Parir en pandèmia: el 40% de les embarassades amb covid-19 van donar a llum per cesària

  • Les dones amb covid-19 que van donar a llum durant els primers vint-i-un mesos de pandèmia van tenir un part més medicalitzat

VilaWeb

Redacció

05.04.2022 - 06:04
Actualització: 05.04.2022 - 08:04

Les dones amb covid-19 que van donar a llum durant els primers vint-i-un mesos de pandèmia van tenir un part més medicalitzat i es van trobar mancades d’informació durant l’ingrés hospitalari. Això es va poder comprovar en el fet que, entre aquestes parteres, hi va haver un augment de cesàries i episiotomies (una incisió que es fa el perineu durant el part). Concretament, les dones amb covid van tenir un 40% més de cesàries i un 50% més d’episiotomies. Per contra, les dones sense covid només van tenir un 24% d’episiotomies i un 20% de cesàries.

Les mares amb covid-19 també consideren que van rebre menys informació sobre els procediments que els aplicaven els professionals, com ara tactes vaginals o col·locació de vies intravenoses.

Aquestes són algunes de les conclusions d’un estudi de la càtedra UNESCO Dones, Desenvolupament i Cultures i el grup de recerca Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives de la UVic-UCC, que s’ha fet a més de 2.000 dones embarassades. La directora de la càtedra, Sandra Ezquerra, diu que cal cercar un part segur, però sense vulnerar els drets de les dones.

Màscara durant el part

L’estudi també conclou que, tot i que la percepció de seguretat de les dones que van donar a llum amb covid-19 va ser alta (un 70%), fou deu punts inferior a la de dones no contagiades. A més, sis dones de cada deu afirmen que la seguretat va anar en detriment del tracte rebut. Les enquestades també van tenir una percepció de falta d’empatia durant l’estada a l’hospital i valoren positivament la feina dels professionals sanitaris.

D’una altra banda, va ser força habitual que el personal sanitari portés un equip de protecció individual (EPI): en duien el 57,6% i anaven sense un 14%. Les mares positives amb covid-19 van haver de portar la màscara en tot moment. Això va originar la percepció d’un tracte fred (52,2%), de dificultats per comunicar-se amb els professionals (49,9%) i d’un retard en l’atenció a causa de les mesures de protecció (33,2%).

Menys acompanyament

Una altra de les conseqüències del fet de ser positives per covid-19 va ser que no van estar tan acompanyades pels familiars abans del part i després (un 20% de diferència respecte a les mares que no tenien covid). El 9,4% de les dones que van parir i tenien la covid-19 no van estar acompanyades en cap moment per familiars i el 15,6% no hi van estar majoritàriament.

Per què les dones embarassades no es van vaccinar?

L’estudi també dedica un capítol a analitzar per què, a partir del moment en què es va començar a administrar el vaccí, la taxa de dones embarassades que se’l van posar va ser baixa (40%). Vuit enquestades de cada deu consideren que la informació que els van proporcionar va ser insuficient i poc clara, cosa que, en molts casos, va fer que optessin per no posar-se-la.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor