Europa fa marxa enrere: mesures per a l’epidèmia dels no vaccinats

  • Àustria vol aprovar un confinament per a no vaccinats · Com més va més països europeus exigeixen el passaport covid per accedir a espais públics

VilaWeb

Redacció

12.11.2021 - 21:50
Actualització: 12.11.2021 - 22:49

Europa va registrar, solament durant la setmana passada, 2 milions de casos i 27.000 morts per covid. Dues xifres de rècord. La primera, per ser la quantitat més gran de casos en una sola setmana d’ençà que va començar la pandèmia. La segona, per representar més de la meitat de les morts per covid que hi va haver a tot el món.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ja n’ha alertat: “La covid-19 creix en els països amb taxes de vaccinació més baixes, a Europa de l’est, però també als països amb algunes de les taxes de vaccinació més altes del món a Europa occidental.”

Adhanom ha celebrat que alguns països reintrodueixin algunes restriccions. De moment, sembla que se centren en els no vaccinats. El mes passat, Itàlia ja es va convertir en el primer estat del món en què el passaport covid és obligatori per a treballar, tant en empreses privades com en el sector públic. Durant aquests darrers dies, diversos països s’hi han afegit amb més mesures.

Augmenten les restriccions per als no vaccinats

La nova onada porta Alemanya a nous rècords de casos. Tot i que no es tradueixen en una mortalitat tan elevada com la de l’hivern passat, el percentatge de vaccinació del 67,26% deixa marge a la preocupació. A la regió de Saxònia, dilluns es va introduir la normativa coneguda com a 2G, segons la qual tan sols els vaccinats (geimpft) o recuperats del virus (genesen) tenen accés a certs espais, com ara restaurants, esdeveniments en interiors o discoteques. La versió 3G, que s’aplica a Baviera, inclou la possibilitat de presentar una PCR negativa.

Àustria, amb un 63,66% de la població vaccinada del tot, aplica la normativa 2G a tot el país i, a més, obliga tenir un certificat de vaccinació o una prova negativa per a poder treballar. Ara, vol fer un pas més enllà. Ahir mateix, el govern va anunciar que volia aplicar un confinament per als no vaccinats. La intenció, segons que va dir el canceller federal, Alexander Schallenberg, és negociar la mesura amb les autoritats regionals i el parlament durant el cap de setmana i aplicar-la la setmana entrant.

Als Països Baixos, tot i que el 80% de la població adulta està completament vaccinada, també s’han endurit les restriccions. El primer ministre, Mark Rutte, va anunciar ahir tres setmanes de restriccions per a les botigues, l’esport i la restauració. A partir d’avui, els comerços no essencials han de tancar a les sis del vespre i l’hostaleria, a les deu. Les competicions d’esport professional es faran a porta tancada i, als domicilis, tan sols hi poden haver quatre convidats més grans de tretze anys. Fa uns dies es va recuperar la màscara als espais tancats i es va augmentar la llista de llocs on és obligatori d’accedir amb passaport covid.

Dinamarca és un dels països europeus amb un dels índexs d’immunització més alts, però d’ençà d’ahir tots els més grans de quinze anys han de presentar el certificat covid per a accedir a discoteques, interiors de restaurants, concerts o museus. El ministre d’Ocupació, Mattias Tesfaye, també ha suggerit que en el futur les empreses el puguin exigir per a treballar.

A la cua en els nivells de vaccinació hi ha Bulgària i Romania, amb un 34,40% i un 22,97% de la població vaccinada del tot, respectivament. Amb els casos disparats i una considerable pressió hospitalària, han implantat el certificat covid per a accedir a certs espais. A Romania, van un pas més enllà: qui no tingui el passaport, no podrà eixir al carrer durant la nit.

Com s’empra el certificat covid al país?

Al país, l’ús del passaport covid és divers. A Catalunya Nord, és ben present al dia a dia, atès que és obligatori a l’hostaleria, els centres comercials, les residències i els centres sanitaris. També cal mostrar-lo per a fer trajectes llargs en transport públic o per a treballar de cara al públic. A les Illes i al Principat, s’exigeix per a accedir als locals de vida nocturna, una iniciativa que es va contemplar, però que no es va arribar a aplicar al País Valencià.

La Generalitat de Catalunya, a més, ja ha anunciat que estudia d’ampliar-ne l’ús a restaurants, gimnasos o espectacles, segons l’evolució dels indicadors durant les setmanes vinents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor