Com fer un Nadal vegetarià

  • Les receptes tradicionals es poden adaptar i fer-ne versions vegetarianes o veganes

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

Laura Gállego Marfà

24.12.2021 - 12:30
Actualització: 24.12.2021 - 12:53

Nadal és una època marcada pel menjar tradicional, i en grans quantitats. Aquestes receptes, històricament, són fetes amb carn i altres productes derivats dels animals, però és ben fàcil d’adaptar-les, sense perdre’n l’essència, per a vegetarians i vegans. Tot seguit us oferim un menú per a un Nadal (i Sant Esteve) vegetarià:

Un menú de Nadal sense carn

Els entrants
Els aperitius són una oportunitat molt bona de proposar plats vegetarians freds i ben senzills d’elaborar. Des dels típics assortits de salses per a sucar-hi torradetes o bastons de pa (hummus i guacamole) fins a la truita de patates, la quiche de verdures i la pasta de full amb verdures al forn. Alguns dels entrants més fàcils de fer i saborosos són les llesques de pa amb tomàquet amb diversos acompanyaments: truita de patates, samfaina, melmelada de figues i formatge manxec, formatge de cabra, ceba caramel·litzada i crema de vinagre de Mòdena, formatge brie amb mel i nous, etc. Les combinacions de formatge, fruits secs i alguna salsa dolça (melmelada o mel) són molt àmplies i permeten d’innovar.

Escudella i carn d’olla veganes
És el gran plat tradicional de Nadal, però res no impedeix de gaudir-ne sense carn. Us ho expliquem pas a pas:

Per a fer el brou: Per a fer una escudella vegana, el brou el podem fer amb un manat d’herbes, patates, cigrons, ceba, pastanaga, porro i unes fulles de col arrissada. Les mesures variaran en funció del nombre de comensals. Omplim una olla amb aigua fins al capdamunt i hi afegim tots aquests ingredients i ho deixem bullir durant una bona estona. També hi podem afegir un raig d’oli.

I la pilota? Un dels elements més estimats del brou de Nadal és la pilota. Hi ha diverses maneres de fer una pilota vegetariana (i vegana) amb diferents tipus de carn vegetal, com l’Heura o el seitan, però aquí us explicarem com fer-la amb proteïna de pèsols o de soja. Per a fer la pilota, primer cal hidratar la proteïna deixant-la una hora amb aigua bullent (aproximadament el doble d’aigua que de proteïna). Tot seguit, s’ha de colar i deixar que caigui tota l’aigua sobrant, per assegurar que quedi compacta i no es desfaci. Un cop tenim la massa, s’ha de fer com una pilota de carn: amb pa ratllat, all i julivert, ou i oli d’oliva i passar-les per la paella. Per a l’opció vegana, es pot fer un ‘fals ou’ amb llavors triturades de lli i aigua. Hi ha altres opcions més senzilles de fer la recepta amb llegums, al gust de cadascú. Per exemple, amb llenties cuites triturades, all i julivert, pa ratllat, farina i ou per a deixar la massa més compacta. Un cop feta, la posem a l’olla i la deixem uns minuts en ebullició. Tot seguit, separem les verdures i la pilota del brou i les reservem per a servir-les després de la sopa de galets. En compte de ‘carn d’olla’ ara tindrem ‘verdura d’olla’.

Per a la sopa de galets: Posem els galets de Nadal a bullir amb el brou durant uns quinze minuts. Hi ha qui els farceix. Per a fer-ho, podem fer servir la recepta de la pilota (és més adequada la de proteïna de pèsols o soja perquè la massa queda molt més compacta i ens assegurem que el farcit quedi a lloc tot el temps possible). Hi ha qui farceix els galets a mitja ebullició –un cop són al dente, i després es bullen uns minuts més– i hi ha qui els farceix abans de posar-los al brou. Un bon truc per a farcir-los és posar la massa de la pilota (sense haver-la fregida) en una mànega pastissera i farcir-los així. Va bé de pressionar una mica la massa, amb compte, perquè no caigui un cop els posem al brou. Una vegada farcits, els afegim al brou i els deixem bullir vigilant que no es coguin massa i es comencin a desfer.

Plat principal amb Heura, seitan o soja texturitzada: Un altre plat típic de Nadal, si encara hi ha lloc a la panxa després dels aperitius i l’escudella, és el pollastre o el gall d’indi farcits. Com que no hi ha cap carn vegetal que pugui emular la forma d’un pollastre, tampoc quedaria igual el farcit de prunes, orellanes d’albercoc i pinyons. Però per a fer un bon segon plat en versió vegetariana, podem servir-nos d’Heura, seitan, soja texturitzada o alguna altra carn vegetal. Una bona opció és fer carn vegetal amb salsa d’ametlles i bolets. Per a fer la salsa d’ametlles, coem ametlles triturades en una paella amb oli, ceba i all i brou vegetal (podem fer servir el de l’escudella). Per a aquesta recepta, l’Heura és molt bona opció perquè té una consistència i textura molt semblant al pollastre. Daurem l’Heura en una paella, hi afegim els bolets i la salsa i un rajolí de cava o vi blanc per a donar-li un toc saborós.

Per Sant Esteve, canelons d’espinacs

Sant Esteve no és igual si no hi ha canelons, però creure que només poden farcir-se de carn és limitar-ne les possibilitats culinàries. Una de les alternatives més populars són els canelons d’espinacs a la catalana, amb pinyons i panses. A moltes rostisseries se’n poden trobar, però fer-ne a casa no és complicat.

Per fer-ne d’espinacs hem de sofregir ceba picada i, quan sigui mig daurada, afegir-hi panses i pinyons. Hi fem un parell de voltes i hi posem els espinacs, que poden ser congelats sense problema. Amb un quilo d’espinacs podrem farcir una trentena de canelons. Quan estiguin fregits, hi hem d’afegir, amb cura, dues cullerades grosses de farina. Un cop la farina estigui fregida, hi hem d’incorporar, també amb cura i mentre remenem, un litre de llet. Per als vegans pot ser llet de civada. La pasta estarà llesta quan veiem que se separa de les parets de la cassola. És recomanable deixar reposar la pasta fins que es refredi, moment en què podrem farcir els canelons com sempre.

També hi ha receptes de canelons farcits d’albergínies, de carabassó, amb samfaina o amb bolets. La part important és la forma: fins i tot es pot fer l’embolcall amb làmines fines de carabassó i prescindir de la pasta!

Les postres aptes per a vegetarians

En principi, no hi ha d’haver gaire problema, els torrons són perfectament aptes per a dietes no carnívores (tret del de rovell d’ou per als vegans). Cal estar alerta, això sí, amb les tradicionals mantegades, que són fetes de llard. Però no patiu, se’n poden comprar de fetes amb oli d’oliva.

Una proposta que no falla mai també és la fruita de temporada: pinya, raïm, mandarines, taronges…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor