Pastor estudiarà la resposta a Puigdemont, però el Congrés ja té un debat sobre el referèndum la setmana vinent

  • Fins ara les intervencions de representants autonòmics en el Ple estan supeditades a presentar iniciatives que es voten

VilaWeb
Redacció
16.06.2017 - 19:43

Fins ara les intervencions de representants autonòmics en el Ple estan supeditades a presentar iniciatives que es voten

MADRID, 16 (EUROPA PRESS)

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, analitzarà en pròxims dies la carta enviada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, demanant presentar el Congrés la seva proposta de realitzar un referèndum d’autodeterminació a Catalunya el pròxim dia 1 d’octubre.

Pastor decidirà al seu moment una resposta, però fonts parlamentàries subratllen que la Cambra baixa ja celebrarà un debat sobre el referèndum la setmana vinent i recorden que el costum és que les intervencions de representants autonòmics en l’hemicicle estiguin condicionades a la presentació d’iniciatives legislatives que es voten.

En la seva carta, responent a les declaracions del Govern espanyol animant-lo a acudir al Congrés, Puigdemont s’ofereix a anar a la Cambra el “més ràpid possible” per participar en un debat sobre el referèndum. “Em sembla important que tots els diputats del Congrés puguin escoltar, mentre que màxim responsable institucional de Catalunya, les raons per les quals hem arribat fins aquí”, exposa en la missiva.

A primera hora de la tarda d’aquest divendres, la missiva no havia arribat encara al Congrés i, segons van indicar a Europa Press fonts de la Presidència de la Càmera, Ana Pastor analitzarà el seu contingut i estudiarà la resposta ja a partir del dilluns.

VOTACIÓ PROGRAMADA PER AL DIMECRES

En tot cas, fonts parlamentàries recorden que precisament la setmana vinent ja hi ha un debat sobre el referèndum català, ja que el Ple del Congrés discutirà i votarà una moció del PDeCAT, el partit de Puigdemont, que insta el Govern central a pactar amb la Generalitat la celebració d’un “referèndum d’autodeterminació” a Catalunya, incloent-hi en aquesta negociació la data, la pregunta i les condicions d’aplicació del resultat.

La moció de l’antiga Convergència (CDC), que és conseqüència de la interpel·lació que el diputat Jordi Xuclà va dirigir el passat 17 de maig a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, s’ha quedat desfasada mentre que Puigdemont ja ha anunciat la data de la consulta, 1 d’octubre, i la pregunta que vol que contestin els catalans.

És per això que no es descarta que el PDeCAT presenti una autoesmena per actualitzar la seva moció, per a la qual cerquen el suport no només de les forces independentistes, sinó d’aquelles que donen suport a la celebració de la consulta.

I la moció del PDeCAT no serà l’única ocasió en la qual es parlarà sobre el referèndum català la setmana vinent al Congrés. ERC, per boca del seu diputat Gabriel Rufián, preguntarà el dimecres en el Ple de control a la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, si té alguna cosa “pensada” davant l’anunciat referèndum català de l’1 d’octubre.

El Reglament del Congrés, segons aquestes fonts, no prohibeix expressament la intervenció de representants autonòmics en sessió plenària, però al llarg de les últimes dècades només hi ha precedents vinculats a la presentació i votació d’iniciatives legislatives.

IBARRETXE VA DEFENSAR EL SEU PLA

Així, l’habitual és que pugin a la tribuna delegats de Parlaments autonòmics per presentar proposicions de llei o reformes estatutàries, com va ocórrer amb el pla que va presentar el lehendakari Juan José Ibarretxe. I aquestes iniciatives, després es voten, previ desallotjament dels representants autonòmics.

No obstant això, tant el PDeCAT com ERC ja han deixat clar el seu rotund rebuig al fet que la proposta catalana s’arribi a votar al Congrés. I tampoc pensen demanar una sala al Congrés per forçar un acte extraparlamentari, com pogués ser una conferència sense efectes institucionals.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor