25.10.2016 - 09:25
|
Actualització: 25.10.2016 - 09:56
Un des arguments contra el procés català que no es cansa de repetir el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, és que pràcticament cap constitució de cap estat del món no reconeix el dret d’autodeterminació. Això mateix deia en un dels articles que va publicar no fa gaire a la premsa internacional exposant arguments contra la independència de Catalunya. Fou aquesta setmana passada, al diari mexicà Milenio, on Margallo va reciclar un article que ja havia publicat al diari ABC, titulat ‘Canviem de conversa‘. Hi deia: ‘Em trobo amb el deure i la responsabilitat de reiterar que la secessió és inviable. Ho és, en primer lloc, des d’un punt de vista legal. No hi ha cap constitució democràtica al món que reconegui el dret d’autodeterminació (tret de la d’Etiòpia i la de Saint Christopher i Nevis, dues illes antillanes que comparteixen estat).’ Doncs bé, justament en la constitució de Mèxic hi ha reconegut aquest dret.
És en un dels punts de l’article 89, que indica les facultats i les obligacions del president del país, una de les quals té a veure amb la política exterior, en què es tindrà en compte ‘l’autodeterminació dels pobles’.
Ho recordava quatre dies després el conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, en un article de resposta en aquest mateix diari, titulat ‘Catalunya, qüestió de democràcia‘. Romeva hi escrivia: ‘Cal recordar precisament aquí que l’article 89 de la constitució mexicana no només reconeix aquest dret, sinó que també és un dels principis que han guiat l’actuació internacional de Mèxic durant cent anys.’