El passaport covid evita realment que hi hagi contagis? S’aplica correctament?

  • Els experts volen que es demani el passaport covid als espais interiors amb afluència de gent · Us presentem un recull d'informació per entendre què és aquest certificat i quina utilitat pot tenir

VilaWeb
Txell Partal
23.11.2021 - 21:50
Actualització: 25.11.2021 - 14:06

La sisena onada ja es fa sentir al nostre país. Aquestes darreres setmanes, els contagis han començat a pujar. I les xifres deixen clar que amb la vaccinació no n’hi ha prou per a controlar-los. En vista d’això, i per a no haver de tornar a aplicar les restriccions que hem tingut d’ençà que va començar la pandèmia, els experts demanen que es demani el passaport covid –també anomenat certificat covid– en espais interiors on pot haver-hi una gran concentració de gent. Per ells, és la barrera menys dura que es pot posar ara mateix per mirar d’evitar possibles restriccions o confinaments. És el primer pas per a aturar l’augment de les infeccions.

Què és el passaport covid?

El passaport covid és l’eina que permet d’acreditar si algú s’ha vaccinat del tot, si té una prova diagnòstica negativa o bé si ha desenvolupat immunitat natural per haver passat el coronavirus.

De primer, la majoria de països europeus el feien servir per agilitar l’obertura de fronteres. Amb aquest certificat, a molts llocs van eliminar l’obligació de presentar una PCR per viatjar. Però fa mesos que en alguns estats s’ha implantat per a entrar en uns certs establiments (bars, restaurants, museus…) o per a poder treballar. A Catalunya Nord fa mesos que es demana per entrar a la major part d’espais públics tancats. I a Itàlia, per anar a la feina.

Ara, veient que la situació sanitària empitjora, moltes institucions del país estudien de requerir-lo a diversos espais públics. Al Principat, després de l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el certificat és necessari per accedir a l’interior d’establiments de restauració, gimnasos, residències de gent gran, espais culturals —cinemes, teatres i locals de concerts— congressos i fires.

Al final ho decidiran els jutges. Que s’hagi aplicat en alguns indrets no significa que es pugui aplicar aquí. El govern basc, per exemple, no podrà exigir el certificat en el lleure nocturn perquè un jutge ho ha prohibit. Una cosa sí que és clara: a l’estat espanyol hi ha mesures que no es podran prendre. Per exemple, no es podrà demanar el certificat covid per entrar a la feina. Per això ara s’estudia de demanar el passaport als qui visiten les residències, però no als treballadors.

El passaport covid impedeix d’agafar la malaltia?

Els experts sempre ho han deixat clar: el passaport aplicat en espais com ara la restauració no garanteix que no s’encomani la covid, sinó que en redueix la possibilitat. Segons que sembla, pot ajudar a rebaixar els contagis, sobretot en situacions o ambients de més risc –espais tancats, amb molta gent, molta estona i sense màscara– com ara restaurants i locals nocturns.

Cal recordar que els vaccins contra la covid-19 són efectius perquè els infectats no arribin a les UCI ni tinguin un pronòstic greu. Però no evita que la gent s’infecti o encomani la malaltia a l’entorn. La càrrega viral de vaccinats i no vaccinats és semblant. Però com que els vaccins acceleren l’eliminació del virus del cos, sembla que els vaccinats tenen menys oportunitats de propagar la covid-19.

S’equivoca, doncs, qui pensi que si entra en un espai on tots els presents són vaccinats no es podrà infectar. “Hi ha molta gent equivocada amb el passaport sanitari. L’única cosa que diu és que estàs ben vacunat i tens menys risc d’emmalaltir greument. No vol dir que no tinguis gens de risc”, explicava fa poc a VilaWeb Manel Cervantes, director de malalties infeccioses de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

De què serveix el passaport covid?

Quant a la utilitat, el certificat té dos avantatges. En primer lloc, pot controlar els brots, que continuaran existint, però seran menors. Els vaccinats transmeten pitjor la malaltia, normalment. Això vol dir que si en un entorn tancat, que és de risc, tothom s’ha vaccinat és possible que el virus no circuli tant i, doncs, si hi ha rebrots siguin més reduïts. I en segon lloc serveix per a fomentar la vaccinació, perquè si demanen el certificat per a entrar en un restaurant, per exemple, serà una motivació perquè la gent es vaccini. A l’estat francès va passar això: en el moment que es va requerir el passaport covid va tornar a augmentar la vaccinació. En tres mesos es va passar del 50% de vaccinats amb una primera dosi al 76%.

Realment es pot controlar l’augment de casos amb el passaport?

Hi un dubte que ni els experts no saben respondre: el passaport servirà per a controlar l’augment de les infeccions? Daniel López Codina, professor de la UPC i biofísic del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos, diu: “Tenim interrogants. Però una cosa és clara: a Europa hi ha una diferència radical entre els països on la vacunació és alta i aquells en què és baixa. Sens dubte, la vacunació és fonamental. I, és clar, als països amb vacunació és baixa, com ara Àustria, el passaport covid no pot aturar l’augment de contagis. Però allà on la vacunació és més alta, no ho sabem del tot. Tot fa preveure que podria funcionar. Seguim, amb una mica de retard, els passos de Dinamarca, que té un nivell de vaccinació molt semblant, fins i tot un xic més baix. Ells van tenir un augment de contagis i van aplicar el certificat covid com a norma el 12 de novembre. Per tant, encara fa pocs dies, però de moment sembla que la tendència es comença a frenar. Això ens dóna l’esperança que l’estratègia pugui funcionar.”

El dubte és si ja és massa tard. Aquesta setmana Daniel Prieto-Alhambra, catedràtic de Fàrmaco-epidemiologia de la Universitat d’Oxford, deia a RAC1 que si s’espera gaire pot ser que amb el passaport covid no n’hi hagi prou per a controlar l’augment de contagis. “Com més aviat s’imposi, millor”, defensava.

Hauran de passar setmanes per a saber si amb el passaport covid n’hi ha prou per a aturar aquesta sisena onada o, per contra, s’han d’aplicar restriccions com ara limitació de la cabuda o el tancament d’establiments.

S’aplica correctament?

Com deia fa pocs dies el físic Àlex Arenas, perquè aquesta mesura funcioni s’ha de prendre seriosament. I, parlant de l’aplicació en el lleure nocturn, lamentava que hi hagi una certa relaxació en la comprovació a l’entrada d’alguns establiments. Per això reclamava al govern català: “Poseu fil a l’agulla, ens hi juguem molt!”

Setmanes abans que es demanés el passaport covid a les discoteques, els Mossos d’Esquadra van alertar que havien detectat grups de Telegram que l’oferien il·legalment. Entre la gent jove, que és la que actualment el necessita per al lleure nocturn, és sabut que hi ha aquestes alternatives fraudulentes. Per a evitar-les, segons els experts, cal validar alhora el carnet d’identitat i el passaport covid, perquè sovint en aquestes falsificacions del certificat de vaccinació no es fa servir el nom que consta al carnet. La normativa de la Generalitat de Catalunya ja ho especifica, que s’han de demanar tots dos documents, però la majoria de locals nocturns no ho exigien, fins ara.

En canvi, a Catalunya Nord, quan es va aplicar els restauradors es van trobar obligats a fer-ho correctament perquè l’administració va requerir a la policia que fes controls per assegurar-ne el bon funcionament. Aquests darrers mesos, per contra, l’administració han reconegut que hi ha hagut un relaxament a l’hora d’exigir el passi sanitari i que això ha tingut conseqüències.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor