Pastor diu que la decisió sobre el grup de Convergència es limita a aspectes jurídics i legals

  • La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha assegurat aquest dimarts que la decisió de la Mesa de la Cambra de no permetre la constitució de grup parlamentari propi als diputats del Partit Demòcrata (PDC), l'antiga Convergència (CDC), afecta únicament el compliment de l'ordenament jurídic i la legislació vigent.

VilaWeb
Redacció
02.08.2016 - 16:24

MADRID, 2 (EUROPA PRESS)

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha assegurat aquest dimarts que la decisió de la Mesa de la Cambra de no permetre la constitució de grup parlamentari propi als diputats del Partit Demòcrata (PDC), l’antiga Convergència (CDC), afecta únicament el compliment de l’ordenament jurídic i la legislació vigent.

En roda de premsa al Congrés, Pastor ha desvinculat així el veto al grup dels nacionalistes catalans de la resolució de començament de la “desconnexió” aprovada la setmana passada pel Parlament de Catalunya, i ha insistit que tots els membres de la Mesa han actuat “conforme a la llei i l’ordenament jurídic”.

El grup format pels diputats encapçalats per Francesc Homs no va ser reconegut per la Mesa del Congrés aquest dimecres passat i va quedar en espera de què els independentistes argumentessin la seva sol·licitud. Tot i això, aquest dimarts ha estat ratificada la negativa i el seu pas al Grup Mixt amb els dos vots en contra dels membres de Ciutadans i l’abstenció del PP, els PSOE i Units Podem.

Pastor ha argumentat que Convergència no complia amb els requisits exigits pel Reglament de la Cambra, que estableix com a mínim cinc diputats i, a més, el 15% dels vots en les circumscripcions en les quals es van presentar.

Però Convergència, tot i que va aconseguir vuit diputats en els comicis de juny, no va arribar a aquest 15% en les quatre províncies catalanes (va quedar per sota a Barcelona i Tarragona), i ni tan sols va arribar a aquest mínim en el conjunt de Catalunya (es va quedar al 14%).

NO HI HAVIA ANTECEDENTS

Apel·lant a la doctrina del Tribunal Constitucional, els independentistes catalans havien demanat una interpretació flexible dels requisits reglamentaris per llegir el llindar del 15% com una mitjana de les quatre províncies, fet que els dóna el 17% perquè d’aquesta forma el 23,2% de Girona i el 22,6% de Lleida compensarien el 12,2% a Barcelona i el 13,7% de Tarragona.

La presidenta del Congrés ha defensat, tot i això, que no existien antecedents de casos similars i mai la Cambra havia permès constituir grup parlamentari a formacions en la mateixa situació. A això se suma que ni el recurs dels nacionalistes catalans ni els informes jurídics aclarien els dubtes que existien, i el PP ha optat per l’abstenció i el grup ha estat rebutjat amb els vots de Ciutadans, segons ha explicat Pastor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor