cerca específica pel gènere del creador. El web està impulsat pel Centre Robert Gerhard en col·laboració amb l’Auditori i el Museu de la Música .

Com ha manifestat la consellera i ha secundat la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco, el bast patrimoni musical català es trobava en desenes d’institucions i entitats diverses, des del Palau de la Música o L’Auditori, fins al propi Museu de la Música, entitats com la Fundació Pau Casals o centres de documentació musical repartits arreu del territori. El web contribueix, doncs, a ‘endreçar’ la ‘memòria digital’ de Catalunya en l’àmbit de la música, ha defensat la consellera.

En aquest sentit, el director del Centre Robert Gerhard, Jaume Ayats, explica que des del centre van entendre que calia una eina de país fins ara inexistent que fos el ‘paraigua que agrupés’ tot aquest patrimoni divers i dispers, en donés una visió global, permetés una lectura fàcil i s’orientés a trobar materials també per incentivar la interpretació’.

El Centre, d’acord amb institucions col·laboradores i el mateix departament de Cultura, estaven interessats a fer que Catalunya disposés d’una eina anàloga a la que tenen països veïns i que permetés donar una ‘imatge de país’ també a nivell de tradició i patrimoni musical. És per això que el portal també és consultable en anglès.

Així doncs, Patrimoni Musical Català / Catalan Music Heritage articula el coneixement del patrimoni musical català i facilita l’accés als seus continguts. En aquest sentit, i malgrat ser un web obert a la consulta de tota mena de persones, vol servir especialment a músics, creadors, investigadors ,productors, i a ‘tothom qui s’interessi per la música catalana des de qualsevol lloc del món’.

En la seva presentació, Vilallonga i Àngels Blasco han fet èmfasi en el fet que el portal incorpora al seu cercador un discriminador per gènere, de manera que permet –de forma novedosa- de cercar totes aquelles creadores o intèrprets dones que han contribuït a engreixar el patrimoni musical català.

L’estrena del web coincideix amb l’Any Gerhard, que commemora el 50è aniversari de la mort del compositor català que dóna nom al centre impulsor d’aquest nou recurs digital. La consellera Vilallonga ha celebrat aquesta coincidència i ha emmarcat aquestes dues iniciatives i d’altres en la ‘política de commemoracions de la Generalitat’ per mantenir viva la memòria cultural de Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor