Passat i present del vi a Catalunya: de l’antiguitat als cellers catalans actuals

  • L’exposició vincula el món del vi de la Grècia clàssica amb l’actualitat destacant lligams entre el passat i el present

VilaWeb
Redacció
02.10.2016 - 02:00

La vinya, l’olivera i el blat han estat la base de l’alimentació mediterrània. El vi, l’oli i el pa eren essencials en la societat grega i després en la romana. Només el vi, però, va arribar a protagonitzar la vida social, política i religiosa. Fenicis i grecs en van estendre, a partir del segle VIII aC, la producció i el consum a occident. Els mercaders grecs, a més, en van difondre aspectes culturals que perdurarien fins avui. Partint d’aquesta idea, fins el gener vinent es pot veure a la seu barcelonina del Museu d’Arqueologia de Catalunya l’exposició ‘El vi grec. De l’antiguitat als cellers catalans actuals’.

L’exposició presenta objectes arqueològics singulars i recursos interactius i multimèdia que desvetllen les arrels del vi grec a Catalunya. En una creació museogràfica contemporània es tracten temes com ara el conreu de la vinya en èpoques passades, el procés de transformació de la vinya a la copa, el consum i gaudi del vi, el paper de la deïtat Dionís i la producció i consum de vi pels grec i ibers a Catalunya. També es parla de la mecanització i la cultura del vi en la contemporaneïtat. Gràcies als textos antics i a l’arqueologia, ara tenim un important coneixement sobre com es prenia vi, quin era el més preuat, els circuits comercials que seguia i la dimensió ideològica que adquirí.

L’exposició s’endinsa en el món clàssic amb el vi com a l conductor per a arribar a la societat actual. Mostra de forma entenedora les similituds i diferències que hi ha entre la cultura antiga i la nostra, i com les arrels de la vitivinicultura catalana, amb cellers de prestigi internacional, s’arrelen en la civilització grega, amb les colònies d’Emporion – Empúries- i Rode – Roses- com a màxim exponent d’aquest llegat al nostre país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor