03.03.2021 - 19:53
|
Actualització: 03.03.2021 - 21:14
Ha estat l’acte simbòlic que més bé ha il·lustrat la protesta i l’excepcionalitat del judici contra els cinc juristes i acadèmics que van ser elegits síndics de l’1-O per al bon funcionament del referèndum. Marta Alsina, Marc Marsal, Josep Pagès, Tània Verge i Jordi Matas s’encaren a penes de dos anys i nou mesos de presó perquè la fiscalia els acusa de desobediència greu a l’autoritat i usurpació de funcions. Quan tots cinc entraven a l’edifici de la Ciutat de la Justícia, una vintena de col·legues juristes, degans i ex-degans, vestits amb togues, els han fet un passadís, tot aplaudint-los, per donar-los suport. Però el personal de seguretat que hi havia i els Mossos d’Esquadra han intentat d’impedir que es fes, dient als participants que aquella zona era restringida i no s’hi podien estar.
A part l’acció del passadís, hi ha hagut una concentració prèvia, en què han participat un centenar de persones. No tan sols juristes o companys dels acusats, sinó també diversos representants polítics, com ara el president de la Generalitat, Quim Torra; el president del parlament, Roger Torrent; i els consellers Raül Romeva, Meritxell Budó, Josep Bargalló, Ramon Tremosa, Bernat Soler i Chakir el Homrani. Així mateix, hi havia representants dels principals partits independentistes i de l’ANC i Òmnium Cultural.
El passadís l’havien previst membres de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, de la plataforma Compromesos, de Drets, de la comissió de dones del Col·legi d’Advocats, degans i ex-degans de tot Catalunya… Uns quants han entrat a la zona d’accés a la Ciutat de la Justícia, que era tancada. Els ho han permès membres de seguretat, quan han vist les acreditacions que tenien com a magistrats, advocats i degans i ex-degans, segons fonts dels concentrats consultades per VilaWeb.
Hi ha arribat a entrar una vintena de juristes, vestits amb les togues, disposats a dur a terme l’acció de suport. Però de cop i volta els han impedit l’accés, i alguns n’han quedat fora, entre els quals l’advocat i diputat Jaume Alonso-Cuevillas, ex-degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, i el degà del Col·legi d’Advocats de Girona, Carles McCragh. Una sergent dels Mossos d’Esquadra ha dit als qui havien entrat que no s’hi podien estar, que s’allunyessin a l’altra banda del tancat. Però s’hi han negat; volien dur a terme el passadís de suport. Segons les mateixes fonts, els han demanat tot seguit que si volien fer el passadís, que el fessin dins, però tampoc ho han volgut perquè els hauria estat impossible de transmetre la imatge de suport que pretenien. I finalment han acabat rebent l’advertiment que “els haurien de treure d’allà” si s’hi continuaven negant.
Però no han marxat pas. L’estira i arronsa s’ha allargat una estona. Els togats sentien a dir versions contradictòries, és a dir, per part del personal de la Ciutat de la Justícia, que la responsabilitat de no poder fer la concentració allà era d’Interior, però també els arribava que qui tenia la darrera paraula era la deganat de la Ciutat de la Justícia, la jutgessa Mercè Caso. Fonts dels Mossos d’Esquadra han dit a VilaWeb que no ha estat fins que han tingut l’autorització de Caso que han deixat que els concentrats romanguessin en aquell espai de seguretat perimetrat per a poder-hi fer el passadís.
fins que han acabat obrint l’accés per a l’entrada dels cinc acusats i també ho han pogut fer la resta de juristes que havien quedat fora. Olga Amargant, membre de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, ho ha explicat així en unes declaracions a RAC-1: “Quan teníem fet el passadís han començat els problemes, que si el deganat dels jutjats no ho permetia que si Interior no ho permetia… Però hem resistit, i l’hem fet malgrat els advertiments.”
L’advocacia compromesa a peu de jutjats en suport a company@s @sindics1octubre
👏 @taniaverge @MartaAlsina @JMatasD @jpagesm @MMarsalFerret 👏 pic.twitter.com/1Gq9nDwVRq— La Coordinadora (@AdvoCATsPerCAT) March 3, 2021
Entrada a la ciutat de la justícia dels #Sindics1OAbsolucio pic.twitter.com/9BL9yoMLaM
— Mireia Freixa (@mireiafreixa) March 3, 2021