04.06.2021 - 21:50
La pasta és un aliment molt ric en hidrats de carboni de lenta absorció i, per això, ens aporta molta energia que s’allibera a poc a poc. Amb la pasta es poden fer receptes de plats que es mengen calents i de plats d’estiu que es mengen freds. Es pot acompanyar de salses de diversos gustos o només d’un raig d’oli.
En aquest cas, us proposo de fer una salsa de formatge rocafort que té un gust fort i, per donar-li un contrast, afegir-hi una mica de fruita. La fruita que hi pot combinar ha de tenir un punt àcid i refrescant, com la nectarina o el préssec.
És una recepta fàcil de fer i es pot menjar calenta, tèbia, a temperatura ambient o, si fa molta calor, freda.
Una curiositat sobre la pasta
El midó de la pasta (i també el de l’arròs o la patata) actua de manera diferent sobre l’organisme si aquests aliments estan acabats de cuinar o si s’han deixat reposar i refredar a la nevera durant vint-i-quatre hores. Quan cuinem aquests aliments, la temperatura elevada de cocció fa que les cadenes de midó es descomponguin i això en facilita l’absorció. Quan la pasta (l’arròs o la patata cuinada) es refreda, les cadenes de midó es tornen a configurar i després costa més tornar-les a trencar: seran més resistents a l’absorció. Això vol dir que no absorbirem tants hidrats de carboni.
Aquesta curiositat té interès per a les persones amb diabetis, sobretot la del tipus 2, perquè la pasta, l’arròs i les patates reposades aportaran una mica menys d’hidrats de carboni i, per tant, unes quantes quilocalories menys.
Ingredients per a 1 persona
(Multipliqueu les quantitats pel nombre de persones que n’hagin de menjar)
–espirals de colors (100g per a adolescents i joves, 70g per a adults, 60g per a una persona gran) pesats en sec
–25g de formatge rocafort (o formatge blau)
–1 tassa de llet semidesnatada
–mitja nectarina
–oli d’oliva verge
–sal
–orenga
–pebre
Preparació
Poseu aigua al foc (1 litre per cada 100g de pasta) amb una culleradeta de postres de sal per persona.
Quan l’aigua bulli, aboqueu-hi la pasta, remeneu-ho i espereu que torni a arrencar el bull per comptar l’estona de cocció que necessita, que amb la pasta seca acostuma a ser entre 10 minuts i 12.
Quan la pasta estigui al punt, refredeu l’aigua de l’olla amb un raig d’aigua freda de l’aixeta, coleu-la i, si no l’heu de menjar de seguida, esbandiu-la una mica.
En un pot per a batre, poseu-hi el formatge rocafort i la llet i bateu-ho amb la batedora.
Si us agrada una salsa més forta, hi podeu posar més formatge i, si us agrada més líquida i suau, hi podeu afegir més llet.
Renteu les nectarines i talleu una porció per les quatre bandes, de tal manera que només quedi el tros central del pinyol.
Talleu els trossos de nectarina a daus d’una mida aproximada d’1cm per 1cm.
En una paella, poseu-hi un raig d’oli d’oliva verge extra i, al cap d’un segons, quan ja s’hagi escalfat, tireu-hi els daus de nectarina, aneu sacsejant la paella i doneu-los la volta perquè es facin de totes bandes.
Quan siguin brillants i abans que es desfacin, retireu la paella del foc.
Serviu la pasta al plat, la salsa per damunt, una mica d’orenga i els daus de nectarina.
Podeu posar-hi una mica de pebre negre mòlt per damunt, si us hi agrada.
Observacions
La nectarina es pot cuinar amb pell o sense. He triat deixar-hi la pell perquè hi aporta un toc de color i perquè així els daus no es desfan tant.
Interpretació de la taula
És un plat que conté tots els nutrients: hidrats de carboni, proteïnes i greixos.
Les proporcions entre els diversos nutrients és equilibrada i, per això, es pot fer que sigui un plat únic, atès que no necessita l’aportació de més proteïnes d’un segon plat de carn o peix.
Les proteïnes d’aquest plat són una barreja de les d’origen vegetal (les que aporta el blat de la pasta) i de les d’origen animal (les del formatge i la llet).
Fixeu-vos que la pasta és força rica en fibra.
Aquest plat únic el podeu acompanyar amb un bol d’amanida verda o un got de gaspatxo i aconseguireu fer un àpat molt complet i equilibrat que no serà excessiu en quilocalories.