Per Pasqua, bombolles

  • Us proposem quatre escumosos per a celebrar aquestes festes

VilaWeb

Text

Montserrat Serra

Fotografia

Albert Salamé

30.03.2024 - 21:40
Actualització: 30.03.2024 - 22:20

El vi escumós és sinònim de celebració. Per acompanyar aquests dies festius, i especialment per a la celebració de la Pasqua, us proposem quatre vins amb bombolles. Ens els recomana Marc Ribera, de l’establiment Venivinum, de Barcelona. Ha triat dos ancestrals sense sulfits brisats (és un apassionat dels vins naturals), un Corpinnat i un cava elaborats segons el mètode tradicional. Que els gaudiu!

Soo!!! free. Petillant natural, del celler Carlania

D’uns anys ençà, el celler Carlania, amb seu a Barberà de la Conca (Conca de Barberà), solament elabora vins naturals. Aquest és un ancestral sense sulfits (l’ancestral és un escumós que tan sols fa una fermentació) i que a més és brisat (els brisats són vins blancs que es mantenen en contacte amb les pells un temps, que varia segons l’elaborador). Jordi Miró, copropietari del celler, explica que el raïm prové de diferents parcel·les i que conté un 80% de parellada i un 20% de trepat. Maceren la parellada 48 hores amb les pells i després la premsen. Quan posen a fermentar el most de parellada hi afegeixen el most de trepat (premsat directament). Els fermenten tots dos junts en tines d’acer inoxidable. Quan la densitat del most és de 1001/1002, s’embotella i la fermentació continua a l’ampolla. Deixen reposar les ampolles en rima (horitzontals) durant un any i mig. Desgorgen per eliminar els llevats residuals, etiqueten i treuen l’ancestral al mercat.

Barriwhite, del celler Nessu

Aquest projecte, explica el prescriptor Marc Ribera, és impulsat per dos joves catalans de procedències diferents: Jesús Blanco, que ve d’Andalusia, i Maitane Azkarraga, d’origen basc. Fan vins naturals, sense sulfits afegits, sense llevats afegits ni clarificants. No tenen vinyes pròpies, compren el raïm. Aquest escumós, com l’anterior, és un ancestral brisat, però aquest és elaborat amb la varietat xarel·lo 100%. El raïm d’aquest ancestral prové d’una vinya que el viticultor Joan Marc Vidal té a Torroelles de Foix i s’elabora al celler la Xarmada, a Pacs del Penedès. El que sí que fan és veremar ells el raïm que elaboren. Derrapen el raïm i el deixen set dies en contacte amb les pells i el fan fermentar amb bótes de roure francès de sis anys. La fermentació acaba a l’ampolla. D’aquest ancestral de 12 graus s’han tret al mercat 1125 ampolles.

Barraca dels Coscons 2018, del celler Júlia Bernet

Ribera explica que aquest escumós elaborat segons el mètode tradicional és el que ven més a la seva botiga de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona. Júlia Bernet és el celler més petit de Corpinnat, situat al Pago, dins el terme municipal de Subirats, al Penedès. Elabora escumosos que defineix de muntanya, perquè són al massís de l’Ordal, a 400 metres d’altura. Aquest celler solament treballa amb la varietat xarel·lo i les seves vinyes són ecològiques. A l’etiqueta es pot llegir “Reserva 130”, que correspon al nombre de ceps que té la parcel·la la Barraca dels Coscons i que són ceps de 100 anys. És una vinya que per l’edat té molt poca producció, uns 60 quilos, explica el propietari, Xavier Bernet. L’escumós neix d’un cupatge de diferents xarel·los. Els altres procedeixen de vinyes de 30 anys i 50. D’aquesta referència del 2018, se n’han tret al mercat pocs més de sis mil ampolles i, segons l’elaborador, aquest Corpinnat és en el millor moment.

Mirgin Reserva Brut Nature 2019, del celler Alta Alella

Acabem jugant al contrast de paisatge, amb un cava icònic de fora del Penedès, que neix de vinyes ecològiques a tocar de mar, a la Vall Cirera, entre Alella i Teià (Maresme). És un cava del celler Alta Alella, situat solament a setze quilòmetres de Barcelona. Se li nota la salinitat de la mar i el terrer de sauló. S’elabora segons el mètode tradicional i amb les tres varietats també tradicionals del cava (macabeu, xarel·lo i parellada). En el dossier especial sobre els vins escumosos de Catalunya 2024, del Master of Wine Tim Atkin, aquest cava ha estat destacat com el millor escumós català de l’any. És un cava de guarda superior, amb quaranta-vuit mesos de criança.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor