Passions catalanes: tradició i espectacle

VilaWeb

Redacció

31.03.2023 - 06:00

Amb més de cinc segles d’història i més de 4.000 participants directes, les Passions catalanes són símbol de tradició i de participació col·lectiva. En els últims anys, les representacions s’han renovat, apostant per l’espectacle –amb muntatges dinàmics i reduïts, que incorporen la tecnologia i efectes especials–, per històries que posen l’accent en temes universals com la traïció o la lluita pel poder, per o propostes intimistes o en clau feminista que, més enllà del relat religiós, interpel·len a tot el públic.

Fins al 4 de juny, la Federació Catalana de Passions ha programat una seixantena de funcions a 24 municipis, la majoria d’elles per Setmana Santa. Viatgem a algunes de les Passions més populars o singulars que podem trobar arreu del territori català.

Passió d’Olesa, més espectacle

“Amor, enveja, odi, traïció… com una telenovel·la però sense sobreactuacions”, diuen en la seva promoció. La Passió d’Olesa consolida el concepte dramatúrgic que va estrenar l’any passat, que posa el focus en l’espectacle i en la història universal de lluita de poders que hi ha al darrere del relat de la vida de Jesús. Ofereix un format més curt i intens (2 hores i 15 minuts), que fuig de l’estructura tradicional, trencant l’ordre cronològic amb moments de flashbacks i creant un ritme àgil i vibrant. La representació profunditza en els dubtes, pors i contradiccions dels personatges i dona més protagonisme als rols femenins: el de Maria com a mare coratge, i també al de Magdalena i Clàudia (la dona de Ponç Pilat). Aquesta temporada s’ha programat 8 funcions, la pròxima, aquest dissabte 1 d’abril.

Passió d’Ulldecona, més de cinc segles d’història

La Passió d’Ulldecona ha incorporat al muntatge projeccions en 3D, que serveixen per contextualitzar i donar profunditat a les escenes. A banda d’aquests aspectes tècnics, l’espectacle també ha reforçat el planter, amb més actors joves a l’escenari, que ha permès crear una escena nova dedicada a Jesús i els nens, i també amb més participants darrere de l’escenari, implicant prop de 120 persones.

Enguany la Passió, que celebra 69 edicions (es va recuperar l’any 1955) i més cinc segles d’història, incrementa el número de sessions i es representarà durant cinc caps de setmana. Les pròximes funcions són el 2 i 8 abril (castellà) i 16 i 23 abril (català), a les 17 hores al Teatre Orfeó Montsià.

Passió d’Esparreguera, 2 versions

La participació d’un centenar d’actors, prop de 40 escenes, i la música en directe d’orquestra i cor són els trets distintius d’una de les Passions més reconegudes. Pensant en tota mena de públic, enguany torna a oferir dues versions de l’espectacle. La versió clàssica, de 5 hores de durada i dividida en dues parts (matí i tarda), manté l’estructura de les “passions tradicionals” i és una autèntica marató teatral plena de dramatisme. El nou format, que es va estrenar l’any passat, proposa un muntatge més àgil i dinàmic, d’una única sessió i menor durada (2 hores i mitja).

Un nou sistema de so, noves escenografies en les escenes de Pilat i un nou quadre (el de la quitxalla / Guariment d’una leprosa) són algunes de les novetats d’aquesta temporada. Les pròximes representacions són el 2 i 7 d’abril (versió tradicional) i 29 d’abril i 1 de maig (versió curta).

Passió de Cervera, la més antiga d’Europa

Documentada des de l’any 1477, la de Cervera és una de les més antigues d’Europa i del món. L’equip directiu continua apostant per potenciar el ritme de la representació, per fer-la més dinàmica, i per això enguany s’han reestructurat diverses escenes i personatges i s’han introduït de nous. També s’ha renovat la il·luminació i s’han incorporat nous efectes especials.

La Passió, que es va estrenar diumenge passat, oferirà cinc funcions més, en sessions de matí (16 abril) i de tarda (1, 7, 22  i 29 d’abril), mantenint els dos entreactes que es van incloure l’any passat per la “bona acceptació” que van tenir entre el públic.

40 anys de la Passió de Mataró

Enguany fa 40 anys que els Armats van impulsar la recuperació de l’acte i ho commemoren oferint tres representacions, el 31 de març, l’1 i el 2 d’abril. L’espai de l’Hort del Rector, de la Basílica de Santa Maria, amb els actors barrejats amb el públic, tornarà a acollir la representació dels Últims dies de Jesús.

Castellvell del Camp, un espectacle de proximitat

La proposta de la companyia Teatr’Era, de Castellvell del Camp (Baix Camp), és la més jove de les Passions de les 17 que integren la Federació. Creat l’any 2020, es tracta d’un muntatge de petit format –només vuit actors i una hora i 10 minuts màxim de durada–, proper i que es fixa en la història més íntima i humana. El muntatge combina fragments, només en vers, de les tres grans Passions:  la d’Ulldecona, de Jaume Vidal i Alcover; la d’Olesa, de Joan Povill i Adserà, i la d’Esparreguera de Ramon Torruella i Satorra, amb la intenció de posar en valor el gran patrimoni cultural que tenim i homenatjar-les en un sol espectacle. Ofereix la tercera i última funció de la temporada el 2 d’abril (19h) al Teatre Auditori Sala Santa Llúcia de Reus.

Via Crucis de Sant Hilari Sacalm

El Divendres Sant la localitat de la Selva celebra el seu viacrucis vivent, una tradició es remunta a fa més de tres segles. Una de les escenes més emotives i que aplega milers de persones és la del Calvari, on la interpretació dels soldats, la intensitat de la història, la il·luminació i la música i l’escenari natural, als afores de la població, captiva tot el públic. Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l’any 2010.

Passió de Vila-sacra, cant coral i teatre

El tret distintiu de la Passió de Vila-sacra són els cants de la coral Veus Blanques que acompanyen l’actuació teatral i potencien l’escena. La representació és breu i intensa, només 70 minuts, i es va fa dins un entorn excepcional, l’església romànica de Sant Esteve, amb la projecció d’efectes i imatges sobre la mateixa pedra. Només una única funció: el dissabte 8 d’abril.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor