És el millor moment per a activar el passaport sanitari?

  • Experts sanitaris i en dret consideren prematur un document que garanteixi la immunitat contra la covid-19 per a poder viatjar

VilaWeb

Redacció

31.03.2021 - 21:50

Arran de la pandèmia, la lluita entre la salut i l’economia ha estat molt present en la societat. On hi ha l’equilibri? Amb la vaccinació en marxa, molts pensen si és moment de reactivar certs sectors econòmics que han vist com havien de tancar del tot per la covid-19. És el cas del turisme. I en aquest sentit, molts consideren el passaport sanitari una opció viable per a reflotar el sector. Però no tothom ho veu igual, hi ha qui considera que és massa prematur i que això no farà sinó augmentar les diferències.

Fa unes setmanes, la Comissió Europea va presentar la seva proposta de Certificat Verd Digital, un passaport sanitari que funcionaria amb un codi QR i que permetria de veure si la persona ha estat vaccinada, té anticossos o un resultat negatiu de la prova. La intenció és enllestir el projecte abans de l’estiu, però abans l’hauran d’avalar els estats.

En canvi, l’OMS ha criticat aquest document. Diu que actualment no hi ha una equitat de vaccins entre els països. No tothom hi pot accedir. No tothom té les mateixes quantitats. I tot això podria comportar una discriminació, perquè no tothom vol vaccinar-se o pot. Hi ha gent que no es podrà vaccinar per contradiccions mèdiques o perquè encara no li ha tocat per rang d’edat, uns altres perquè no ho voldran, i fins i tot hi haurà gent que no tindrà accés al vaccí. Què fer amb aquesta gent? Restringir-los la llibertat de moviment? Això vulneraria els seus drets? Aquí és on neix el debat sobre si activar el passaport sanitari o no.

“Crea ciutadans de primera i ciutadans de segona”

“En aquests moments és un error, perquè no hi ha un accés lliure a la vacunació”, assegura Oriol Yuguero, professor col·laborador dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). La professora Fabiola Leyton, col·laboradora dels Estudis de Dret i Ciència Política de la UOC, creu que és una mesura prematura atesa la falta d’igualtat en l’accés a la immunització. En canvi, Pablo Díaz, professor expert en Turisme dels Estudis d’Economia i Empresa de la UOC, pensa que el passaport és adequat per donar oxigen al turisme i a tots els sectors relacionats.

Al sector científic adverteixen del risc sanitari, perquè encara hi ha dades sobre la vaccinació pendents de comprovar, diuen. “No sabem el paper que tindrà en la possible transmissió de la malaltia”, destaca Yuguero, i Leyton afegeix que tampoc no se sap amb exactitud “quant dura la immunització”. Segons ella, el document podria oferir una falsa sensació de seguretat al portador. Tots dos coincideixen que és una mesura discriminatòria.

“Servirà per a donar oxigen al sector del turisme”

Però per una altra banda, també són molts els qui opinen que si la mobilitat es fa de manera adequada, amb prou restriccions de reunió i mobilitat local allà on es desplacin, no hi ha d’haver, necessàriament, repunts de contagis amb l’obertura mínima del turisme. I, en canvi, servirà per a donar oxigen a un sector tocat de mort i amb un gran pes al país. “És una mesura clarament econòmica, destinada a salvar tant com sigui possible el sector, i una mesura social, pel dret de viatjar o desplaçar-se”, comenta Díaz. I no tan sols això, sinó que també valora que seria un “acte compensatori als turistes més grans”, atès que seran vaccinats abans i es podrien moure. “És just afavorir el turisme de les persones més grans, que tant han sofert el confinament”, proposa.

No és una política nova

Aquesta mena de passaports ja existeixen. Moltes vegades, per a viatjar a un altre país és obligatori posar-se una sèrie de vaccins i, fins ara, això no s’ha considerat discriminatori, ans al contrari, s’ha vist com una protecció. Les persones crítiques amb el passaport consideren que en aquest cas és diferent perquè el vaccí contra la covid-19 no és universal.

“Els certificats internacionals de vacunes existeixen com a mesura per a garantir que una persona està immunitzada contra una malaltia que no existeix al seu país d’origen, però en el cas de la covid-19 la malaltia ha arribat a tots els països”, explica Fabiola Leyton. A més, insisteix que caldria un coneixement més sòlid sobre els efectes del vaccí per a obrir la mobilitat entre països. Yuguero proposa que només es permetin els viatges d’emergència i que s’exigeixi una prova PCR negativa com fins ara. “Hem de restringir els viatges fins que s’aconsegueixin taxes més altes de vacunació”, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor