21.09.2023 - 21:40
Vaig tenir la sort, al batxillerat, de rebre classes d’un bon professor de literatura. Una sort immensa. Un dia em va incitar a llegir Shakespeare amb una frase que aleshores no vaig entendre, però que com més vell em faig més entenc. Em va dir que després de Shakespeare ja no es podia escriure de res, perquè ell havia exhaurit tots els temes imaginables.
He pensat en ell quan he vist Pedro Sánchez renegar de la repressió desencadenada contra Catalunya, de la qual ell ha estat partícip actiu i de primera fila.
Costa d’imaginar com es pot tenir tanta barra per a dir ara que la qüestió catalana no hauria d’haver eixit mai de l’àmbit de la política. És evident que comença a vendre l’amnistia al seu públic, però la primera reacció és d’indignació. Perquè cal recordar que ell va aplaudir amb entusiasme les penes del judici contra els presoners polítics, va prometre d’engarjolar el president Puigdemont i fins i tot envià un avió a Estrasburg amb la intenció de segrestar-lo, aquell famós dia de la manifestació, quan el president i Toni Comín van restar en la seguretat del territori alemany.
Però ací és on apareix Shakespeare i la seua capacitat d’explicar-ho tot. Concretament a La tempestat, podem llegir aquella sentència famosíssima que diu que el passat sempre és un pròleg, és a dir, que la història estableix el context del present, però no el determina necessàriament.
El passat de Pedro Sánchez és claríssim i no es pot canviar, però també és cert que tot això que ha fet fins ara és un pròleg, el pròleg d’un llibre que encara s’ha d’escriure. Forçat per les circumstàncies, veurem fins on aguanta i quin gir copernicà no és capaç de fer per a continuar manant.
Indignat com estic, però, em plau –i sobretot em sembla sensat– escoltar el consell del gran escriptor anglès. Canviades les circumstàncies com han canviat, i obligat el PSOE a comportar-se com no ho havia volgut fer mai, mirem-nos amb calma el nou text que intenten d’escriure. Desconfiant, però amb els ulls ben oberts. Per veure on ens porta a nosaltres allò que en definitiva ja és una manera evident de fer marxa enrere, de reconèixer que han fracassat.