Quins partits hi ha darrere cada marca municipal a les eleccions?

  • Moltes candidatures utilitzen denominacions que a primer cop d'ull fan impossible de saber quin partit representen · Us expliquem la fórmula electoral que empra cada un

VilaWeb
Alexandre Solano
03.05.2023 - 21:40
Actualització: 04.05.2023 - 15:14

Els partits polítics no sempre es presenten amb el seu nom en tots els municipis. Hi ha vegades que formen candidatures més àmplies amb unes altres formacions o grups locals, o bé volen donar a la llista un accent més municipalista. Però de vegades proven directament d’ocultar les sigles per atreure uns electors que no optarien mai per aquella formació si sabessin quin partit s’hi amaga al darrere.

Més enllà d’ampliar les possibilitats d’obtenir representació, tots els vots a candidatures, encara que no obtinguin regidors, compten per a la configuració dels consells comarcals i les diputacions, que tenen un sistema d’elecció indirecta partint dels resultats municipals.

Habitualment, el PSC, ERC i l’antiga ICV-EUiA eren els que tenien unes coalicions amb canvi de nom més consolidades, i en part conegudes. Però en les eleccions d’enguany hi ha molts partits amb una marca electoral per primera vegada i poden confondre gran part dels electors. Us expliquem quines són les principals que s’hi presenten:

Alternativa Municipalista (AMUNT)

La coalició Alternativa Municipalista, amb les sigles AMUNT, es presenta al Principat i a les Illes, i els membres de la coalició d’àmbit nacional són la CUP i Pirates de Catalunya. També hi ha grups locals, com ara Guanyem Girona, Crida per Sabadell, Esquerra Alternativa per Barberà i Gent de Gramenet.

Per tant, candidatures com Amunt Casserres, Fem Manresa o, en uns quants municipis, Som Poble, que porten l’afegit de “Alternativa Municipalista”, formen part de la coalició on hi ha la CUP aquest 28-M, i els seus vots s’afegiran a la resta de llistes d’Alternativa Municipalista en diputacions i consells comarcals.

No obstant això, no s’hi afegiran els vots ni hi pertanyen Guanyem Badalona en Comú, encapçalat per Dolors Sabater, ni l’Assemblea Ciutadana de Sentmenat, que integren una coalició anomenada Municipalistes de Catalunya (-MCat).

Confluència (C)

Darrere la coalició Confluència, amb la sigla C, hi ha Catalunya en Comú, En Comú Podem i candidatures locals com ara Barcelona en Comú, Alternativa Altafulla, Comú de Lleida o Movem Terres de l’Ebre.

Així doncs, candidatures com Tots fem Badia, Som Canet, Independents pel municipi d’Aiguamúrcia, Banyeres Verds i Movem Martorell, que porten l’afegit de “Confluència”, en realitat formen part de la coalició dels comuns aquest 28-M.

Candidatura de Progrés (CP)

La marca municipal Candidatura de Progrés, amb les sigles CP, es crea a partir d’una coalició del PSC amb Progrés Municipal de Catalunya, un partit pantalla encapçalat per un càrrec socialista.

Per tant, candidatures com Compromís per Capolat, Junts per Castellví, Unitat pel Bruc i Colera som Tots, que porten l’afegit “Candidatura de Progrés”, són llistes que pertanyen als socialistes.

Sobre això, el PSC va modificar el nom de la marca municipal l’any 2015, perquè fins llavors es presentava com a Progrés Municipal (PM). El canvi el va justificar el qui era secretari del PSC, Miquel Iceta, dient que PM s’associava a una determinada etapa del partit i optava per “un nom que fos encara més inclusiu i permetés encara més possibilitats d’aliances”.

En desenes i desenes de candidatures, logotip inclòs, si no se sap que Candidatura de Progrés és una coalició del PSC, és impossible de saber que darrere hi ha els socialistes:

Ara Pacte Local (ARA PL)

El nom Ara Pacte Local, amb la sigla ARA PL, està formada pel PDECat, el Partit Nacionalista de Catalunya, de Marta Pascal, i formacions locals com Suma’t Matadepera, Ara Molins o Tot per Barberà.

Candidatures amb noms molt diferents com Estimem Calella, Convergents per Santa Coloma, Tria Granollers, Ara Cerdanyola, Activem Lleida o Veïns per Premià de Dalt, que porten l’afegitó de “- Ara Pacte Local”, una marca encara molt desconeguda, integren realment la coalició del PDECat aquest 28-M.

De fet, moltes de les llistes porten una denominació que poden induir a error si un no està atent, com ara que puguin semblar llistes purament locals sense cap vincle amb partits d’àmbit nacional, com ara Independents per Llobera, Independents per Guixers, Independents per Torà o Independents per Biosca i uns quants que porten la denominació Junts, però que es presenten sota el paraigua del PDECat. Uns quants exemples en serien Junts per Cubelles, Junts per la Baronia de Rialb, Junts per Montblanc o Junts per Rajadell.

Acord per Guanyar (ACORD PER GUANYAR)

La marca municipal Acord per Guanyar està formada per Compromís, i els partits que la integren i grups locals com Agrupament Progressista de Manises, Som Ibi, Avant Llíber o Cambiemos Orihuela.

Així que candidatures com Avant Alfafara, Més Gandia o Unides pel Real, que porten l’afegit de “- Acord per Guanyar”, són candidatures que formen part de la coalició de Compromís aquest 28-M. En algunes zones també s’especifica que en zones castellanoparlants el nom pot ser “Acuerdo para Ganar”.

Compromís Municipal (CM)

La marca electoral Compromís Municipal, amb les sigles CM, és de la coalició que formen Junts, Demòcrates de Catalunya, el partit d’àmbit de vegueria Impulsem Penedès i grups locals com Vila-seca Segura o Unitat Cubellenca 11.

Així que candidatures com Albanyà Decideix, Gent de Mollet, Ara Portbou, Fem Anglès o Endavant Castellví, que porten al nom de “- Compromís Municipal”, són llistes que integren la coalició de Junts de cara a les eleccions municipals.

En canvi, hi ha candidatures que tot i anomenar-se “Junts per” no estan vinculades a Junts, el partit encapçalat per Jordi Turull i Laura Borràs, sinó que van lligades a altres partits com ara socialistes, ERC o el PDECat.

Acord Municipal (AM)

Acord Municipal, amb la sigla AM, és la marca electoral d’ERC d’ençà de l’any 2007 i que enguany integren també EUiA, Ara Eivissa, els aranesos d’Ara Amassa, Comunistes de Catalunya i grups locals com Projecte Gandia o les Franqueses Imagina. La marca és una de les més consolidades i antigues i es presenta en aquestes eleccions municipals en localitats del Principat, les Illes i el País Valencià.

Així que candidatures com Unitat per Santa Susanna, Benidorm Republicà, Junts per Barbens, Independents per Camarasa, Més Xixona, l’Esquerra d’Alzira o Fem Avià, que porten l’afegit de “- Acord Municipal”, encara que no hi hagi cap referència explicita al partit, són llistes que s’integren a la coalició d’ERC.

Hi ha altres marques que superen l’àmbit municipal, com ara Independents de la Selva, que és la unió d’uns quants partits d’àmbit municipal de la comarca, o Tots Empordà (TE), amb grups locals que presenten vint-i-nou llistes a l’Empordà. També hi ha coalicions de partits que van units en alguns municipis, com ara Avançam, de l’aliança de Més per Menorca i Esquerra Unida a Alaior, o Arrelam, que coalitza Més per Mallorca i el PSIB en una mateixa candidatura a Selva (Raiguer).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor